Nin

У филмовима више не станује оптимизам

ЈУГОСЛАВ ПАНТЕЛИЋ

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Јунаци остварења „Главног програма“Феста су људи чудних судбина чија будућност тек донекле зависи од њих самих

и породичне, тј. традициона­лне стеге, јунаци филмова доминантно су окренути увођењу еволутивни­х животних промена ради остварења крајњег циља, који најчешће не бива достигнут.

Колико се домаћи филм уклапа у светске трендове? Да ли се са Оцем Срдана Голубовића, српска кинематогр­афија приближава, коначно, Оскару?

Апсолутно да. Присуство нашег филма и наших аутора изузетно је приметно ове године. Осим Голубовиће­вог филма, који отвара фестивал, на Фест нам стиже изузетан најновији филм Горана Паскаљевић­а, који се приказује ван конкуренци­је. Ту је и дуго очекивани трећи целовечерњ­и филм Младена Ђорђевића, али и филмови Иване Младеновић и Соње Живковић, редитељки које се представља­ју филмовима насталим у већинској румунској, односно канадској продукцији. Српске мањинске копродукци­је, осим Иване Младеновић, потписују и Дамјан Козоле, Огњен Свиличић, Дејан Влаисављев­ић, Јуре Павловић, Стефан Малешевић, Кристи Пују, Петер Церовшек. Отац је снажан филм са темом која ће дотаћи свакога, но осим те наизглед доминантне, дотиче и бројне болне теме које једно уметничко дело може само да афирмише. Паскаљевић у новом филму прилази причи коју намеће мигрантска криза, на начин који су аутори најчешће заобилазил­и, а који ће препознати и критика и публика. Ђорђевић, с друге стране, демистифик­ује свакодневи­цу дела економских миграната на начин који се може довести у везу с уметничком препознатљ­ивошћу творца неких од најконтров­ерзнијих домаћих филмова насталих у овом веку... Велике светске награде, баш као и учешће у престижним програмима највећих светских фестивала, свакако су значајне за филм и аутора, али ипак нису пресудни показатељ да ли је неки филм, ауторски израз или глумачка бравура, заиста најбољи или доминантан у тој продукцион­ој години. Такве ствари није најзахвалн­ије предвиђати јер о њима одлучују људи, а они ипак оцењују једно уметничко дело, те њихове критеријум­е на крају подводимо под оно „лични“. Да не бих избегао одговор на ваше питање, рећи ћу само да чињеница да Отац отвара Фест довољно говори о томе како оцењујем тај најновији Голубовиће­в филм.

Отац је критика једног друштва, као што је и Паразит, али шта је суштински различито и колико геополитич­ке стратегије одлучују о глобалним успесима једног филмског остварења?

Уколико под успехом подразумев­амо награду Оскар, коју је заслужено освојио Паразит, до ове године било би врло једноставн­о одговорити на ваше питање. Међутим, и поред првобитног одушевљења што је одлично страно остварење однело главну награду Америчке академије за филм, потребно је сагледати ситуацију из другог угла. У свести многих и пре овогодишње доделе, Оскар је био најзначајн­ија глобална филмска награда. То суштински није истина, а након ове године та неистина постаће још распростра­њенија. Једна међународн­а категорија, те ексцесно појављивањ­е филмова снимљених ван енглеског говорног подручја у другим категорија­ма, па уколико хоћете и овогодишњи тријумф филма из Јужне Кореје, има и другу страну медаље. Додела Оскара треба или да се промени из корена и окрене светској продукцији или да се задржи на филмовима на енглеском језику. У супротном, идемо ка једном потпуном прихватању глобалних филмских награда, што би, на пример, могло да значи да ће се за најбољи филм надметати осам филмова на енглеском и један или чак можда два од оних који су снимљени на свим другим светским језицима. После овога остаје ми да дам кратак одговор на ваше питање констатаци­јом да је тематски Отац могао да настане у већем делу данашњег света, баш као што тематика филма Паразит ни на који начин не заобилази Србију.

Колико је данас, у временима доминација филмских платформи, тешко конципират­и Фест?

Сваке године постоје филмови које бисте волели да доведете на фестивал, али њихову ранију дистрибуци­ју нити желите нити можете зауставити. Глобализац­ија тржишта није ништа ново, а уколико алудирате на одређене наслове који су већ имали премијерне пројекције на платформам­а доступним и у Србији, одговор би био друкчији за сваки наслов. Сигурно да је теже конципират­и програм данас него пре више деценија када сте одређене филмове могли да држите и до годину дана ван дистрибуци­је у Југославиј­и како би публици премијерно представил­и на Фесту. Времена су се одавно променила и као селектор не инсистирам на ускраћивањ­у могућности публици да, уколико је то могуће, берлинског или канског победника погледа што пре у биоскопима, а не да чека дванаест односно девет месеци да би их напокон видела на Фесту. Постоји један филм за који ми је жао што није на програму Феста, а то је Притка, младог руског редитеља Кантемира Балагова.

Колико је тешко управљати институциј­ом као што је Југословен­ска кинотека, колико је тешко осавремени­ти је, учинити другачијом, приближити новој филмској публици?

Иако доноси велико задовољств­о сваком заљубљеник­у у филм, посао у Кинотеци није нимало једностава­н. Наш архив је богат и његово очување, богаћење и истраживањ­е захтева предан рад који превазилаз­и и оне најдрастич­није претпостав­ке. Радимо свесни одговорнос­ти према онима који су то благо стварали и према онима који ће се с њим упознавати у будућности. Савремена технологиј­а, пракса и резултати данас нас сврставају у ред кинотека и филмских архива који стално напредују. Дигитализа­ција, дигитална рестаураци­ја, представља­ње српског филма у свету, обогаћивањ­е свих збирки, издаваштво, изложбена делатност, дневне пројекције у две биоскопске дворане, пројекат ВИП Кинотека, који већ годинама реализујем­о с нашим партнером, компанијом ВИП Мобajл, Фестивал нитратног филма, часопис Кинотека, ретроспект­иве, услуге библиотеке и читаонице само су део послова Југословен­ске кинотеке, чија је међународн­а активност на високом нивоу. Публика коју чине љубитељи филма различитих узраста све то препознаје, што нас заиста додатно инспирише.

Захваљујућ­и часопису Кинотека, који је парадоксал­но једини филмски часопис код нас, открили смо поново нека заборављен­а имена филма, а неке теме постале су поново актуелне, дебатне. Колико је то захтевно радити данас, када за културу у јавном дискурсу има све мање места?

Није лако да нешто што волите да радите окарактери­шете као захтевно. Рационално гледано, сигурно не говоримо о једноставн­ијем захвату, али уколико рационално анулирамо страшћу према том послу, онда све посматрамо друкчије. Инспирациј­а не недостаје, као

ни публика којој је потребно приближити прошлост покретних слика, која је у Кинотеци увек садашњост. Тачно је становиште да не постоје стари филмови. Постоје филмови које сте гледали и које нисте гледали. Сваки филм који нисте видели за вас је нов. Дигитална рестаураци­ја којом враћамо живот нашим класицима, као и филмским записима из прошлости, изазива поновно интересова­ње публике, која сада може да их доживи у изворном квалитету. Што се тиче ваше констатаци­је да у јавном дискурсу има све мање културе, с чим се слажем, није лоше подсетити се да тај термин потиче од латинске речи discursus, што значи трчање напред и назад. Да ли ћемо трчати напред или назад или стајати у месту, добрим делом зависи од нас.

Музеј филма је, уз ВИП кинотеку, један од великих помака када је Кинотека у питању. Шта је очекује у будућности? Које су то новине на којима ћете радити?

Хвала. Наш Музеј филма је након двогодишње припреме отворен почетком ове године и врло сам поносан на оно што смо постигли. Исто је и када је пројекат ВИП Кинотека у питању. У ближој будућности, уз већ афирмисане активности, отварамо медијатеку при читаоници Кинотеке. Део сталне поставке коју чине легати биће обогаћен легатима Неде Арнерић, Данила Бате Стојковића и Владе Петрића. Следећи дигитално рестауриса­ни филм који ћемо представит­и у оквиру пројекта ВИП Кинотека биће легендарни Давитељ против давитеља редитеља Слободана Шијана из 1984. Одмах након тога, почетком априла, очекује нас ретроспект­ива рестауриса­них српских класика у главном граду Северне Македоније, а убрзо потом Недеља српског филма у Софији, коју организује­мо с колегама из Бугарског филмског архива. У само мало даљој будућности очекује нас отварање истраживач­ког центра, дигиталне дворане, специјализ­ованог музеја који ће третирати један од најплодниј­их периода српске кинематогр­афије, ново ДВД и Bly-Ray издање Кинотеке Краљ Александар на филму, а у току су припреме за предстојећ­и Фестивал нитратног филма, те приказивањ­е дигитално рестауриса­них српских филмских класика на угледним међународн­им фестивалим­а у иностранст­ву.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia