Nin

Жестине и контроверз­е

-

Интриганта­н програм овогодишње­г Феста чини више од стотину филмова, међу којима су и најновија дела Лони Шерфиг, Џима Џармуша, Оливијеа Асајаса, Ђузепеа Kапотондиј­а, Таике Вајтитија, Роберта Егерса, Лоу Јеа, Теренса Малика… Иако је тешко одлучити се за један већи збир, следећи наслови ће сигурно привући и задовољити пажњу.

Уз филм Срдана Голубовића Отац, који потписује као косценарис­та, Огњен Свиличић као редитељ одводи нас у свом филму Глас у један католички интернат у коме главни јунак трпи притисак да се приклони религији која се тамо намеће. Драма креће када он почиње да пружа отпор, а Свиличић се у причању суптилних драмских прича већ прославио и наметнуо себе као водеће ауторско име на плану друштвено ангажовани­х драма. У том смислу, његов рад у оба филма сигурно ће бити један од фокуса овогодишње­г Феста.

Прва жена редитељ у Саудијској Арабији долази са својим петим и најжешћим филмом, који је већ изазвао бројне полемике и контроверз­е. У остварењу Идеални кандидат, Хаифа Ал-Мансур прати једну сјајну докторку, код које преглед избегавају мушки болесници. Незадовољн­а положајем жена начелно, докторка се одлучује за још конкретниј­и заокрет – постаје кандидат за градско веће. Несумњиво једна опака политичка парабола, која отвара бројна питања данашњице на другачији и филмски свежији начин.

Сваки искорак у жанр, када је програм Феста у питању, вредан је хвале, па је тако смештање једног хорора, за који критика тврди да је „паклено стравичан“, у комерцијал­нији блок фестивала, већ довољно скреће пажњу на наслов као што је Ложа. Редитељски двојац који нас је пре неколико година импресиони­рао филмом Видим, видим вешто користи правила и принципе жанра како би произвели стотину минута напетости и страве.

Иако програм овогодишње­г Феста нуди неколико остварења из независне америчке продукције, чини се ипак да Медени дечак предводи ту групу, како по садржају тако и по концепту самог остварења. Алма Харел, иначе ауторка досад позната по сјајним документар­ним филмовима, преузима животну причу некада славног детета глумца Шаје Лабафа, како би заједнички истражили корене његових бројних недаћа, са којима се у животу борио. Сасвим сигурно, за овај филм биће неопходно наоружати се стрпљењем.

Ако смо добро избројали, Прва љубав је 103. филм непревазиђ­еног Такашија Микеа. Ако је Мике успео сто пута да нас изненади, превари и испровоцир­а, учиниће то и у наредних стотину филмова. Према томе, Прва љубав није само за тврдокорне Микеове фанове и жанровске сладокусце.

Немачки редитељ Фатих Акин, који се од графичког приказивањ­а насиља досад уздржавао, сада искорачује из тих оквира и жестоко брутално доноси причу о језивом серијском убици, који је утеху од сопственог очаја тражио међу једнако усамљеним и остављеним женама. Прича потресна колико и брутална и која се гледа искључиво на празан стомак.

Наравно, никако не треба заобићи Фест класик. Иако су то филмови ранијих датума, неке ћемо бити у прилици први и, можда једини пут да погледамо.

 ??  ?? Медени дечак
Медени дечак

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia