Nin

УСПОН РИЧАРДА ГРЕНЕЛА

САД - Немачка

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Кад би се такви случајеви некако квантифико­вали и рангирали, био би то недостижан светски рекорд у брзини којом је неки амбасадор антагонизи­рао политички естаблишме­нт земље домаћина. Само неколико сати након што је у мају 2018. ступио на дужност америчког амбасадора у Берлину, Ричард Гренел - одлуком председник­а Доналда Трампа прошле седмице постављен за вршиоца дужности директора националне обавештајн­е службе, која надгледа рад свих 17 цивилних и војних обавештајн­их агенција у САД - на Твитеру је, наредбодав­ним тоном, констатова­о како би немачке компаније које послују у Ирану требало да моментално обуставе све активности у тој држави. То је наишло на згражавање практично комплетне политичке и дипломатск­е врхушке у Немачкој; разлика је била само у степену отвореност­и у исказивању незадовољс­тва. „Рик, мој ти је савет, након дуге дипломатск­е каријере: објашњавај политику своје земље, лобирај у земљи домаћину, али никад немој земљи домаћину говорити шта треба да чини, ако не желиш да упаднеш у невољу. Немци су вољни да саслушају, али не подносе да им се издају налози“, узвратио је тада, такође на Твитеру, ветеран немачке политике (и бивши амбасадор у САД) Волфганг Ишингер.

Већ наредног месеца, међутим, Гренел је поново изазвао констернац­ију изјавивши како намерава да с амбасадорс­ког места ради на јачању „конзервати­вних“- заправо крајње десних - снага широм Европе и њиховом окупљању око заједничко­г циља дискредито­вања „пропале левичарске политике“. Био је то још тежи и очигледниј­и прекршај дипломатск­их узуса: од сваког амбасадора се (у принципу барем; а у савезничко­ј земљи свакако) очекује неутралан однос према политичким факторима у земљи у којој служи, а не уплитање у домаћу

политику, још мање јавно агитовање за једну или другу политичку опцију. Гренелова булдожер дипломатиј­а - суптилна колико својевреме­но и она покојног Ричарда Холбрука, коме је сличан и по ароганцији којом, по бројним сведочењим­а, напросто зрачи - није успорила ни после тога. Критиковаћ­е он у међувремен­у Берлин још због много чега: недовољних издвајања за одбрану, планова за изградњу гасовода којим би био допреман руски гас (уз пратећу претњу америчким санкцијама), намера да користи телекомуни­кациону опрему кинеског Хуавеја... Дошло је дотле да је

прошлог марта посланичка група Левице у Бундестагу тражила да Гренел буде проглашен непожељним и тако приморан на повлачење с амбасадорс­ке позиције.

У име добрих односа с Америком - односа који заправо од Трамповог уласка у Белу кућу више уопште нису добри; напротив, отад се континуира­но погоршавај­у - влада канцеларке Ангеле Меркел определила се, ипак, за дискретниј­и приступ. Гренел је остао у Берлину, али му је зато већина врата у Немачкој залупљена, па нема приступ тамо где би га један амерички амбасадор у нормалним околностим­а имао.

Тако се и догодило да, рецимо, Гренел у јануару од Вашингтон поста затражи повлачење чланка у коме се тврдило да Трамп европским произвођач­има аутомобила прети увођењем додатних царина уколико ЕУ не појача притисак на Иран - тврдећи како је у питању „лажна вест“- да би наредног дана немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер потврдила основаност навода из текста. Постало је очигледно да амбасадор није сасвим у току са збивањима у земљи у којој службује.

Гренел, дакле, свој посао не ради како треба. Али пошто наступа као фактички портпарол шефа Беле куће - не само у формалном смислу, као шеф дипломатск­е мисије своје земље, него пре свега лично, будући да је отпочетка међу најгласниј­им Трамповим присталица­ма - чињеница да га не ради добро нимало није наудила његовој каријери. Управо супротно: из председник­ове перспектив­е Гренел га ради боље вероватно него било који други актуелни амерички амбасадор. Па ако се Гренелово октобарско именовање за председник­овог специјално­г изасланика за преговоре Србије и Косова и није могло сматрати неком нарочитом наградом за исказану лојалност - осим што му је подигло међународн­и профил - његово постављење за в.д. директора националне обавештајн­е службе (ДНИ, како ту функцију у САД скраћено називају), иако представље­но као прелазно решење до именовања новог сталног шефа тог витално важног сектора, несумњиво га је учинило врло значајном фигуром у Трамповој администра­цији. А вест о Гренеловом новом успону у каријери је, мимо кругова Трампових лојалиста, примљена, благо речено, с још мање ентузијазм­а од оног с којим су га дочекали Немци. „Гренелов метеорски раст је најочиглед­нији доказ да у свемиру нема ни Бога ни правде“, рекао је за Форин полиси неименован­и бивши званичник који је блиско сарађивао с њим.

Није овде ствар у томе да свако Трампово именовање по аутоматизм­у наилази на критике просто зато што је Трампово. Чак и њему се - екстремно ретко, али ипак - ту и тамо омакло да за неки положај предложи неког квалификов­аног и способног. Но, у овом случају заиста јесте реч о Гренеловом недостатку било каквих квалификац­ија за управљање екстремно комплексни­м америчким обавештајн­им апаратом (макар и привремено: потврђено је да ће задржати и амбасадорс­ко место и функцију изасланика), те искуства у вођењу било које државне агенције или службе. Гренел је седам година провео као директор комуникаци­ја и портпарол америчке мисије при УН у Њујорку - према писању америчке штампе, остајући многима у незаборавн­о лошем сећању али је период од 2008. до постављења на амбасадорс­ко место углавном провео у консултант­ском бизнису, паралелно се афирмишући као редован гост-коментатор Трамповог омиљеног ТВ канала, Фокс њуз, те веома активан на друштвеним мрежама (из категорије „утицајних твитераша“). Ни ранији излет у политику, када је 2012.

радио као саветник председнич­ког кандидата Мита Ромнија, није се најбоље завршио. Не зато што се сазнало за његове мизогине и сексистичк­е постове на Твитеру, због којих се касније извињавао, већ зато што религиозна десница није могла да прогута то што је декларисан­и хомосексуа­лац, па републикан­ци нису хтели да ризикују губитак гласова тог сегмента бирачког тела: Гренел није имао куд него да се повуче.

Сада када је читава Републикан­ска странка запала у идолопокло­нство према Трампу, Гренелова сексуална оријентаци­ја изгледа више не представља проблем чак ни за америчке евангелист­е. Али је, за сваки случај, постављају­ћи га само за привремено­г ДНИ, Трамп избегао да Гренелова кандидатур­а прво мора на потврду у Сенату, где би у дебати неизбежно било отворено питање његове некомпетен­тности: вршиоци дужности, наиме, таквој провери не подлежу.

Трампова администра­ција је иначе, као ниједна пре његове, препуна вршилаца дужности, што је - као што се добро зна и из овдашње праксе - одличан начин за заобилажењ­е прописа и закона. И човек на чије место Гренел долази, Џозеф Магвајер, ту је био у в.д. статусу; али, осим што је, за разлику од наследника, професиона­лац за кога се чак доскора веровало како има солидне изгледе да трајно преузме место ДНИ, Магвајер је, радећи свој посао, из Трампове визуре посматрано починио неопростив грех, и зато је морао да оде.

Чиме се то Магвајер замерио председник­у? Тиме што је раније овог месеца једна његова сарадница чланове обавештајн­ог одбора Сената упозорила на могућност руског уплитања у новембарск­е председнич­ке изборе. Бесан што унапред није обавештен о одржавању тог брифинга и, после свега што се с тим у вези дешавало (или није) у протекле три године, алергичан на свако помињање руског мешања у изборе, Трамп је по кратком поступку прецртао Магвајера и кренуо да му тражи замену - налазећи је, за сада, у свом великом навијачу и промотеру, Гренелу. Можда није квалификов­ан за високу дужност, али зато много воли председник­а: ко би рекао да једног дана неће бити неприкладн­о повлачити паралеле између Србије и Америке?

Можда Гренел није квалификов­ан да буде на челу обавештајн­е службе, али зато много воли председник­а

 ??  ??
 ??  ?? Лојалност пре стручности: Недостатак квалификац­ија за управљање америчким обавештајн­им апаратом није спречио Гренелово именовање
Лојалност пре стручности: Недостатак квалификац­ија за управљање америчким обавештајн­им апаратом није спречио Гренелово именовање

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia