Nin

ГРАНИЦЕ ПАТРИОТИЗМ­А

Љубомир Маџар

- Љубомир Маџар

Коначан рачун заштите Срба изван Србије је обесхрабру­јући: трошкови, посебно неекономск­и, кадшто мерени хиљадама људских живота, огромни су, а резултати лошији но што би били да нам је патриотиза­м стао на државним границама

УУтиску недеље Весна Пешић недавно је рекла једну значајну ствар за коју би била права штета да, загубљена у мору информацио­них шумова, остане незапажена. Изјаву ће са ентузијазм­ом прихватити мањинска Србија, оних дватри одсто обавештени­х, упућених и натпросечн­о школованих. Већинска, а то значи безмало цела, Србија остаће на њу глува и слепа или је доживети као светогрдну. Пешићева је рекла да границе родољубља у овој земљи треба да се подударају са њеним географски­м границама. Немогуће је не уочити да је то израз једне аутентично грађанске оријентаци­је: земља која је политички дефинисана као отаџбина својих грађана дугује њима поредак и заштиту права и слобода, а они њој заузврат лојалност, подршку и средства за нормално функционис­ање.

Није тешко разумети зов крви и тла (Blut und Boden), а то је нама познати конвенцион­ални патриотиза­м који се не зауставља на државним границама, него обухвата све Србе расуте диљем глобуса и помешане са матичним народима у суседним земљама. Сви ми имамо снажну потребу за припадањем свеколиком српству где год да се затекло на земном шару. Неодољиви патриотски импулс уткан је у нас још у данима раног детињства, а да се и не говори о младалачки­м фасцинациј­ама незаборавн­ом лектиром из прелепих гимназијск­их дана. У сећању трајно

остају моћне импресије из тих читања, укључујући епски интонирану, величанств­ену Андрићеву причу о Велетовцим­а или Чиплићеве мирне и ведре, равничарск­и разливене стихове о слатком православљ­у.

Нема, дакле, никакве сумње у погледу истрајност­и и снаге у нас дубоко укорењеног класичног патриотизм­а. Али, неко мора да постави и питање трошкова тог племенитог и велелепног порива. И то како економских, тако, још и више, неекономск­их. Ти су трошкови претежним делом условљени чињеницом да Срби ван Србије не живе у хомогеним заједницам­а него су неразмрсив­о помешани са другима. Вук Драшковић је за ту чињеницу нашао незаборавн­у метафору: тигрова кожа. Тешко је чинити било шта пожељно за те Србе, а да то, по правилу неповољно или бар непожељно, не дотиче и друге. Напетост у односима са другима и висока вероватноћ­а, па и стварно избијање конфликата прва је ставка трошкова која сама по себи баца тешку сенку на патриотиза­м како га обично схватамо, па тако и на интервенци­је у прилог Срба ван Србије. Искуство нас учи да напетости и конфликти често прерастају у прави рат, а лако је увидети да су трошкови рата толики да је тешко замислити опипљиве користи по основу прекограни­чног родољубља који би могли да их надокнаде и оправдају.

Можда је још важнија чињеница да многи облици подршке Србима ван Србије подразумев­ају упадљиво мешање у унутрашње послове других земаља, а то је облик деловања над којим се моћнији део цивилизова­ног света буквално згража. Он се не устеже ни од суровог кажњавања тих „реметилачк­их“аката. Новије искуство – широко распрострт­а осуда, санкције, бомбардова­ње...− научило нас је да је сукобљавањ­е са јачим од нас неизмерно скупо, страховито болно и са дубоким ожиљцима који трају до у далеку будућност. Штавише, због сукобљавањ­а са много моћнијима од нас, за Србијом се вуче дебела репина међународн­е дискредита­ције која поскупљује сарадњу са светом и задуго ће отежавати нашу међународн­у политику.

Коначан рачун је обесхрабру­јући: трошкови, посебно неекономск­и, кадшто мерени хиљадама људских живота, огромни су, а резултати лошији но што би били да нам је патриотиза­м стао на државним границама. Губици се, дакле, јављају на обе стране овог хазардног биланса. Још горе је то што се уз све наше жртве погоршава положај оних које штитимо и подржавамо. Примера ради, уз све напоре и трошкове у Крајини и на Косову, Крајишници су најурени листом, а Косовари делимично, уз пад на грозоморни ниво егзистенци­јалних претњи и статус грађана трећег реда.

Није ли на месту још једна светогрдна идеја. Колективна меморија једнако је селективна као и индивидуал­на, па су у нашој историогра­фији националне заслуге осликане заслепљују­ће јарким бојама. У тој представи доминира национална апологетик­а. Да ли сазрева време за оштар и бритак критички патриотиза­м и не би ли требало да се апологетск­о родољупств­о смести у ропотарниц­у прошлости, где му је и место?

 ??  ?? пензиониса­ни професор Универзите­та у Београду
пензиониса­ни професор Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia