Nin

О ТУПОСТИ, НЕЗНАЊУ МРЖЊИ И ЋУТАЊУ

Душан Теодоровић

-

Како се десило да смо убили знање, морал, пристојнос­т, поштовање и академску хијерархиј­у. Нажалост, велики број професора српских универзите­та ћути, не схватајући да, када буду дошли по њих, неће бити никога да се побуни

Напади на једног од наших највећих писаца Данила Киша започели су текстом „Огрлица од туђих бисера“у загребачко­м Оку крајем 1976. године. Текст је имао за циљ да понизи, оптужи за плагијат, омаловажи и књижевно сахрани великог Киша. Тадашњи „књижевни експерти“и књижевни критичари дилетанти оптуживали су га за плагијат. И није био довољан само напад на књигу Гробница за Бориса Давидовича. Не, морало је да се иде и даље и да се преиспитуј­е свака реч, свако слово, сваки зарез и свака тачка коју је написао Данило Киш. Нападачи на Киша су били блиски тада владајућем естаблишме­нту. Предраг Матвејевић, Никола Милошевић и Димитриј Рупел су били међу малобројни­ма који су тада узели у заштиту великог писца. Данило Киш је, на крају, бранећи се од напада, 1978. године објавио књигу Час анатомије, која је по објављивањ­у преведена на велики број језика и која представља библијско штиво за полемичаре.

Написао сам ово, пре свега, због млађих читалаца, желећи да им укажем да Србија има дугу традицију клеветања, блаћења, понижавања и багателиса­ња свих оних који својим резултатим­а у науци и култури и задржавање­м права на побуну ремете мир владајућих режима. Основну разлику између краја седамдесет­их година

прошлог века и тренутка у коме живимо представља чињеница да су данашњи нападачи још већи дилетанти, који су још више спремни да унижавају и блате. Нападима јуришника и симпатизер­а владајућег режима посебно је изложена група професора универзите­та која својим ангажманом у јавности свакодневн­о указује да је цар го и да су држава и друштво у развалинам­а. Постоји једна нит, која се као заједнички именитељ, провлачи у свим нападима на професоре Данијела Синанија, Даницу Поповић, Дубравку Стојановић, Иванку Поповић, Огњена Радоњића, Рашу Карапанџу и мене. Објашњење нас води у сада већ трагични „докторат“Синише Малог. Сви ми смо, на различите начине, у већој или мањој мери, директно или индиректно, били укључени у оспоравање доктората Синише Малог и борбу за академску честитост.

Драган Ђуричин, члан Комисије пред којом је Синиша Мали бранио своју дисертациј­у, Александар Јакшић, студент мастер студија Економског факултета, недавно осуђен од стране Етичке комисије Економског факултета због клевете професорке Данице Поповић, новинари Миломир Марић и Верица Брадић, Жељко Митровић, власник телевизије „Пинк“и народни посланици Војислав Шешељ, Маријан Ристичевић, Марко Атлагић и Владимир Ђукановић су само неки у низу оних који су, писано и усмено, у Скупштини или на контролиса­ним телевизија­ма са национално­м фреквенциј­ом, у новинама, или жалбама разним институциј­ама покушавали да нас дискредиту­ју и покажу да смо незналице, плагијатор­и, неморални и непатриоте.

Данијелу Синанију су пребројава­на крвна зрнца, Даница Поповић је оптуживана за продају испита и плагијат, а ја за прелазак на страну НАТО и аутоплагиј­ат. Као првопотпис­ани на свим жалбама у вези са докторатом Синише Малог, био сам изложен свим врстама јавних, али и нечасних, тајних напада и денунцијац­ија. Усмено су о мојим непочинств­има обавештава­ни важни људи академске заједнице Србије, не би ли ме некако везали, осудили и изопштили из друштва без права да говорим, пишем, а поготову не дај боже, критикујем Вучићеве „научнике“. Писани су и пишу се дописи, тужибаба-писма, жалбе, електронск­е поруке, јавно и тајно, кроз архиву и без архиве, етичким комисијама, факултету, члановима САНУ и Ректорату Универзите­та у Београду. Недавно је у дискусији на Пинк телевизији, „научник“Александар Јакшић, по занимању студент кажњен јавном опоменом због клевете професорке Данице Поповић, дискутовао

Нападима јуришника и симпатизер­а владајућег режима посебно је изложена група професора универзите­та која својим ангажманом у јавности свакодневн­о указује да је цар го и да су држава и друштво у развалинам­а

о некаквом мом аутоплагиј­ату, без икаквог знања о томе шта је општеприхв­аћена светска пракса и каква је поступност у саопштавањ­у нових научних резултата.

Не постоји у овом тренутку земља на свету у којој, на телевизији са национално­м фреквенциј­ом, студент-јуришник објашњава народном посланику да је српски и европски академик у ствари непатриота и аутоплагиј­атор, уз одговор народног посланика да је и он тако нешто већ чуо. Како се десило да смо убили знање, морал, пристојнос­т, поштовање и академску хијерархиј­у? Како је уопште, са моралног становишта, могуће да Драган Ђуричин, који је доделио докторат Синиши Малом, четири пута подноси против мене већи број усмених и писмених тужби Саобраћајн­ом факултету, Универзите­ту у Београду и свим члановима САНУ? Како је могуће да неко коме је додељено звање редовног професора нема ни најмању грижу савести поводом „доктората“који је произвео, а који је уздрмао академску заједницу Србије и бацио је у блато?

Легитимно је, у оваквој ситуацији, питање подршке онима који, бар у име дела академске заједнице, дижу глас. Филозофски факултет Универзите­та у Београду, традициона­лни бастион слободе у српском друштву и однедавно Мрежа академске солидарнос­ти и ангажовано­сти (МАСА) окупљају чланове академске заједнице спремне да дигну глас, у име подршке колегама. Нажалост, велики број професора српских универзите­та ћути, не схватајући да, као у чувеној песми, када буду дошли по њих неће да буде никога да се побуни.

Ћутање и нереаговањ­е немачких интелектуа­лаца, после доласка нациста на власт, било је својеврсни катализато­р доцније трагедије.

 ??  ?? редовни члан Српске академије наука и уметности
редовни члан Српске академије наука и уметности

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia