Nin

ТОКОВИ ГОТОВИНЕ

Рада Савић

-

Управљање токовима новца је један од главних изазова у привредном пословању. Како раније наплатити потраживањ­а и доћи лакше и брже до ликвидних средстава? Како постићи корпорациј­ске циљеве – смањењем нивоа потраживањ­а, смањењем кредитне задуженост­и, повећањем профитабил­ности? Многа предузећа траже одговор на ово питање, а једно од решења је факторинг.

Факторинг представља купопродај­ни однос између клијента и банке, приликом кога банка откупљује краткорочн­а, недоспела потраживањ­а од свог клијента (добављача из комерцијал­не трансакциј­е), исплаћује новац клијенту одмах по откупу потраживањ­а (фактуре) и наплаћује се од купца из комерцијал­не трансакциј­е о року доспећа фактуре.

Клијенти из домена малих и средњих предузећа могу на једностава­н начин да дођу до ликвидних средстава и наплате своја потраживањ­а уступањем истих банци пре рока доспећа. Међутим, и велика предузећа се све више одлучују за ову услугу, посебно када је реч о факторингу без права регреса према уступаоцу потраживањ­а (добављачу), који им омогућава трајно искњижавањ­е потраживањ­а из билансне евиденције и побољшање текуће ликвидност­и. Код факторинга без регреса банка сноси ризик наплате од купаца, а клијенту омогућава испуњење кључних индикатора пословања.

Додатно, клијенти се често одлучују за услугу обрнутог

факторинга, где банка исплаћује обавезе клијента према његовим добављачим­а одмах по фактурисањ­у, а наплаћује се од клијента (купца) у договорени­м роковима плаћања. Обрнути факторинг смањује потребу клијента за кредитним задуживање­м, а рабати добијени од добављача за превремено плаћање обавеза покривају трошак који клијент плаћа банци за коришћење услуге обрнутог факторинга.

Све ове бенефите препознају и клијенти, те смо већ неколико година заредом прва банка по факторинг промету у Србији.

Додатно, као битан сегмент банкарског пословања који клијентима помаже у успоставља­њу бољих услова и одржавању пословања са својим купцима и добављачим­а је трансакцио­но банкарство. Његов значајан сегмент представља документар­но пословање - издавање акредитива и гаранација, где клијенти цене брзину израде документац­ије и консултаци­је за које је наш тим увек на располагањ­у, поготово јер се ради о овако специфично­ј области.

Чињеница је да су и дигитализа­ција и иновације обележиле последњих пар година сектора трансакцио­ног банкарства. Интернет платформе за факторинг, платформа за дисконтова­не кредите, дигитализа­ција потписивањ­а уговора, ефактуре – сада су ту, са циљем да клијентима омогућимо још боље корисничко искуство.

Све је више и бизнис клијената који се одлучују за услуге електронск­ог банкарства, као што је на пример управљање токовима готовине (Cash

Management) где смо такође радили на новим функционал­ностима и сервисима. Посебно смо поносни на услугу електронск­е трговине (e-commerce), и бројимо више од два милиона трансакциј­а обављених преко наше банке у 2019. години, где су као клијенти заступљени и највећи трговински ланци у земљи.

Досадашње искуство нам је показало да клијенти имају потребу за ближим и константни­м односом са својом банком, који подразумев­а консултаци­је и пружање информациј­а на дневном нивоу. Препознају­ћи ове потребе, оформили смо експертске тимове за сваки од ових сегмената, како бисмо клијентима били партнер на ког могу да се ослоне у сваком тренутку.

 ??  ?? Рада Савић: Обрнути факторинг
смањује потребу клијента да се кредитно задужује, а рабати
добијени од добављача за превремено плаћање обавеза покривају трошак који клијент плаћа банци за коришћење те услуге
Рада Савић: Обрнути факторинг смањује потребу клијента да се кредитно задужује, а рабати добијени од добављача за превремено плаћање обавеза покривају трошак који клијент плаћа банци за коришћење те услуге

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia