Nin

Како до паметног кључа

ИТАЛИЈА ИЗЛАЗИ ИЗ КАРАНТИНА

- МАРКО ЛОВРИЋ

Из садашње перспектив­е, чини се да је влада била довољно умешна да земљу закључа, али не и да смисли како да је отвори, па се премијеру Контеу спочитава да је преспор и да омета опоравак земље

Из садашње перспектив­е, чини се да је влада била довољно умешна да земљу закључа, али не и да смисли како да је отвори, па се премијеру Контеу спочитава да је преспор и да омета опоравак земље

Уједној сцени стрипа Алан Форд јунак по имену Јеремија зури кроз прозор у суморну њујоршку јесен и изговара „Опет киши. Проклета влада“. Његов колега, именом Шеф, одвраћа да је Јеремијино италијанск­о порекло очито. Аутори стрипа, и сами са „Чизме“, радо су се поигравали апсурдност­има италијанск­е политике, па и склоношћу сународник­а да за све недаће окривљују тренутне политичке гарнитуре. Ако је та склоност стварна, на први поглед се чини да садашњег премијера Ђузепеа Контеа греје сунце.

„Истраживањ­а кажу да две трећине грађана подржава владу. Већина мисли да се влада – након контрадикт­орних порука у почетку – у претходна два месеца понела добро. Цени се храбро затварање земље, јер је Италија закључала 60 милиона људи у куће онда када то није учинио нико осим Кине. Када је број заражених почео да расте, људи су ту меру разумели“, анализира за НИН Стефано Ђантин, новинар италијанск­е новинске агенције АНСА.

Књиговодст­во заразе јесте ужасавајућ­е – 220.000 потврђено оболелих, више од 30.000 мртвих до 12. маја – али пошаст се за сада повлачи. И 10. и 11. маја нових случајева било је мање од хиљаду, што су најбоље бројке од почетка марта. Четвртог маја влада је дозволила неким предузећим­а да отворе хале, а продавнице би требало да буду откључане 18. маја. Кафићи, ресторани, бербери примаће муштерије од 1. јуна, ако не и раније.

„Ако епидемиоло­шке прилике буду под контролом, моћи ћемо да се договоримо и да то убрзамо“, рекао је Конте за Коријере дела сера.

Рекло би се да Конте тренутно може да се осећа грофовски. Авај, свако сунце у Италији варљиво је осим оног из лепих напуљских песама. Датуми отварања које је предвидео Контеов кабинет делују нам добро само зато што нисмо Италијани.

„Регионалне владе, индустријс­ки лобији и Католичка црква буне се против владиних планова и оптужују Контеа да је преспор и да омета опоравак земље. Ограничено попуштање мера разочарава оне који су се надали брзом повратку нормалност­и, нарочито на југу, где је заражених било релативно мало. Цркве су и даље затворене. Четири милиона људи, углавном радника у грађевини и производњи, вратило се на посао, али мале и средње продавнице и фирме, које су кичма италијанск­е економије, углавном остају затворене“, писао је недавно бриселски Политико.

Власници 75.000 барова и ресторана протестова­ли су симболично палећи светла у локалима, а неки су и предали кључеве објеката градоначел­ницима, тврдећи да пропадају свакако.

„Чини се да је влада била довољно умешна да земљу закључа, али не и да смисли како да је отвори. Влада је забранила отпуштања у наредних пет месеци, али финансијск­а подршка касни, а људи су потрошили оно новца што су имали. Економска криза биће драматична. Били смо слаби и пре ње, и удариће нас жестоко. Током лета и јесени видећемо хоћемо ли опстати. Богата земља јесмо, али нисмо Немачка“, каже Стефано Ђантин.

Влади на кичми седи и Конфиндуст­рија, моћно удружење послодавац­а,

које је понегде успевало да истера своје и док је епидемија ишла ка врхунцу беса.

„Конфиндуст­рија притиска владу да отвара. Ломбардија чак ни у марту није затворила све. Фирме су се отварале ако су могле да докажу да раде у стратешким секторима“, додаје Ђантин.

Лоше време на Апенинима најавио је и Фич, чувена америчка агенција за кредитни рејтинг. Фич је Италију крајем априла срозао на оцену БББ-, што ће рећи да су италијанск­е обвезнице на само корак до тога да буду проглашене „ђубретом“. Европска комисија је у среду предвидела да ће се италијанск­а економија скупити за 9,5 процената, док Блумберг предвиђа пад од 13 одсто. Отуд и Ипсосова анкета по којој 58 одсто Италијана жели да се сва економија покрене што пре.

„Премијер Конте није одбацио могућност да прибегне кредитима Европског механизма за стабилност. Тај механизам, међутим, и популисти ван његове коалиције и они у њој, представља­ју као продају Бриселу, а и иначе носи стигму болних спасавања у претходној деценији“, објавио је Блумберг у недељу.

Министар финансија Роберто Гвалтијери рекао је за римски Месађеро да влада спрема разноврста­н пакет помоћи и малим и средњим и великим фирмама, али састанак кабинета на коме је пакет требало да буде одобрен, већ је одлаган. И када је већ хаос, земља се, по старом добром обичају, цепа по локалним шавовима. Неке су се регионалне власти већ саме прихватиле кључева које им Рим не да. У регионима Калабрија и Венето већ можете појести и попити у башти ресторана (што се не би смело до 1. јуна). „Наш регион нема индустрију, већ услужну економију, мала и средња предузећа којима неколико недеља може значити разлику између живота и смрти“, рекла је за Политико председниц­а Калабрије Јоле Сантели.

У провинцији Алто Адиђе приде можете и код фризера. Можете заправо у било какву радњу, па и у музеј. Ништа ту није чудно ако се зна да славни италијанск­и локални ратови нису престајали ни у марту ни у априлу.

„Ми смо више федерализо­вани и од Немачке. Региони су потпуно одговорни за здравствен­и систем, па је свако реаговао како је нашао за сходно. Венето је, рецимо, реаговао неупоредив­о боље од Ломбардије, иако и један и други регион имају председник­а из Лиге. Венето је масовно тестирао и у селима, Ломбардија је у погледу тестирања на дну. Готово половина жртава Ломбардије потиче из старачких домова. Људи зато захтевају истрагу о понашању ломбардско­г вођства“, објашњава Стефано Ђантин.

Захтевају се, заправо, истраге о много чему. Сада се већ, додаје Ђантин, влади замера и строгост током епидемије, тешке руке полиције, хеликоптер­и у ниским летовима над плажама ако се и један човек на песку појави. Јавност није одушевила ни идеја министра правде Алфонса Бонафедеа да – здравствен­е превентиве ради – из затвора пусти неке високо рангиране шефове мафије. И понашање бившег премијера Матеа Ренција сведочи да је крај кратког национално­г јединства, и да се Италијани одлучно враћају уобичајени­м занимација­ма.

„Ренци стално напада премијера. Када је напустио демократе и основао своју странку, надао се великој подршци, али истраживањ­а кажу да га подржава свега четири или пет процената људи. Зато стално напада како би био видљив“, примећује Ђантин.

Ренци је можда и изгубио контролу над лоптом тврдећи да би жртве вируса из Бергама или Бреше, када би могле да говоре, свакако желеле да се земља у њихову част што брже покрене. На неспретног Ренција одмах се обрушио гнев лекара, који подсећају да једна грешка може Италију да сурва натраг у март или април, али тешко је тренутно проценити да ли ће бити јачи гнев лекара, индустрија­лаца, ситних буржуја или обичног човека.

„Влада није стабилна. Странке које је подржавају у сваком погледу су различите“, сумира Ђантин.

Коалиција би се могла назвати непринципи­јелном када такве не би биле све италијанск­е гарнитуре власти. Подршку Контеовом кабинету тренутно дају демократе, популистич­ки покрет „Пет звезда“, једна социјалдем­ократска група и – Матео Ренци; исти онај који владу оптужује да народ држи у кућном притвору. Колико је та подршка стабилна, још боље илуструје пример „Пет звезда“.

„Они немају вођство. Заправо немају ни партијску линију, па се о

сваком питању одлучује посебно“, подсећа Ђантин.

Зато Стефано Ђантин може да замисли и „ултрадесну“владу након следећих избора.

„Матео Салвини је популарнос­т градио путујући по земљи, а претходних месеци морао је, као и остали, да седи код куће. Губи подршку, али је још популаран, и Лига и даље може да рачуна на више од двадесет одсто подршке. Расту и ’Браћа Италије’...“

Браћу Италије (Фратели д’Италија) најлакше је описати као наследнике италијанск­ог фашизма. Од некадашњег Италијанск­ог социјалног покрета, који су 1946. основали Мусолиније­ви следбеници, „Браћа“су наследила и симбол, тробојни пламен. Истраживањ­е бриселског Политика даје им 14 одсто подршке. Салвинијев­и „лигаши“су прошле седмице били на 28 одсто, демократе на 21, а „Пет звезда“на 15 одсто. Уз сву халабуку, примећује Политико, ипак није извесно да би се било ко усудио да сада преузме одговорнос­т.

„Италија се раније у време тешких кризних одлука ослањала на технократс­ке владе. Председник Серђо Матарела би се скоро сигурно прво распитао да ли је могућа таква влада или влада национално­г јединства, а тек потом расписивао изборе“, пише Политико.

Лига је већ тражила да такву владу састави Марио Драги, доскора председник Европске централне банке. Да, то су исти они лигаши чији вођа, Салвини, не подноси ни овакву ЕЦБ ни било коју другу тренутну институциј­у ЕУ, и који је крајем марта рекао да би Италија, чим савлада вирус, требало да размисли о растанку са Унијом. Не каже се случајно да теорије популизма не могу да сустигну италијанск­у праксу. Узимајући све у обзир, чини се да би Јеремији најбоље било да опет емигрира у Њујорк, али ни тамо нема неке особите среће.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Опрезно попуштање: На југу земље надали су се брзом повратку нормалност­и, с обзиром на то да је заражених било релативно мало
Опрезно попуштање: На југу земље надали су се брзом повратку нормалност­и, с обзиром на то да је заражених било релативно мало
 ??  ?? Пошаст јењава: Минулих дана забележено је најмање инфицирани­х још од почетка марта
Пошаст јењава: Минулих дана забележено је најмање инфицирани­х још од почетка марта
 ??  ?? Пад: Матео Салвини, лидер Лиге
Пад: Матео Салвини, лидер Лиге
 ??  ??
 ??  ?? Варљива подршка: Премијер Ђузепе Конте
Варљива подршка: Премијер Ђузепе Конте

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia