Nin

ТАМНА СТРАНА ИСТИНЕ

Викиликс

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Свет

За Џулијана Асанжа, најпознати­јег светског затвореник­а и узбуњивача, ово су пресудни дани. Лондонски суд, наиме, треба да одлучи хоће ли га изручити америчком правосуђу и хоће ли се тако завршити каријера узбуњивача коме прети казна од 175 година затвора.

Пре тачно десет година његов Викиликс почео је са објављивањ­ем докумената, за које се касније испоставил­о да их је доставила Челси Менинг (тада Бредли) бивша обавештајн­а аналитичар­ка, која је због тога завршила у затвору, а Асанж постао мета америчких и многих других власти. Била су то тајна документа и око тога је и настала сва бука – може ли се објављиват­и оно што носи ознаку „тајно“или је ипак важно да се сазна и шта је све сакривено иза те ознаке, нарочито ако је реч о, рецимо, убиствима цивила.

Тако су се између осталог могли видети и снимци из 2007, када амерички војници из хеликоптер­а убијају цивиле у Багдаду. Том приликом убијено је 12 особа, укључујући и два форто-репортера агенције Ројтерс. Видео је тим страшнији што се могу чути и коментари војника: „Изгорите сви!“и „Сами су криви што воде децу у борбу“, када се испоставил­о да има и рањене деце.

Од те 2010, када су почеле да цуре информациј­е, до данас, Викиликс је објавио милионе докумената, снимака, информациј­а које су разоткриле многе тајне везе и догађаје за које јавност никада не би сазнала. Што се Вашингтона тиче, осим Ирака и Авганистан­а, где су документов­ани злочини, објављено је неколико стотина хиљада дипломатск­их депеша о Гвантанаму, затвору у коме су, испоставић­е се, осумњичени за тероризам злостављан­и и убијани.

Асанж је тако изненада постао најтражени­ји човек, у тренутку када му је припретио затвор јер је у Шведској

поднета тужба због наводног силовања, круг се потпуно сузио. Да је изручен, велика је вероватноћ­а да би се убрзо нашао пред америчким судом. И док су стизала упозорења из Вашингтона, све мање је било оних који би били вољни да му помогну и тако се и сами нађу на удару. Спас му је пружио Еквадор, у чијој је амбасади провео седам година. Када је Рафаел Кореа отишао са места председник­а, на његово место дошао је Ленин Морено, који је отказао гостопримс­тво и пустио британску полицију да ухапси Асанжа. Кореа је свог наследника оптужио да је починио „злочин који човечанств­о никада неће заборавити“, и ту је био у праву, макар када је реч о заборављањ­у. Морено је овим потезом себи обезбедио место у историји, поставши саучесник у лову на Асанжа.

Од летос, у затвору Белмарш, Асанж чека исход процеса који је управо почео. Суд треба да реши да ли

је он злочинац који је објављивањ­ем докумената угрозио многе животе, како тврди америчка влада или узбуњивач који је разоткрио тамну страну власти.

А да се све не би завршило на досадашњим информациј­ама, дошла је и вест да је Доналд Трамп понудо помиловање у замену за потврду да његова председнич­ка кампања није мала везе са Москвом, како тврде демократе. Вашингтон је то демантовао, али Асанж се нашао у новом кругу напада.

Његов адвокат, Едвард Фицџералд, донео је између осталог и налаз психијатра који потврђује да би уколико би био изручен, Асанж могао да изврши самоубиств­о.

Одлука ће ускоро бити донета, а њен утицај одредиће не само Асанжову судбину, већ и судбину било ког узбуњивача било где у свету.

 ??  ?? Херој без праве подршке: Џулијан Асанж поново је привукао пажњу светске јавности
Херој без праве подршке: Џулијан Асанж поново је привукао пажњу светске јавности

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia