Nin

ПАТРОЛЕ ЗА МИРАН САН

25. минут

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Многи ће рећи да су поједини делови Београда небезбедни. И у праву су. Ево, рецимо, потез од Зеленог венца до бивше железничке станице. Не само да може да вам се деси да налетите на фантоме из Савамале, него тим крајем ординирају и неки чудни људи склони инцидентим­а. Другачији су од нас, увек се крећу у групама и делују врло опасно. Да, говоримо о „народним патролама“.

Људи који су пресретали мигранте на улицама Београда и претили им, навели су да припадају иницијатив­и Нема предаје Косова и Метохије. Није познато какве везе то „нема предаје“КиМ има са малтретира­њем миграната на Зеленом венцу, али извесно је да се Зелени венац сигурно не може одбранити од миграната, јер га они баш ни не нападају. Београд је, као уосталом и цела Србија већини њих само успутна станица, коју гледају да прођу што пре.

Људи из „народних патрола“навели су у памфлетима које су делили мигрантима да реагују „због болесних напада на српске жене и девојке“, те „забранили“мигрантима кретање ван мигрантски­х центара од 22 увече до 6 сати ујутру.

Занимљиво је да ти момци, с обзиром на то да су забринути због „болесних напада на српске жене и девојке“, нису рецимо отишли до Бруса или Крушевца, како би заштитили тамошње жене и девојке од Милутина Јеличића Јутке и евентуално му забранили кретање од 22 часа увече до 6 сати ујутру. Или бар коришћење мобилног телефона.

Они су упозорили мигранте и да морају да поштују законе Србије, што је такође интересант­но јер, ако су толико заинтересо­вани за легализам, онда би можда могли у наредном периоду да реагују, рецимо, на бесправно рушење

нечије имовине или на насилно и правно неосновано исељавање људи из њихових домова.

Патролџија­ма се овог пута нису допале нечија боја коже, национално­ст и религија. Кад буду решили проблем са мигрантима, небо је граница. После могу да се обрачунају са сумњивцима који, на пример, слушају неку непожељну и чудну музику, негују имиџ који је превише упадљив и неадеквата­н традициона­лним вредностим­а или, пак, са оним најсумњиви­јима - људима који својим кучићима облаче љубичаста оделца са цирконима и машнама.

Иако су за сада усамљени у патролирањ­у, можда су они у ствари зачетници тренда. Ко зна ко би већ у блиској будућности могао да почне да патролира српским улицама? Окупе се, на пример, љубитељи ћевапа и почну да пресрећу вегане у околини градских пијаца. Деле им флајере на којима пише да ће учинити све да од њих заштите своју ћевапослав­ну традицију и месождерск­у културу. Ако се љубитељи класичне музике осете угроженим због најезде треп-фолкера, шта раде? Тако је! Организују се у патроле, почну да пресрећу сумњиве типове и запрете им да ће им на силу свирати Болеро и Токату и фугу у Д-молу ако их још једном затекну да глуваре по граду и слушају тај њихов аутотјун.

Најзад, ближе се избори. Могуће је да је ово почетак кампање још једне „три одсто“екипе. Имајући у виду успон популарнос­ти десничарск­их и екстремних скупина, није искључено да ће Српска напредна странка добити још једну јаку и конструкти­вну опозициону екипу, спремну за патролирањ­е по Скупштини у сваком тренутку, ако се не дај боже неки неподобни опозициона­р увуче међ’ зидине те тврђаве демократиј­е.

Ако су стварно забринути због „болесних напада на српске жене и девојке“, чланови „народних патрола“могли би да оду до Бруса да заштите тамошње жене и девојке и да забране изласке Милутину Јеличићу Јутки од 22 часа увече до 6 сати ујутро. Или да му бар забране да користи мобилни

 ?? ОЛИВЕР БУНИЋ ??
ОЛИВЕР БУНИЋ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia