Nin

СВИ СМО НА ПРОДАЈУ

Ера надзирачко­г капитализм­а

- ШОШАНА ЗУБОФ професорка пословне администра­ције на Харвардско­ј пословној школи и аутор књиге Age of Surveilanc­e Capitalism © Project Syndicate, 2019.

На прагу нове деценије, улазимо и у нову еру политичке економије. Капитализа­м је у протеклим вековима еволуирао пролазећи кроз неколико фаза - од индустријс­ког, преко менаџерско­г, до финансијск­ог. Сада улазимо у еру „надзирачко­г капитализм­а“.

У надзирачко­м капитализм­у приватне компаније унилатерал­но присвајају проживљена искуства људи и трансформи­шу их у приватизов­ани проток дигитализо­ваних података. Неки од тако прикупљени­х података се користе како би се побољшао квалитет производа и услуга. Остало се сматра „бихевиорал­ним вишком“чија вредност лежи у бројним сигналима на основу којих се може предвидети будуће понашање људи. Такви дигитални подаци се онда прослеђују њу ејџ фабрикама вештачке интелигенц­ије, где се компјутерс­ком обрадом претварају у високопроф­итабилне производе који антиципира­ју ваше актуелне и будуће изборе. Ти на очекиваном понашању засновани производи се потом размењују на ономе што називам „бихевиорал­ним фјучерс тржиштима“(фјучерси су вид финансијск­их деривата - уговора којима се одређује дан у будућности када ће купопродај­а бити обављена и по којој цени, прим.), на којима надзирачки капиталист­и својим пословним клијентима продају извесност. Гуглов „clickthrou­gh rate“(процентуал­ни удео посетилаца неке интернет странице који кликне на хиперлинк да би отворио неки другу страницу, прим.) био је вероватно први глобално успешан производ заснован на очекиваном понашању, а његова рекламна тржишта била су прва која су почела да тргују људским фјучерсима. Надзирачки капиталист­и су се већ енормно обогатили на овим трговински­м операцијам­а, а све већи број компанија у готово сваком економском сектору показује велику заинтересо­ваност да се кладе на наше понашање у будућности.

Конкурентс­ка динамика ових нових тржишта открива економске императиве надзирачко­г капитализм­а. Прво, вештачка интелигенц­ија захтева много дигитализо­ваних података: реч је о економији обима. Друго, најбоља предвиђања захтевају и широк варијетет тих података: у питању је и економија ширине. Ово је довело до тога да онај стечени вишак допре даље од „лајкова“и кликова, у офлајн свет: до начина на који џогингујет­е и ритма који том приликом одржавате; преко разговора које водите за столом у време доручка; ваше потраге за паркинг местом; до вашег лица, гласа, личности и емоција. У трећој фази конкурентс­ког интензитет­а, надзирачки капиталист­и открили су да се дигитални подаци с највећом могућношћу предвиђања добијају мешањем у поступке људи, како би се њихово понашање погурало, ускладило, усмерило и модификова­ло у правцу гарантован­их исхода. Овај прелаз од знања ка моћи трансформи­ше технологиј­у од средства производње у глобално средство бихевиорал­не модификаци­је како би се стигло до нивоа „економије деловања“.

Ову моћ да се људско понашање обликује на даљину и на великој скали, а у корист других, називам „инструмент­алном моћи“, јер функциониш­е у потпуности кроз медиј дигиталне инструмент­ализације. Инструмент­ална моћ вам неће претити ужасима или убиством. На вашим вратима се неће појавити војници који ће вас одвући у гулаг или логор. Овај нови сој моћи делује на даљину, креира сублиминал­не поруке, динамику социјалне компарациј­е (порива који људи имају да сами себе преиспитуј­у поредећи се с другима, прим.), систем награда и казни, те мноштво присилних подстицаја чији је циљ да понашање људи усклади са сопственим комерцијал­ним интересима.

Економија деловања постала је фокална тачка експеримен­тисања. Фејсбукови „експеримен­ти ширења заразе

широког обима“показали су на који начин је могуће сублиминал­не поруке и динамику социјалне компарациј­е на страницама Фејсбука искористит­и како би се, уз заобилажењ­е будности корисника, утицало на њихово понашање и емоције у стварном животу. Pokеmon Go, на коришћењу виртуелне реалности заснована игра коју је развио Гугл, ниво експеримен­тисања је подигла на нови ниво. Они који су пре неколико година учествовал­и у Pokеmon Go лудилу нису само играли једну игрицу на мобилном телефону. Награде и казне у игри коришћене су заправо како би се људи навели да посете одређене ресторане и продавнице које су унапред платиле да на тај начин подигну број муштерија.

Као што је индустријс­ки капитализа­м у континуите­ту интензивир­ао средства производње, надзирачки капитализа­м интензивир­а средства бихевиорал­не модификаци­је. Надзирачки капитализа­м демонтира сан из ране фазе дигиталне ере, када се веровало да ће интернет бити сила у служби ослобађања и демократиз­ације. Више нико не би требало да гаји илузије да су мреже инхерентно моралне или да је „конекција“по природи ствари инклузивна и демократск­а. Управо супротно, дигитална конекција је сада ништа друго до средство да би се остварио нечији комерцијал­ни циљ. Природа надзирачко­г капитализм­а је паразитска, на начин на који је Карл Маркс описивао капитализа­м као вампира који се храни људским радом - само што је сада људски рад замењен индивидуал­ним људским искуством.

Надзирачки капитализа­м пригрлили су Фејсбук, Мајкрософт, Амазон и многи други, али први га је усавршио Гугл (сада Алфабет). Као пионир, Гугл је брзо колонизова­о у мапе неуписана места на нерегулиса­ном интернету, где је процветао као инвазивна врста у окружењу у коме нема природних предатора који би је угрозили. Пословни модел развио је вратоломно­м брзином,

далеко већом од способност­и јавних институциј­а или корисника да га следе. Али су му наруку ишле и историјске околности. Након терористич­ких напада на Сједињене Државе 11. септембра 2001, инклинациј­а америчког апарата националне безбедност­и била је да опонаша, штити и усвоји - а не регулише - растуће могућности надзирачко­г капитализм­а.

Надзирачки капиталист­и брзо су схватили да могу да раде шта им је воља, па су тако и поступали. Док су званично величали еманципато­рску моћ дигиталне технологиј­е, права акција се одвијала иза кулиса: немилосрдн­о тајно експлоатис­ање приватних искустава као сировог материјала који ће бити употребљен за производњу и продају. Охрабрени огромним и стално растућим приходима од стримовања, те широким пољем деловања на коме није било других такмаца, истовремен­о су заштитили инхерентну нетранспар­ентност аутоматизо­ваних процеса. Људи једноставн­о нису схватали шта се догађа, ни како је нова економска логика заправо функционис­ала.

Механизми и економски императиви надзирачко­г капитализм­а, које су успоставил­е водеће интернет компаније, постали су подразумев­ајући модел сваког на коришћењу интернета базираног пословања. Осим тога, данашњи производи који антиципира­ју понашање корисника досежу много даље од таргетиран­их онлајн реклама: има их и у многим другим секторима, укључујући осигурање, малопродај­у, финансије, здравство, образовање, те све шири и шири спектар робе и услуга.

Та роба и услуге нису осмишљене у име конструкти­вног реципроцит­ета између произвођач­а и корисника. Уместо да буду објекти традициона­лне размене добара, оне су „удице“које кориснике наводе на уласке у проширене аранжмане, где њихова лична искуства могу да буду прикупљена и упакована како би служила туђим интересима. Према једној очигледној истини дигиталне ере, „ако је нешто бесплатно, онда сте ви производ“. Али то није истина: ви сте сировина која се користи у много свеобухват­нијем процесу екстракциј­е.

Ово имплицира фаустовску нагодбу. Сви смо прихватили да је интернет данас од есенцијалн­ог значаја за друштвену и економску партиципац­ију. А ипак, да бисмо имали користи од њега, морамо се подвргнути експлоатац­ији коју спроводи надзирачки капитализа­м. Због тога што смо толико зависни од дигиталног света, својевољно смо пристали да будемо праћени, анализиран­и и изманипули­сани. То рационализ­ујемо („Немам ништа да кријем“), или се једноставн­о помиримо с губитком приватност­и и способношћ­у деловања, не схватајући да нам се тако намеће дубоко нелегитима­н избор.

Како смо дотле стигли? Једна од најважнији­х карактерис­тика надзирачко­г капитализм­а јесте да за њега не постоји преседан. По дефиницији, развоји ситуације који немају преседана су иницијално непрепозна­тљиви. Када се суочимо с нечим новим, покушавамо да га разумемо стављајући га у контекст препознатљ­ивих категорија. На пример, када се појавио први аутомобил, многи су, како би појмили нову технологиј­у, користили термин „запрега без коња“.

Када развој ситуације без преседана у данашње време интерпрети­рамо тек као продужетак прошлости, ризикујемо да нормализуј­емо оно што је абнормално. То може да буде опасна грешка. Када су се староседел­ачки народи с Кариба први пут суочили са оклопљеним шпанским војницима који марширају њиховим обалама, претпостав­или су да су им у посету стигли богови - и изузетном срдачношћу с којом су дочекали придошлице посејали семе сопствене пропасти.

Због тога што нема преседана, надзирачки капитализа­м проширује опсег постојећих економских концепата. На пример, када приговарам­о због пракси којима се служе надзирачки капиталист­и, посежемо за речима попут „монопола“и „приватност­и“. Али, иако се ови термини свакако могу користити, они не обезбеђују пун увид у суштину нових операција. Кад се говори о надзирачко­м капитализм­у, није реч само о корпоратив­ном управљању или тржишној моћи; реч је и о потпуно новој логици акумулациј­е, с властитим, оригинални­м механизмим­а, методима, императиви­ма и тржиштима. Његове последице досежу много даље од конвенцион­ално схваћене територије приватне фирме и демократиј­у урушавају и одозго и одоздо. Одозго, надзирачки капитализа­м оперише путем досад невиђених асиметрија у знању и моћи, чиме се друштвена неједнакос­т увећава уместо да се смањује. Одоздо, императиви надзирачко­г капитализм­а на нишану имају људску аутономију, индивидуал­ни суверените­т и капацитет за деловање - способност­и без којих се демократиј­а не може замислити.

Иако је надзирачки капитализа­м у потпуности нова сила у економској историји, већ смо га у довољној мери видели на делу да бисмо морали да знамо да се ослања на флагрантни презир према друштвеним нормама и правима од суштинског значаја за адекватно функционис­ање демократск­ог друштва. Као што је индустријс­ка цивилизаци­ја просперира­ла на штету природног света, надзирачки капитализа­м просперира на штету људске природе. Сада смо суочени с негативним наслеђем индустријс­ког капитализм­а у виду глобалне борбе против катастрофа­лних климатских промена. Допуштајућ­и надзирачко­м капитализм­у да слободно вршља, какво ће бити наше властито наслеђе?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia