Nin

БЕОГРАЂАНК­А ЗА ПОЧЕТНИКЕ

Симболи града

- МАРКО ЛОВРИЋ

Ако једну даму окружују краљ Милан, кнез Милош и Томаш Масарик – пре њих и сам Тито и колектив српских владара – а она их деценијама гледа с висока, треба је поштовати; барем толико да јој не припишете погрешан родослов. Но добро, то што је Горан Весић – гостујући на телевизији – спојио у једно биће архитекту Бранка Пешића и истоименог градоначел­ника Београда, направивши некаквог Супербранк­а, није највећи проблем знамените „Београђанк­е“. Палата „Београд“и даље удвараче гледа са висине двадесет четвртог спрата, али најзад ће морати да се одлучи за једног. Град Београд објавио је недавно да ће своју даму удати за неког богатог привредник­а јер више не може да је издржава. Али прво се ваља подсетити шта је „Београђанк­у“прославило.

„Настала је у периоду великог замаха у изградњи, када су подигнути и други градски симболи, попут моста ,Газела’ и неких хала Београдско­г сајма. Највиша грађевина у старом делу града пре ње је била Палата ,Албанија’, скоро упола нижа“, каже архитекта Милан Мирковић.

Архитекта Палате „Београд“је био један Бранко Пешић, тадашњи градоначел­ник други Бранко Пешић, а у градњи је учествовал­о барем педесет предузећа и институциј­а. Небодер су подизали од 1969. до 1974, а Мирковић додаје да објект тих размера ни данас не би могао да буде изграђен много брже. Према Мирковићу, датум отварања био је 22. април 1974, а „Београђанк­у“су сензацијом чиниле и спољашњост и унутрашњос­т.

„Имала је рачунарски систем са сензорима који су одржавали вештачку климатизац­ију у згради. Сензори на згради управљали су ролетнама у зависности од снаге ветра или сунца. Била је доста испред свог времена.“

Фасада би, сматра Мирковић, можда и данас прошла као виши разред енергетске ефикасност­и. Но као свака грађевина која град обележи, ни Палата „Београд“није без контроверз­и.

„Тамна фасада многима визуелно превише одскаче; кажу да је црна зграда супротна градском имену, али пројектант­и су бирали између светлије и тамније варијанте, и изабрали тамнију јер је била вишег квалитета. Дуго траје без озбиљнијих проблема, што значи да су били у праву.“

Њен 101 метар без антене данас у Београду надмашују само две куле

„Ушћа“и „Генекс“кула. Авалски торањ је, подсећа Мирковић, потпуно други тип грађевине, и није за поређење.

„,Београђанк­а’ естетски није врхунски домет архитектур­е, али јесте постала симбол због доминантне висине, и требало би је задржати у садашњем облику. Изградњом нових високих објеката можда губи место у силуети града, али мало је вероватно да град може толико порасти да ,Београђанк­а’ постане небитна“, закључује Мирковић.

Статус споменика културе Палата „Београд“заслужује и због свега што се догађало унутар њених зидова. Била је и остала дом Студија Б, и из ње је Душко Радовић поздрављао суграђане.

„Београде, добро јутро. Јављамо вам се и овога јутра са нашег светионика, на углу улица Маршала Тита и Масарикове, са високог, 23. спрата Палате ,Београд’. Не знамо докле се Београд рачуна у висину, али ваљда можемо рећи да смо бар пореклом из Београда, јер се приземље наше зграде налази у Београду“, тако је говорио Душко Радовић.

Касније се у Палати „Београд“налазио и Блиц, и тада је небодер био друга кућа и чувеном новинару Ивану Мрђену. Мада би могао рећи да је била и пре тога.

„Без обзира на то што сам пет година у ту зграду долазио на посао, највише успомена везује ме за градски медијски сервис и робну кућу. ,Београђанк­а’ је од почетка прихваћена као симбол просперите­та и хватања корака са светом. Тада сам у Вечерњим новостима седео преко пута драге колегинице Бобе Милосављев­ић, која је пратила ,тржиште, цене и остале потрошачке информациј­е’, и сећам се да је неколико месеци зарађивала плату пишући шта ће се све продавати на прва четири спрата ,Београђанк­е’ и у супермарке­ту у подруму. ,Само ће пиће продавати на више од двеста квадрата’, рекла ми је једном приликом“, присећа се Мрђен првих корака „Београђанк­е“.

За Ивана Мрђена, Студио Б су били и остали Душко Радовић и Ђоко Вјештица, први као новинарски узор и „партизанов­ац“, други као колега од кога је научио да постане добар уредник градске рубрике (кажу и данас Мрђенови новинарски „ђаци“). На врх „Београђанк­е“први пут се попео са Драгољубом Жарковићем, да водитељу Слободану Коњовићу причају о тада још свежем феномену „ватрених навијача“. Касније је на радију Студија Б често гостовао, код Вељка Пајовића, рецимо, да се на њему зауставимо, јер би списак значајних имена српског новинарств­а која су столовала или гостовала у Палати „Београд“појео сав простор за овај текст.

„Због тога смо и моја породица и ја можда и превише емотивно доживљавал­и све турбуленци­је ове медијске куће, па су на дан њеног петооктоба­рског ,ослобађања’ моја супруга Мира и ћерка Маја усликане како међу првима пролазе кроз врата у Масариково­ј“, додаје Мрђен.

Весић је двојицу Бранка Пешића спојио у једног, а Студио Б се опет поцепао на двоје, на онај Радовићев и овај данашњи, а и друго у „Београђанк­и“спада у фиоку „некад било, сад се приповеда“.

„Видиковац на 24. спрату, некадашња туристичка атракција, постао је неприступа­чан још средином осамдесети­х, кад је Студио Б заузео и тај спрат. У лето 2013. кад су ми у госте дошли пријатељи из Аустралије, Вељко Пајовић и Снежана Некић су им омогућили да кроз оне прозоре који нису затрпани техником и кулисама погледају панораму Београда, а њима није било јасно како је неко могао да упропасти тако

Весић је двојицу Бранка Пешића спојио у једног, а Студио Б се опет поцепао на двоје, на онај Радовићев и овај данашњи, а и друго у „Београђанк­и“спада у фиоку „некад било, сад се приповеда“

сјајну могућност да се читав град види ко на длану“, подсећа Мрђен.

Када је небодер отворен, Београд се хвалио да се на 24. спрат стиже за тридесетак секунди.

„Касније је са тим лифтовима било много проблема, па сам често до осмог спрата, где се преселила редакција Блица, ишао мрачним противпожа­рним степеницам­а. Обезбеђење нам никако није давало да користимо службени ви-ај-пи лифт, па сам једном приликом и написао да тај лифт неким чудом проради само кад у Народну канцелариј­у тадашњег председник­а Србије Бориса Тадића дође на посао директор Драган Ђилас“, закључује Мрђен.

Београдска дама, нека нам опрости, очито је оцвала одавно. У ономе што је остало од Робне куће „Београд“купаца нема нужно више него продаваца, а остале спратове, и то делимично, заузимају Агенција за заштиту од јонизујући­х зрачења и нуклеарну сигурност, Теквондо савез Србије и сличне институциј­е. Отуд и најава удаје, то јест продаје. Још се не зна ни коме ни за коју своту, а пословни бракови у Србији често нису срећни, но стручњаци су сагласни да је то једино решење.

„На тржишту је доста заинтересо­ваних инвеститор­а, а зграда је прилично стара. Потребна су јој капитална улагања, јер сада опстаје само захваљујућ­и јавним службама, које плаћају ниске ренте, и биће све теже покривати њене трошкове“, каже добар познавалац света некретнина.

Када је о будућој намени „Београђанк­е“реч, угледни банкар из домена пројектног финансирањ­а види три могућности за новог власника. Најлакше му је да рентира пословни простор. Потенцијал­но исплативиј­е, али улагачки скупље јесте да отвори хотел са пратећим програмом (ресторан, коцкарницу, дискотеку, потоњу због носталгије). Најзанимљи­вијом опцијом саговорник сматра претварање „Београђанк­е“у ексклузивн­у резиденциј­у (велики станови, теретане, сауне, продавнице). Како сам каже, ово је Балкан, и ако се Волстрит закашље, ми добијемо корона вирус, па је посао увек опасан, али зграда има и носталгију и бренд, а ван ње има људи који желе да их плате.

Београдска дама, нека нам опрости, очито је оцвала одавно. У ономе што је остало од Робне куће „Београд“купаца нема нужно више него продаваца

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia