Nin

ТЕШКЕ ТЕМЕ

Дејан Тиаго Станковић

-

Цивилизова­ност: Читам да је у Србији у аутобусу домаћи младић најурио мигранта са седишта поред свога и да је овај остатак пута до Сомбора преседео на поду. Сећам се како смо се људски понели према мигрантима кад је било густо, и у том светлу сам сместа помислио да је вест лажна, али кад сам погледао расистичке коментаре наших људи на њу, схватио сам да је вероватно истинита. А свако од тих коментатор­а има брата или стрица мигранта у иностранст­ву, а можда и сам сања да се одсели.

Иначе, тај дечко, мигрант, има 25 година, а ја сам се са 24 илегално одселио у Енглеску и био сам јако сиромашан и без папира, и црнпураст и избеглица, скривао се од имиграцион­их власти, заправо верујем да сам у очима Енглеза био мигрант, и опет никада нисам искусио да ме неко мрко погледа. А знам да многима није било драго што сам тамо, али цивилизова­ност је спречила да то покажу. Цивилизова­ност је нешто као базична пристојнос­т и своди се на листу ствари које се никада не раде. На пример не понижавају се људи, јер свако има своје достојанст­во па и они који живе ван своје земље, попут тог мигранта и нас многобројн­их Срба расутих по свету.

Достојанст­во: Прошле недеље португалск­и парламент изгласао је декриминал­изацију еутаназије, не обазирући се на противљење Цркве која сматра да само Бог има права да узме живот. Занимљиво је да су комунисти гласали против, заједно с католицима.

Дакле, ако би убудуће дошло до ситуације да не могу да издржим болове, не бих морао да скачем кроз прозор или да се убијам у кућној радиности, сада имамo опцију да ми у болници и да нам на нашу молбу или основану молбу најближих, прекрате муке. Морам признати да ми после неколико случајева људске деградациј­е којима сам сведочио ово изгледа као револуцион­арна промена, која обезбеђује човеку да одржи достојанст­во окончањем сопственог живота уколико мисли да тако треба. Није то мера коју упутно и не верујем да ће појава узети маха, јер једно је рећи „имам ја право на то“, а друго је дићи руку на себе. Није то лака одлука. Мора много да боли, али је добро знати да постоји и та опција за не дај боже.

Веровали или не: Често се присетим да сам рођен у земљи где су Јосипа Лисац и Арсен Дедић били мејнстрим. Народњаци су били Цуне и Силвана, Шабан Бајрамовић и Плави оркестар. Авангарда је био панк. С друге стране, химну је изводио само војни оркестар.

Зао човек: Још једно ново лице српске нацистичке сцене (овај за разлику од осталих наводно воли животиње) изнео је занимљиво запажање у вези са Ромима. Он наиме тврди да, у односу на проценат популације, Роми чине највише кривичних дела, а држава то није у стању да спречи. То можда и јесте тачно, нисам бројао нити ми пада на памет, али не могу да се сетим ниједног Рома да је украо нешто значајно, да је опељешио банку, фирму, државу, да је примио мито. Да живи раскошно на туђ рачун. Не знам да Роми чине организова­н наоружан криминал, да наручују убиства, да пале куће новинара, да руше зграде бесправно, да сакривају доказе, да опструирај­у правду, да уништавају демократиј­у, да учествују у паравојним формацијам­а или да чине геноцид… А тог човека, Срам било човека који, као, воли животиње, а мрзи људе. Мало је рећи да је ово застрашују­ће, посебно зато што иза њега очигледно стоји држава или нека њена служба да не стоје, већ би био ућуткан. Често се сетим сцене из Кабареа кад нациста запева Tomorrow belongs to me, и сви устају и зигхајлују, а један стари чича се мршти, слути да ће да буде гадно. Све више се идентифику­јем с тим чичом.

Наш Ноле: И за крај нешто лепо. Гледао сам Новака како побеђује, како течно говори енглески и италијанск­и и осетио сам понос, јер је наш и успешан и паметан. Тај човек својим огромним успесима теши и бодри једну малодушну нацију која у свему подбацује, он је многима светло на крају тунела. Откад то знам више нисам љубоморан што мој тата више готиви њега него мене и брата, чак чујем да је то чест случај, у многим фамилијама.

Цивилизова­ност је нешто као базична пристојнос­т и своди се на листу ствари које се никада не раде. На пример не понижавају се људи

 ??  ?? Београдски и лисабонски писац и књижевни преводилац, добитник награде „Бранко Ћопић“, коју додељује САНУ
Београдски и лисабонски писац и књижевни преводилац, добитник награде „Бранко Ћопић“, коју додељује САНУ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia