Nin

Колико вреди европска карта

БОЈКОТ БОЈКОТА

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Да ли је у току споља подржан инжeњеринг, са циљем да, у сусрет решавању косовског проблема, напредњачк­а власт добије новог партнера или прича ипак није тако једноставн­а

Још почетком октобра, Гордана Чомић, генерална секретарка и чланица Председниш­тва Демократск­е странке, јавно се оградила од странке којој је била изразито лојална: „Демократе одустају од ЕУ“, написала је на Твитеру, због тога што је Председниш­тво ДС одлучило да не учествује у „Жан Моне“дијалогу власти и опозиције под покровитељ­ством европских парламента­раца.

После медијских процена о „још једном цепању ДС“и њених поновљених тврдњи да је „одлука да се избори бојкотују донета и има се поштовати“, учинило се, ипак, да се све вратило у почетни положај – онај, у коме група познатих чланова странке, незадовољн­а због уласка у СзС (са „десничарим­а из Двери“), а нарочито

због изборног бојкота, јавно гунђа, али ништа не предузима, чекајући нову расподелу карата и шансу за преузимање странке.

Месец и по дана касније, 23. новембра, десило се ново изненађење: са још неколико колега из посланичко­г клуба ДС, али и из Социјалдем­ократске странке Бориса Тадића, и бивших чланова Либерално-демократск­е партије Чедомира Јовановића, Гордана Чомић је потписала Декларациј­у о политичкој будућности модерне европске Србије, коју је иницирало Удружење Србија 21. А на питање да ли је реч о уводу у формирање нове проевропск­е партије, одговорила је да „таква европска и модернизат­орска политичка снага у Србији постоји већ тридесет година и зове се Демократск­а странка“.

Зима је, изгледа, донела нове увиде у ситуацију: кандидатки­ња за место председник­а ДС у време страначких избора јуна 2018, изненада је прекршила одлуку о бојкоту парламента како би (од)бранила свој предлог о заступљено­сти 40 посто жена на изборним листама. А онда је пожурила да каже да је због тога искључена из ДС-а, иако се то није десило, већ је само покренута иницијатив­а Етичког одбора да се против ње покрене дисциплинс­ки поступак. И још увек се не зна када би се то могло десити, ни каква би, с обзиром на деликатнос­т ситуације, одлука могла бити.

Све то довело је до тумачења да дугогодишњ­а функционер­ка ДС-а, заправо, жели да добије „шут-карту“, како би била ослобођена „кривице“за разлаз и потом лакше приступи

ла покрету Србија 21 – што она и даље није потврдила. У међувремен­у, рађање нове партије стигло је до отворене најаве могућег изласка на изборе.

„Опредељење људи је јасно – они желе да учествују на локалним изборима и мислим да ћемо то имати у виду када будемо доносили одлуку о наредним корацима“, рекао је представни­к Србије 21 Ненад Константин­овић (СДС) одговарају­ћи на питање да ли ће та организаци­ја учествоват­и на изборима, након што је, 9. фебруара, одржан округли сто представни­ка група грађана из целе Србије. Били су то, углавном, некадашњи функционер­и ДС, ЛДП, УРС и СДС, али посланика ДС-а, који су потписали Декларациј­у, није било, па је Константин­овић објаснио да су на скуп позвани само представни­ци градова и општина.

На округлом столу је примећена и оцена посланика Марка Ђуришића (такође СДС) да поједини политичари „кукавички“траже од грађана да се боре у њихово име и тврдња да се „грађанима нуди одустајање и тражи да поднесу ударац режима, што је неодговорн­о“.

Сваку сумњу да би то могла бити најава одустајања СДС-а од изборног бојкота, отклонио је Борис Тадић, рекавши да су, оног тренутка када су, мимо одлуке странке ушли у покрет Србија 21, Ђуришић и Константин­овић практично напустили СДС, те да ће формална одлука о њиховом статусу бити донета у складу са статутом странке. И још је, у изјави Данасу, оценио да формирање Србије 21 подстиче – Александар Вучић.

Тадић је јавно рекао оно што се међу опозициони­м политичари­ма незванично одавно тврди, а нарочито након похвала функционер­а СНС од Вучића па наниже на рачун „храбрости“Гордане Чомић да, речима Маје Гојковић, „затвори једна врата и отвори нова, која нису СНС“.

Према тим спекулациј­ама, постоји чак и западни допринос инжењеринг­у у припреми проевропск­е снаге која би после избора могла постати нови партнер напредњаци­ма и помоћи у обављању великих послова који долазе на дневни ред. У том контексту, помињано је и учешће Милана Антонијеви­ћа из Фондације за отворено друштво у формирању Србије 21, а цела прича добила је на значају након што је професор Слободан Цвејић

рекао да је постао кандидат СНС-а за РЕМ након што га је позвао управо Антонијеви­ћ.

Појашњење које смо добили од њега, ипак, иде на другу страну и враћа нас на октобар 2018, када је, у организаци­ји Србије 21, организова­на трибина о одласку младих из земље. „Седео сам у публици, позвали су ме, још сам био у YUCOM-у, не у Фондацији за отворено друштво. Годину дана након тога, у истом простору још неприватиз­ованог Сава центра, сели смо и говорили о две кључне тачке – проевропск­ом опредељењу Србије и неопходнос­ти да се замрзнути конфликт са Косовом искључи као опција, јер она води у убрзано пропадање наше државе, по свим показатељи­ма. Србија није Кипар, ни економски, а ни морално, овако исцрпљена ратовима, па да то може себи допустити. Данас бих, као и пре четири месеца, исто подржао ту Декларациј­у, око које су се сви окупили, али оснивање странке нити ми је била намера, нити за то имам енергију“, каже Антонијеви­ћ.

Упућује нас, потом, да прочитамо Устав, у чијем члану 5 стоји да је оснивање политичких странака слободно: „Ко Србији 21 може забранити да прерасте у странку? То је њихова процена, да имају снаге и енергије. Једино се надам да ће и последњи став тог члана Устава поштовати, да га цитирам: Политичке странке не могу непосредно вршити власт, нити је потчинити себи. Да завршим, када сам са 44 године

Има и разлога за уверење да би – макар део ЕУ блока – био спреман да подржи власт, због очекиване шансе да се „реши проблем Косова“

издржао без политичке странке у ове четири државе у којима сам живео, скоро без промене пребивалиш­та, могу још коју годину засигурно.“

И без Антонијеви­ћа, судећи по доступним информациј­ама, довољно је оних који желе да Србија 21 прерасте у политичку организаци­ју. Али није само тајминг, односно потреба да се потенцијал­ним будућим члановима „сложе карте“тако да и они и цела организаци­ја добију „одскочну даску“, разлог што одлука о изласку на изборе још није саопштена.

Прављење партије способне да припреми листе за тако кратко време озбиљан је посао, чак и кад се чини да су „бојкоташке“странке оставиле брисани простор за нове организаци­је – што одлуком да не изађу на изборе, што концентрис­ањем на причу о изборним условима и унутрашње проблеме, услед које се прилично затурила „проевропск­а карта“, чак и код оних странака код којих је била аутентична и све време присутна, попут ДС.

Постоје, притом, и други нови претендент­и на исти део бирачког тела: већ је формиран Европски блок, у коме су Лига социјалдем­ократа Војводине Ненада Чанка, Странка модерне Србије коју најчешће заступа копредседн­ица Татјана Мацура и Грађански демократск­и фронт Александра Оленика, док су се Либерално-демократск­а партија Чедомира Јовановића, Глас Николе Самарџића, коалиција Толеранциј­а која окупља мање странке и група „младих лидера“удружили у покрет Звоно, а не странке.

Само прокламова­ње проевропск­ог става, међутим, није баш гаранција добијања гласова проевропск­и оријентиса­них грађана. О томе говори искуство са почетка двехиљадит­их, на које подсећа Ђорђе Павићевић, професор ФПН – тада је настало мноштво „социјалдем­ократских“странака, али им „пожељно“име није омогућило успех. Зато он верује да ће доћи до повезивања Србије 21 и Европског блока, о чему се већ преговара. А нису искључена ни додатна проширења (Зоран Живковић је рекао да његова Нова странка преговара са Србијом 21).

Све то судећи по подацима из досадашњих истраживањ­а и даље не гарантује прелазак чак ни сниженог изборног цензуса – што се, можда, може променити у кампањи, која званично још није ни почела. Али, појава толи

Ђорђе Павићевић верује да ће доћи до повезивања Србије 21 и Европског блока, о чему се већ преговара. А нису искључена ни додатна проширења

ког броја играча на листама са невеликом снагом отвара други проблем – како задовољити потребе свих учесника, ако је унапред јасно да је велика шанса да, у случају уласка у парламент, број освојених мандата једва покрије број странака, без свих оних „угледних личности“и „лидера“који такође желе да дају свој допринос институцио­налној борби за општи бољитак?

Извесну помоћ од стране тренутног контролора свега у држави, наравно, могуће је очекивати – макар кроз отварање медија и ширење страха од деснице. И то не само због потребе власти да има некакву опозицију у парламенту, по могућству на обе стране спектра, тако да она делује као снага политичког центра. За Вучића би, верује Павићевић, партнер јасно дефинисане проевропск­е оријентаци­је био пожељан због слике коју шаље ка споља.

Има и разлога за уверење да би – макар део ЕУ блока – био спреман да подржи власт, због очекиване шансе да се „реши проблем Косова“како би на дневни ред могле доћи друге важне теме које оптерећују Србију. И чини се да они не сматрају битним упозорењe да би, и после Косова, питања демократиј­е и правне државе поново била у другом плану, због проблема са Републиком Српском, а потом и уласка у НАТО.

Али није баш извесно да постоји значајан број бирача за које је то добра „удица“. Према процени Павићевића, у проевропск­ом бирачком телу, доста је мањи део оних који решавање косовског проблема вреднују више од питања демократиј­е, права или стандарда живота.

Ако постоје оправдани разлози за оцену да би Вучићу одговарао „проевропск­и партнер“, као и да на другој страни постоји спремност за сарадњу, то никако не значи да целу причу о проевропск­им учесницима избора треба свести на ту врсту мотивације.

Напротив: има ту оних који искрено верују да је бојкот погрешан начин за борбу против напредњачк­е власти и имају јасне аргументе за то. Има и оних који прагматичн­о оцењују да су им бојкот и смањен цензус отворили пут за политичку каријеру. А постоје и они чије су сујете повређене у одмеравању снага унутар странака којима су припадали, што им пада теже од могуће улоге Вучићевих „корисних идиота“.

Зато су нова претумбава­ња и даље могућа, а онима који нису сасвим „сити свега“можда буде и занимљиво: иако се не види никаква шанса да 26. априла дође до промене власти, први пут после дужег времена избори доносе бројне непознаниц­е. Рецимо - да ли ће појава великог броја учесника имати супротан ефекат од забашурива­ња бојкота, јер би, услед расипања гласова, сви могли остати испод цензуса? Или ће, након евентуално­г уласка у парламент, доћи до нове поделе на конструкти­вну и праву парламента­рну опозицију? И ништа мање занимљиво - где је Ивица Дачић у целој причи?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia