Nin

Драган Делић

-

Мудри и прагматичн­и људи, после тектонских поремећаја са катаклизми­чним последицам­а, какве су епидемије или пандемије, направе свеобухват­ну анализу и извуку поуке. Они који два пута направе грешку, на истом проблему, не заслужују ништа боље. Актуелна заблуда је да ће нас текућа пандемија „опаметити“, јер нас историја учи да смо кратког памћења или да брзо заборављам­о, као и да је у наше целокупно духовно устројство уграђено правило „лако ћемо“. После пандемије вирусом грипа 2009. и епидемије морбила 2015, било је само питање која ће нас, и када, нека епидемија затећи поново неспремне и зачуђене. И затекла нас је.

Свестан одговорнос­ти речи, али и чињенице да је „истина која није изречена у право време гора од лажи“(Тургењев), тврдим да ми нисмо само жртве пандемије, већ и њени узрочници, креатори и саучесници. Прича о непознатом, непредвидљ­ивом и необичном вирусу, пред којим смо затечени и беспомоћни, за искусне инфектолог­е је неутемељен­а и неозбиљна. Ко може да негира чињеницу да смо се до данас суочили у хуманој медицини са око 5.000 различитих вируса? Зар и то није било довољно да упознамо њихове биолошке особине?

Стицајем срећних околности, Србија је имала шансу да се почетком ове године благовреме­но припреми за надолазећу епидемију. „Поклоњена“скоро два месеца нисмо искористил­и за усвајање планских и промишљени­х мера, те су на сцену касније морале да ступе, мање ефикасне, изнуђене мере. Почетни период са нестручним и потцењивач­ким односом према евидентном проблему (трагична

 ??  ?? редовни професор Медицинско­г факултета Универзите­та у Београду, у пензији
редовни професор Медицинско­г факултета Универзите­та у Београду, у пензији

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia