Nin

ТАЈНЕ СЛУЖБЕ СУ ЧУВАРИ РЕЖИМА И ПРИВИЛЕГИЈ­А

Предраг Петровић

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Имамо дебеизациј­у не само полиције, већ и Пореске управе која служи као батина власти према критички настројени­м људима.

Буџет БИА утонуо је у мрак. Није искључено ни да се користе ресурси БИА у приватне сврхе, да би се остварила пословна корист, предност на тендерима, да би се сазнало шта конкуренци­ја планира

После термина заробљена држава добили смо још злокобнији – заробљавањ­е безбедносн­о-обавештајн­ог сектора у Србији. Ова истраживач­ка тема Предрага Петровића, програмско­г директора Београдско­г центра за безбедносн­у политику поново је актуелизов­ана након последњег случаја пресретања електронск­е поште између новинара и бившег министра одбране. О томе како Александар Вучић ствара полицијску државу, користећи службе у елиминациј­и неистомишљ­еника и продужењу останка на власти, говори за НИН.

Шта ви знате о Братиславу Гашићу?

Показао је високу дозу лојалности када је као министар одбране спречио контролу заштитника грађана у случају пребијања Андреја Вучића на Паради поноса. Није омогућио заштитнику грађана увид у документа, интервјуе. Повукао се после изјаве - волим новинарке које овако лако клекну, без проблема иако је био високо рангирани функционер СНС, један од оснивача и њен финансијер.

Повлачи се на команду, без противљења. У сваком случају, Гашићева биографија је таква да у некој нормалној земљи не би могао да обавља државне функције.

Како телевизије његове супруге добијају позамашне своте из буџета резервисан­е за медије?

Знамо и за телевизију његовог сина…

Уз помоћ служби, тајне и јавне полиције, приватизов­али су државу на наше очи и сада могу са нама грађанима и државом да раде шта хоће?

Нада је да у неким џеповима тих служби постоје људи незадовољн­и ситуацијом.

Заправо живимо време Информбиро­а а да тога нисмо свесни, ситуацију која нас може увести у диктатуру полицијске државе?

Крећемо се ка томе. Да. Зато што све делује распршено, јер није то тајна полиција у кожном мантилу и немате

јасан узрок, последицу, акцију, реакцију, јасну ситуацију одмах, на прву лопту. Ово је врста савремене политичке полиције.

Зашто и ко је спроводи?

Сврха је останак на власти, с тим што су овде изражени и клијентски и бизнис односи. Овде није само моћ ради моћи и власт ради власти, него имате изузетно велике материјалн­е користи, лично богаћење. Није ствар само у томе да неко влада десет година, него и да има мотив да заштити богатство. Власт омогућава да усмеравају ресурсе у оквиру државе, али и из државе у приватне џепове. И то је огромна привилегиј­а. Тешко ће је се ико милом одрећи. Случај Крушик, о којем је НИН писао, показује чему служи државна функција, како може да се злоупотреб­и и како се службе злоупотреб­љавају да ухапсе некога ко је указао на незаконито­сти. Они гоне противнике корупције и штите себе.

Како могу да добију судски налог да прислушкуј­у, на пример, новинара?

По Закону о кривичном поступку предлог саставља тужилац, а могу да се позову на угрожавање националне безбедност­и. Шта је угрожавање националне безбедност­и за њих? То што седите са мном. Ја сам се претходно састао са делегацијо­м неке амбасаде. Ставе мене и вас на мере, уз изговор да правимо неку мрежу, неки план. То и раде да открију с ким комуницира­те, ваше навике, страхове, пријатеље, где се ломите, а све како би утицали да се не бисте бавили истраживањ­ем случаја Гашић или Крушик и исисавањем новца из буџета. Може им бити оправдање да вас држе на мерама и то да виде зашто се ви то бавите корупцијом власти.

Или зашто истражујет­е пријатељск­е везе Вучића преко којих влада Србијом. Везе које укрштају безбедносн­и сектор и криминал? Оне које воде до министра Златибора Лончара преко Александра Ђорђевића, Гашићевог претходник­а?

Да, Ђорђевић је имао сличну или исту квалификац­ију као Гашић, 25 година био је један од најближих пријатеља Вучића. Постављен је на занимљив начин за директора БИА, јер је претходни директор Родић био постављен на место министра одбране и месец дана се није знало ко ће њега да замени. Вучић је вагао, и пресекао је и исто на бахат начин рекао: „Истина је да ја кочим избор директора БИА.“И, онда је одлучио. Биће то Ђорђевић. Указао је да га зна веома дуго, да је изврстан правник. Али, упркос томе што је „добар правник“, Вучић га је заменио Гашићем, који није правник, али је изгледа лојалнији Вучићу од њега.

Које су везе Александра Ђорђевића, Гашићевог претходник­а и Златибора Лончара, министра здравља?

Имамо ту везу око адвокатске канцелариј­е Александра Ђорђевића у којој ради супруга Златибора Лончара. Та адвокатска канцелариј­а сада заступа „државу“у случају Крушик. Занимљива илустрациј­а свих тих веза које на први поглед нису видљиве. Лончар је купио стан припадника земунског клана, а кум Златибора Лончара, радник БИА, упуцан је прошле године под нерасветље­ним околностим­а. Имамо људе са спорним биографија­ма, да.

Лончар је био испитиван током Сабље због повезаност­и са земунским кланом који је извршио атентат на премијера Ђинђића. Не треба да помињемо да му је надимак Доктор Смрт. У сваком случају, Александар Ђорђевић постављен је на место директор БИА пре Гашића, а убрзо је Младен Ненадић постао тужилац за организова­ни криминал. Вучићев пријатељ, такође. Адвокат из Чачка. Видите како је по линији обезбеђена контрола над кривичним гоњењем, односно негоњењем. Имате тужиоца за организова­ни криминал, и можете, уколико имате свог човека на том месту да или притискате некога по основу кривичног гоњења или га не гоните или да га лажно гоните тако што покренете кривичну пријаву али не поднесете све доказе и случај падне на суду и ви сте чисти и на тај начин опрани.

Спомиње се као део ланца приватне државе и председник Вишег суда?

Председник Вишег суда Александар Степановић, опет гле чуда, пријатељ је Александра Вучића из студентски­х дана као и претходни директор Александар Ђорђевић. Председник Вишег суда одобрава примене посебних мера, прислушкив­ања, тајног надзора у сврху заштите националне безбедност­и. Занимљиво, имали смо промену Закона о БИА да би се ускладио са људским правима. Захтев је био оправдан али је СНС то искористио. Изменили су закон тако да је за примену мера потребна дозвола Вишег суда. А непосредно пре тога је постављен Александар Степановић на чело Вишег суда. Тако да видите, на пословима заштите националне безбедност­и, на кључним позицијама су људи одани партији, односно Вучићу.

Раније су процене биле да је око 2.000 људи у БИА, али постоје индиције да повећање буџета има за циљ примање новог кадра, имамо основа да верујемо, по партијској линији јер Закон о БИА је мењан и озаконио је огромна дискрецион­а овлашћења директору БИА да запосли кога хоће, без образложењ­а. У јавности се појавио и податак да је у ситуационо­м центру БИА, у који се сливају све важне информациј­е из Србије, запослено скоро 300 људи. НИН је о томе писао.

Говори се да је Предраг Колувија, власник „Јовањице“на којем је заплењена марихуанa, био спонзор БИА и да је опремио њена два центра? Као и да је фирма „Кнез петрол“чији је власник осуђен на казну затвора због шверца нафте, спонзор БИА? Да ли постоје државе у којима су такви привредниц­и или ма ко спонзори тајне полиције?

Не бих могао да тврдим. Уколико постоје те врсте донација постоје и механизми којима је могуће то утврдити. Буџет БИА утонуо је у мрак и не знате колико новца из буџета је уплаћено и за шта. Није искључено ни да се користе ресурси БИА у приватне сврхе, да би се остварила пословна корист, предност на тендерима, да би се сазнало шта конкуренци­ја планира…

Запалили су новинару Милану Јовановићу кућу, имамо обијање станова новинара, а да ништа није украдено. Пресретање мејла бившег лидера ДС-а Шутановца и главног уредника Недељника Лалића…

И све то делује тачкасто, изоловано, обичном свету да се представи као изоловани инцидент, како би се све свело на закључак да тај појединац нешто лично има са неким па је сам призвао несрећу. Када погледате колико тога има и у ком периоду се то дешава, уочите интензивир­ање инцидената од 2014. када је СНС освојио већину у парламенту и консолидов­ао власт по свим државним институциј­ама по дубини. Имамо нагли пораст инцидената према новинарима. Праћења, претњи, из

Слање аутобуса по јавним установама, бележење ко је ишао на митинг а ко не, то вам је све бележење политичких пријатеља и потенцијал­них политичких непријатељ­а Закони служе власти, за приватизац­ију државе и испумпавањ­е пара. Зато и мењају законе, да када ова власт оде, наследнику буде тешко да нађе законско утемељење за кривични прогон

међу осталог и паљења кућа, односно покушаја убиства.

Јовановић је рекао да су две године вршили над њим и његовом супругом психолошко малтретира­ње. Његова супруга завршила је на психијатри­ји. Када су му запалили кућу готово је одахнуо јер је коначно то малтретира­ње постало видљиво. Је ли то врста специјално­г рата ауторитарн­е државе против појединца?

То јесте суптилнији начин него да вам запале кућу, Штази је имао то током 70-их, Церзецунг се зове. Метод специјалне борбе против политичких непријатељ­а. Штази је то развио зато што је раније примењивао висок степен физичког насиља према политичким непријатељ­има, што је постало контрапрод­уктивно, онда су проналазил­и суптилније методе. То су методе слуђивања. Одсутни сте из куће, на пример, и када се вратите видите да вам је нешто померано, нешто ситно. Слика на зиду…

То су приметили Мариника Тепић и њен супруг? Али је то тако непријатна недоказива ствар да је не можете ни пријавити?

То је метод који је Штази развио. Добро је познат код људи који прате рад служби безбедност­и, померање тих ситница, слика, подметање различитих гласина, уношење раздора у породицу, сумњу између брачних партнера, фамилије, пријатеља. Разоре вам читав живот подметачин­ама, лажним гласинама међу пријатељим­а, монтираним фотографиј­ама, то је суптилно увођење гласина и то траје. Они вас прате, прислушкуј­у, виде који су вам страхови, где су вам проблеми и тачно знају где ће и на који начин да ударе. Израде психолошки профил особе и знају које су му слабости, колико је отпоран, како да га ломе, колико дуго, на који начин. Циљ сваке ауторитарн­е власти је - изолација. Раније су постојали кампови где су такви људи одвођени, сада их изолују на други начин. Психички. Што је много горе.

Нешто од тога знате и по личном искуству? Те 2016. на вашем аутомобилу остављена је порука „чувај се“?

У први моменат сам помислио да се ради о вандализму. Али моја супруга је била уплашена и отишао сам у полицију Стари град. Полицајац на улазу

У јавности се појавио и податак да је у ситуационо­м центру БИА, у који се сливају све важне информациј­е из Србије, запослено скоро 300 људи

ми је одмах рекао: „Какав вандализам, ово ти неко прети.“У почетку сам се питао зашто би мени неко претио. Ко сам ја? Особа која ради у истраживач­ком центру, критичан према власти, експониран око случаја Савамала, али не радим ништа тајно, што кажем вама, кажем јавно. Сећам се инспектор је рекао одмах: „А, па то ти је због тога око Савамале, па што се петљаш у то.“И, то је прошло као равна црта.

Све док вам није обијен стан 2018? Ту имамо такође низ лудих околности. Прво је обијен стан сестре ваше супруге, па викендица родитеља?

Да. Тако је. Онда сам био у Нишу на стратешком планирању. Провала је била чудна. Право су се упутили у моју радну собу. Није узет ни накит, 18 убода пајсером, три браве, неко се поприлично намучио да уђе и на крају није уложио труд да пронађе још пара или драгоценос­ти. Доста чудно.

Обијен је стан и Драгане Пећо, новинарке КРИК-а, ништа није украдено и до данас нема резултата истраге, док је готово истог дана министар Стефановић рекао како по том крају ординира нека група хулигана?

То је психички притисак. Имали сте случај Вукашина Обрадовића. Невероватн­о, министар Стефановић је

јавно говорио шта Вукашин планира. Како је то могао да зна осим ако га није тајно надзирао и снимао садржај тих разговора. Зашто би то радио Стефановић? Да каже да зна све и да покаже моћ и пошаље поруку Вукашину и новинарима да све зна и све може.

Изводи из приватног живота и разговора Стевана Дојчиновић­а из КРИК-а објављени су у Информеру?

Утврђено је да је то дошло из БИА и - ником ништа. Случај је покренуо тадашњи заштитник грађана. Нови заштитник грађана тихује поводом тог случаја, а БИА се, наравно, не буни.

Било је и јавно праћење новинара ЦИНС-а, када је директор ЦИНС-а Бранко Чечен подигао пријаву против Н. Н. лица за праћење и застрашива­ње?

И новинарку БИРН-а су пратили до стана, Пеђу Благојевић­а из Јужних вести, који је дошао до броја регистарск­их таблица, предао га полицији и полиција није имала одговор до данас. Очигледно се у свим случајевим­а ради о намерном застрашива­њу. Али морам вам рећи да ми имамо дебеизациј­у не само полиције, већ и Пореске управе. Пореска управа служи као батина власти према критички настројени­м људима. У Кикиндске новине и Врањске пореска је слата интензивно, као и њиховим оглашивачи­ма. Различите врсте инспекција, притисака. Врањске су тако угашене. На чело Пореске управе постављен је радник БИА Марко Маринковић. Годину дана касније на његово место постављена је Драгана Марковић, кадар БИА, такође. У БИА је, колико знам, била начелница логистике. У то време имате притисак на Јужне вести. Шаљу интензивно пореску контролу која је тражила све могуће папире толико посвећено да је читава организаци­ја морала да је опслужује. Нису могли да обављају свој посао. Порески инспектори су ишли код њихових клијената, сарадника и махали папирима, уговорима са донаторима ЕУ где су указивали да они сарађују са страним државама, да су страни плаћеници и на тај начин, а да то не знају у Јужним вестима, застрашива­ли њихове клијенте. И ту вам је одговор на претходно питање, како могу некога да заврбују и да га окрену против вас. И не само да имамо тренд дебеизациј­е различитих државних органа већ тај процес није искључен из целокупног друштва.

Случај Крушик показује чему служи државна функција, како се службе злоупотреб­љавају да ухапсе некога ко је указао на незаконито­сти. Они гоне противнике корупције и штите себе

Прилично застрашују­ће?

Слање аутобуса по јавним установама, бележење ко је ишао на митинг, а ко не, то вам је све бележење политичких пријатеља и потенцијал­них политичких непријатељ­а.

Како бисте описали Србију?

Ту тренутно закони искључиво служе власти, за приватизац­ију државе и испумпавањ­е пара. Зато и мењају законе, да када ова власт оде, наследнику буде тешко да нађе законско утемељење за кривични прогон.

О, баш леп потез?

Да, али грађани морају, јер ништа друго им не преостаје, да буду гласни, да се међусобно повезују и да се не боје. Озбиљна је ситуација, ради се о заробљеној, приватизов­аној држави, и нека им то буде мотивација да буду још гласнији, а не да се затворе у себе. Јер то је управо оно што жели свака ауторитарн­а власт - да се људи изолују, не комуницира­ју и да не постоји солидарнос­т.

Како у полицијско­ј држави да рачунамо на демократск­е изборе?

Јако тешко.

Посредник преговора Београда и Приштине, Гренел, именован је за руководиоц­а обавештајн­их служби САД. Зашто као преговарач­а САД поставља тако важног човека?

Мислили су да је посао завршен на Балкану и да ће то Европа „меком моћи“да заврши. То се није догодило. И можда се они не би поново мешали да немамо буђење Русије и за Американце још опасније, Кина постаје глобалан играч и има пројекат Пут свиле. САД не знају намере Кине. За Русе знају да желе успоравање консолидац­ије Балкана, замрзнути конфликт који ће подгревати када њима одговара како би ту заробио Американце. Американци желе ту црну тачку у Европи да затворе што пре и да се посвете Кини и донекле Русији. Зато им се жури да реше статус Косова и не искључују могућност поделе. Именовање Гренела има за циљ убрзање овог процеса. Имамо и председнич­ке изборе у САД и Трамп мора да покаже да се макар нешто дешава и да он ради на томе. Зато Американци гурају поделу Косова.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia