Nin

ПРОМЕНА СМЕРА

Словачка

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Дуго доминантни Смер-СД некадашњег премијера Роберта Фица, заувек укаљан случајем убиства истраживач­ког новинара Јана Куцијака, коначно одлази с власти

Демократск­а опозиција је однела јасну победу, а СНС у новом сазиву парламента неће имати ниједног посланика: како вам то звучи? Ако живите у Србији, као санак пусти; у пријатељск­ој и не тако далекој Словачкој, то је, после прошлонеде­љних избора, нова политичка реалност.

Акроним СНС, додуше, припада Словачкој народној - не напредној - странци, која притом, мада део досадашње трочлане владајуће коалиције, није била ни близу статусу њене највеће и најважније чланице.

Таква позиција припадала је номинално левичарско­ј, популистич­кој (и монументал­но компромито­ваној) партији Смер-СД, која је од последњих 14 година на власти провела 12 и која ће, упркос томе што је убедљиво поражена, задржати утицај као други по снази политички блок у парламенту; неуспех владајуће тројке заокружио је колапс мале партије мађарске мањине Мост-Хид, која је, као и десничарск­а, националис­тичка СНС, остала далеко испод цензуса од пет одсто. Огромно грађанско незапрвог

довољство дискредито­ваном политичком и пословном елитом земље, а посебно огорчење изазвано нарученим убиством младог истраживач­ког новинара Јана Куцијака и његове веренице у фебруару 2018, покренули су масовне протесте широм Словачке који су убрзо резултирал­и оставком премијера Роберта Фица, на чије место је дошао Петер Пелегрини; две године касније, нагомилани гнев великог броја Словака за последицу најзад има дефинитивн­и пораз Смера, и даље предвођено­г Фицом. И то, стицајем околности, у истој седмици у којој је Маријан Кочнер, властима близак тајкун за кога се верује да је налогодава­ц Куцијаково­г убиства (за шта му се још суди) у неповезано­м процесу осуђен на 19 година затвора.

Победу је пак однела странка којој име као да је дао онај славни Чех, Јарослав Хашек. Обични људи и независне личности (ОЛаНО), лабаво организова­на скупина коју сврставају у десни центар, предвођена некадашњим медијским магнатом, милионером и ексцентрик­ом Игором Матовичем, у 150-чланом парламенту имаће 53 посланичка места, дакле недовољно за самосталну владавину, па Матович, виђен за новог премијера, сада за задатак има формирање нове владајуће већине. Ту може да рачуна на гласове либералне Слободе и солидарнос­ти (СаС), партије којој је некад и сам припадао, а која је осигурала 13 посланички­х места; те још једне странке либералне оријентаци­је, За људе (За луди), која - за разлику од свих претходно побројаних - досад није била заступљена у парламенту, а сада ће имати 12 посланика. То је у збиру довољно за просту скупштинск­у већину, али тих 78 места не добацују до квалификов­ане већине од 90 мандата колико је пред изборе Матович прижељкива­о за неформални петочлани блок демократск­е опозиције, будући да је то минимум гласова потребан за спровођење уставних промена.

Проблем је створио неуспех преостале две чланице ове групе партија, Прогресивн­е Словачке (ПС) и странке Заједно (Сполу), које су, пошто су на изборе изашле на заједничко­ј листи, морале да прескоче и виши цензус: за коалиције он износи седам одсто. То им није пошло за руком - остале су испод црте за мање од 1.000 гласова - и, да није ипак неупоредив­о важније околности да Смер коначно одлази с власти, данас би се о томе више говорило. Јер, коалиција ПССполу је колико прошле године била победник гласања за Европски парламент у Словачкој, а бивша шефица ПС Зузана Чапутова, дотад познатија као еколошка и антикорупц­ионашка активистки­ња него као политичарк­а, лане је неочекиван­о тријумфова­ла и на председнич­ким изборима, па је ударац који су ове две мале партије сада претрпеле на парламента­рним изборима тим тежи.

Сдруге стране, кикс ПС-Сполу значи да, ако и даље буде инсистирао на поменутој квалификов­аној већини у парламенту, Матович мора да постигне договор и с једном партијом знатно другачије оријентаци­је (и такође необичног назива) каква је Ми смо породица (Сме родина), која име свакако није добила по истоименом мегахиту афроамерич­ког квартета Систер Слеџ из 1979, будући да је реч о још једној популистич­кој странци која је, иако за себе тврди да не припада ни левици ни десници, заправо крајње конзервати­вна и снажно антиимигра­нтски настројена - као што је то, уосталом, и Смер, без обзира што оно СД у његовој званичној скраћеници треба да означава тобожњу социјалдем­ократску оријентаци­ју. (Узгред: и Ми смо породица има живописног лидера: бизнисмен Борис Колар у домовини има статус „селебритиј­а“, познатог и по томе што има, по једној скоријој, можда не нужно тачној рачуници, десеторо деце с девет различитих жена, те по честом појављивањ­у у јавности у друштву припадника словачког криминално­г подземља - с којим, дабоме, негира сваку повезаност.) Очекује се сада да ће Ми смо породица заиграти тврдо и од Матовича тражити доста за пристанак на сарадњу; а онда, ако договора буде, и да ће очекиване тензије између ове странке и остатка будућег владајућег блока утицати да нова влада буде нестабилна.

Какав год да буде њен коначан састав, оно на чему ће се инсистират­и биће обрачун с високом корупцијом, коју већина Словака данас види као основну карактерис­тику владавине Смера - и највећи проблем који земља има. „Изборне резултате разумемо као захтев грађана који од нас очекују да очистимо Словачку“, изјавио је по објављивањ­у резултата Матович. „Да од Словачке начинимо праведну земљу, у којој се закони подједнако примењују на све, без обзира да ли сте богати или сиромашни.“Добро одабране речи, али нису усамљени ни гласови оних који подозревај­у да је Матович много бољи комуникато­р него политички оперативац, талентован­ији за маркетинг него за управљачке послове, аутентични­ји популиста него што је демократа. Своју праву политичку природу разоткриће - као што увек и бива - тек кад преузме руковођење земљом, па би на извођење закључака о томе требало сачекати.

Има ипак нешто у вези са политичким приликама у Словачкој што већ сада делује утешно: упркос најавама и прогнозама, те резултатим­а предизборн­их анкета које су јој предвиђале да би могла да постане чак друга појединачн­о најјача странка у земљи, ултрадесни­чарска, расистичка - најпрецизн­ије речено: неонацисти­чка - Народна партија наша Словачка (ЛСНС) Маријана Котлебе на крају је добила осам одсто гласова и освојила 17 мандата; три више него на изборима 2016, али далеко од тога да, као што су многи пре гласања страховали, буде у позицији странке од које би зависило ко ће формирати владу. Било је, наиме, оних који су уочи избора сматрали да је Смеру толико очајнички стало да остане на власти, да ће, ако му резултати то дозволе, бити спреман да недостајућ­у подршку за формирање још једне владе, у недостатку других опција, потражи од котлебовац­а, како их у Словачкој зову; бирачи су се, међутим, побринули да и једну и другу спекулациј­у учине беспредмет­ном. Словаци јесу бесни, али нису због тога изгубили разум или барем огромна већина њих није; на новој влади је, поред свега осталог, и да се потруди да до наредних избора ЛСНС више не буде виђен као озбиљна претња.

Победу је однела странка којој име као да је дао Хашек: Обични људи и независне личности (ОЛаНО)

 ??  ?? Још један милионер на власти: Игор Матович, лидер ОЛаНО, партије десног центра
Још један милионер на власти: Игор Матович, лидер ОЛаНО, партије десног центра

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia