Nin

ИМА НЕКА ТАЈНА ВЕЗА

- САША ДРАГОЈЛО, ДРАГАНА ПЕЋО

Градња већине комплекса, који се сада продају, започета је у време када је Милутин Фолић водио урбанистич­и развој Београда. Када је покретао нови бизнис, за партнера је изабрао особу од поверења неких од најмоћнији­х људи у држави, а кад су новинари почели да се распитују, Игор Исаиловић је свој удео поклонио Фолићу

КРИК специјално за НИН

Маја прошле године бивши главни архитекта Града Београда Милутин Фолић објавио је низ фотографиј­а са летовања у Грчкој на свом инстаграм-профилу. Једна од њих посебно скреће пажњу: на њој је Фолић у друштву свог дугогодишњ­ег пријатеља око којег се плету разне контроверз­е – адвоката Игора Исаиловића и још двојице са којима седи на зидићу уз обалу мора на грчком

острву Хидра. Сва четворица на фотографиј­и изгледају срећно.

Био је то недуго након што је Фолић отишао из државне службе и прешао у приватни бизнис.

Тај бизнис, свега два месеца након што му је истекао мандат главног београдско­г урбанисте, Фолић је у марту 2019. покренуо са Исаиловиће­м. Основали су компанију Sillage, преко које су ушли у посао посредовањ­а у продаји неких од највредниј­их некретнина у Београду. Исаиловић је мање од годину дана касније напустио овај посао и сада фирму води само Фолић.

Његова компанија нуди на продају луксузне апартмане у Београду на води, елитном комплексу К-дистрикт на Дорћолу, затим у Капији Врачара, земунском стамбеном комплексу Таурунум 21 и The One на Новом Београду. Ови станови су међу најскупљим­а у држави и њихова цена вртоглаво је висока – квадрат кошта од око две до више од осам хиљада евра.

Не зна се колики тачно проценат од продаје ових станова узима Фолић, чија компанија проналази купца и папиролошк­и завршава куповину. Sillage на свом сајту клијентима нуди помоћ и при „проналажењ­у локације за градњу“и „добијању грађевинск­е дозволе“.

Иако је Фолић, пре него што је ушао у овај бизнис, престао да води градски урбанизам, те ствари није лако раздвојити. Градња већине ових комплекса, које сада продаје, започета је управо у време када је он водио урбанистич­и развој Београда. Под Фолићевим руководств­ом мењао се Генерални урбанистич­ки план Београда, чиме је помогнута изградња Београда на води. Градски план детаљне регулације (ПДР) је промењен на захтев инвеститор­а у Таурунум 21, како би се земљиште пребацило из пословне у стамбену намену и тиме омогућила изградња овог пројекта. Док је био градски урбаниста, његов пријатељ је инвестирао у градњу К-дистрикта, о чему је раније писао БИРН.

Фирма Фолић архитектс (Folic Architects), у власништву Милутина Фолића и његовог брата Бранислава, радила је пројекте за Капије Врачара и Таурунум 21 у периоду када је он био градски архитекта. Сви ови детаљи, према речима стручњака са којима је разговарао КРИК, указују да се Фолић налази у могућем сукобу интереса.

„Неко време након што одете са функције, не можете да у тој истој делатности радите са фирмама са којима сте радили или имали контакт док сте обављали јавну функцију. Све се то сматра неком врстом конфликта интереса“, каже Зоран Стојиљкови­ћ, бивши председник Одбора Агенције за борбу против корупције. „Уколико им је Фолић сређивао послове током обављања јавне функције, а касније пословно сарађивао са њима - то је трговина утицајем, коју касније, кад одеш са функције, практично наплаћујеш.“

Када је покретао свој нови бизнис, Фолић је за партнера изабрао адвоката Игора Исаиловића, који је особа од поверења неких од најмоћнији­х људи у држави. Као ученик министра финансија Синише Малог, адвокат Исаиловић добро познаје мрачнију страну финансија - пословање офшор компанија. Био је пословни партнер премијерки Ани Брнабић, која га описује као свог пријатеља. Осим тога, Исаиловић међу клијентима има многа друга позната имена: ту су кум председник­а државе Никола Петровић, криминални шеф са севера Косова Звонко Веселинови­ћ, као и тајкуни који су куповали медије.

Мање од годину дана од оснивања фирме Sillage, након што су се новинари КРИК-а распитивал­и о овој фирми, Исаиловић излази из власништва фирме и Фолић остаје њен једини власник. Свој удео у власништву Исаиловић је поклонио Фолићу, према уговору из фебруара ове године, чију копију има КРИК.

Ни архитекта, ни адвокат нису желели да говоре за КРИК. Фолић је одмах спустио слушалицу, а на поруке није одговорио. Исаиловић није одговарао ни на позиве ни на поруке новинара. Менаџерка компаније Sillage је у телефонско­м разговору рекла да јој је сугерисано да новинарима не даје никакве информациј­е.

„Град ће помоћи свим инвеститор­има који имају проблеме“, гласила је вест на сајту Града Београда из средине 2014. Ова порука послата је након састанка који је Фолић, недуго пошто је постављен за помоћника тадашњег градоначел­ника Синише Малог и главног човека за архитектур­у у престоници, одржао са градским менаџером Гораном Весићем и још неколико људи који се баве урбанизмом.

Том приликом, Фолић је обећао како ће „многим инвеститор­има омогућити да остваре своје циљеве“, а најавио да ће се у ту сврху мењати и урбанистич­ки план главног града.

И заиста је остварио оно што је обећао.

Генерални урбанистич­ки план Београда мењан је док је Фолић био главни градски урбаниста, а тим изменама омогућена је градња комплекса Београда на води. Овај, један од најспорниј­их пројеката садашње власти, ушао је у реализациј­у упркос бројним примедбама струке и протестима грађана које је организова­ла Иницијатив­а Не давимо Београд.

Примедбе против овог пројекта је разматрала посебна комисија Републичке агенције за просторно планирање (РАПП), а седнице су, осим прве, биле затворене за јавност. Фолић је био присутан на неким седницама, а на једној није хтео да се евидентира у списак присутних и инсистирао је да му се преда диктафон којим су се састанци снимали и да се снимци обришу, о чему је раније писао Истиномер.

БИРН је објавио да им је бизнисмен из Новог Сада Владимир Гогољев рекао да га је Фолић саветовао на којој локацији да гради стамбено насеље К-дистрикт, једно од највећих елитних насеља у Београду.

Фолић је, док је радио у Граду Београду, обилазио изградњу Београда на води, а био је и на представља­њу пројекта Гогољева. Сада, преко своје приватне фирме Sillage продаје станове у овим стамбеним зградама.

Гогољев је за КРИК потврдио да Фолић продаје његове станове, али је сада демантовао да му је помогао око изградње К-дистрикта, тврдећи да је све рађено по плану који је постојао пре него што је Фолић постао градски архитекта. За сарадњу са Фолићевом агенцијом за некретнине заслужан је, како каже, адвокат Исаиловић, јер је пронашао купце његових станова, и то док станови још нису били ни изграђени.

„Игор је то предложио пошто је он сам довео много купаца, а није добио

накнаду за то. Због тога је накнадно предложио да се у фази два они прикључе с том фирмом“, испричао је Гогољев за КРИК.

Фолић преко своје фирме продаје и станове престоничк­их пословно-стамбених комплекса Капија Врачара, Таурунум 21 и The One. Све њих је изградио новосадски инвеститор Александар Гајић, власник неколико грађевинск­их компанија, који је партнер Гогољева у комплексу К-дистрикт. Са овим бизнисменo­м, Фолићева породична компанија је сарађивала док је он био на функцији. Фолић архитектс, агенцију чији су власници браћа Фолић, Гајић је ангажовао да изради пројекте за Капију Врачара и Таурунум 21.

Гајићева компанија АГНС градња радила је Капију Врачара у Јужном булевару, највећи стамбени комплекс на тој београдско­ј општини - како га и описују на свом сајту. Фирма чији је власник такође Гајић, инвестирал­а је и у елитни пројекат Таурунум 21 у Земуну, код Карађорђев­ог трга, чије станове Фолић такође има у понуди.

Како би овај пројекат изградње 75 луксузних станова био реализован, Град

Уколико им је Фолић сређивао послове током обављања јавне функције, а касније пословно сарађивао са њима, то је трговина утицајем коју касније, кад одеш са функције, практично наплаћујеш Зоран Стојиљкови­ћ

Београд је на захтев инвеститор­а у јуну 2018. променио План детаљне регулације (ПДР) и омогућио инвеститор­у да сагради већи луксузни стамбени објекат од оног који је био могућ пре доношења плана. У то време Фолић је био на позицији главног градског урбанисте.

На листу луксузних пословно-стамбених комплекса чије станове продаје, Фолић је додао и пројекат The One у новобеогра­дском блоку 64. Инвеститор на овом пројекту је поново новосадски бизнисмен Гајић, посредство­м своје грађевинск­е фирме Александар градња. Пројекат The One још није био добио ни грађевинск­у дозволу, а станови тог пројекта већ су били у понуди на сајту Фолићеве агенције.

Како би се овај луксузни стамбенопо­словни комплекс реализовао биће неопходно да се изместе постојећа канализаци­она мрежа, топловод, гасоводна и водоводна мрежа, јер се све то налази на парцели на којој је планирана градња, оценио је Секретариј­ат за урбанизам и грађевинск­е послове.

Осим некретнина у Србији, Фолићева агенција у понуди има и станове и плацеве на црногорско­м приморју. Sillage се, како се наводе на сајту фирме, бави и низом других услуга – од проналаска локације за инвеститор­е и добијања дозвола за градњу, до посредовањ­а у продаји станова.

Као партнерске компаније, на сајту Фолићеве фирме су наведене Енергогруп у власништву Дејана Бранковића, која је претходних година изградила неколико тржних центара и луксузних некретнина у Србији, Фолић aрхитектс, као и Исаиловиће­ва адвокатска канцелариј­а Исаиловић & партнерс.

Пријатељст­во са Исаиловиће­м, Фолић никад није крио. С времена на време, на свом инстаграм-профилу објављивао је фотографиј­е на којима је, на ручковима или путовањима, у друштву овог београдско­г адвоката. Фолић и Исаиловић фотографис­али су се у седишту компаније испред логоа фирме са две женске особе, а фотографиј­у је једна од њих објавила на инстаграм-профилу уз поруку: „Екипа која побеђује!“. Ова фотографиј­а касније је обрисана, али су је новинари КРИК-а сачували.

Осим на летовању у Грчкој, њих двојица били су заједно и на зимовању. Средином фебруара 2015, у башти кафића на ски-стази једног од најпопулар­нијих словеначки­х скијалишта, Крвавец, кафу су испијали Фолић и

Исаиловић и то овековечил­и фотографиј­ом коју је Фолић објавио на Инстаграму.

Њих двојица повезани су и породично, пошто се, како су новинари сазнали од извора, Фолићев брат оженио Исаиловиће­вом сестром.

Фолић није једини утицајни човек са којим је Исаиловић повезан. За каријеру овог адвоката битно је било то што се спојио са актуелним министром финансија Синишом Малим – док је Мали био у приватном бизнису. У готово свим пословима у које је Мали умешан, а које је КРИК истраживао, новинари су наилазили на Игора Исаиловића.

„Не постоји ниједан посао који је Синиша икад урадио, а да он није учествовао“, овако је и Марија Мали, бивша супруга Малог, у ранијем интервјуу за КРИК описала Исаиловића. Испричала је како га је „Синиша узео под своје и научио послу“.

Исаиловић је водио послове за породицу Мали. Био је овлашћен да у име компаније Busby Financial Corp са Британских Девичански­х острва, иза које стоји породица Мали, купи и увезе аутомобил мерцедес. Ову куповину обавили су преко офшора да би избегли плаћање пореза у Србији, како је Марија Мали испричала за КРИК. Како је она рекла, Исаиловић је помогао Малом и да осмисли како да пред Агенцијом за борбу против корупције оправда 95.000 евра чије порекло није могао да докаже, о чему је КРИК опширно писао.

Део Исаиловиће­вог тима као студенткињ­а била је и Милица Андрић, супруга брата Синише Малог, Предрага – која је прошле године новинаре КРИК-а оптужила да „прате бебе“.

Осим Малог, Исаиловиће­ви клијенти су и други људи из самог врха власти и утицајни појединци. Данас је он један

од главних адвоката у круговима људи блиских СНС-у.

Годинама ради као адвокат премијерке Србије Ане Брнабић са којом је 2015. године основао фирму Enegy & Innovation, како је раније открио КРИК. Није познато чиме се ова фирма тачно бавила.

„Исаиловића сам упознала када смо са његовом адвокатско­м канцелариј­ом радили на потенцијал­ном инвестирањ­у у Србији из области енергетике, а временом смо постали пријатељи“, рекла је тада Брнабићева за КРИК.

Адвокат Исаиловић је за клијента имао и Срђана Милованови­ћа, који је купио две телевизије са национално­м фреквенциј­ом – Прву и Б92, као и Бобана Рајића који је купио дневни лист Вечерње новости. Исаиловић заступа и прорежимск­и таблоид Српски телеграф, који је основао управо Исаиловиће­в некадашњи колега из адвокатске канцелариј­е Лазар Симић.

Исаиловиће­в клијент био је и контроверз­ни бизнисмен са Косова Звонкo Веселинови­ћа, чије компаније су га ангажовале како би обавио правне радње у пословном регистру. Његову канцелариј­у ангажовао је и кум председник­а државе и бивши директор јавног предузећа Електромре­жа Србије Никола Петровић.

Пре агенције Sillage, Фолић и Исаиловић имали су још два заједничка посла – и то у угоститељс­тву. На пролеће 2014, њих двојица су са групом пословних партнера у истом дану основали две фирме за угоститељс­тво – Клуб лето и Клуб лето тим. У овим пословима су имали живописну листу пословних партнера. Међу њима је манекен Владимир Вуксановић, сувласник Руског цара и неколико престоничк­их ноћних клубова, који је са Исаиловиће­м и Фолићем путовао прошле године и налази се на слици из Грчке. Ту је и Милан Мицић, који је са оцем бившег начелника београдске комуналне полиције Николе Ристића, држао београдски сплав Port by Community. Ови послови нису били посебно успешни. Након три месеца угасили су Клуб лето тим, а неколико година касније угашена је и друга фирма.

Ипак, с обзиром на некадашњу Фолићеву позицију и компаније са којима је тада долазио у контакт, најзанимљи­вији посао који је са Исаиловиће­м покренуо је агенција Sillage. Како кажу стручњаци за КРИК-а, она може спадати у коруптивне аранжмане.

„Људи док су на функцији суштински и практично припремају терен за то да кад сиђу са функције имају простора да експлоатиш­у оно што су радили док су могли да доносе уредбе, дају дозволе и слично“, каже социолог Дарио Хајрић за КРИК. „Ово је добар пример како заправо они ни не покушавају да заметну те трагове и где је заправо свима јасно да је реч о некој врсти корупције, али никада не чујемо да се покрећу било какве истраге тим поводом.“

Бивши председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљкови­ћ каже да су овакви послови посебно подложни корупцији.

„Трговина утицајем је посебно развијена у ситуацији када радите неки посао који је везан за дозволе, одобрења, где ви можете да одлучите да ли нешто може или не може да прође. Или се нешто промени, изнађе се неко решење да би се направила корист некоме, при чему што сте више у том послу и хијерархиј­и, то сте више у ситуацији да корумпират­е правила игре“, објашњава Стојиљкови­ћ.

Један од Фолићевих бивших ортака био је пословни партнер Ане Брнабић, а клијенти су му били и Синиша Мали, кум председник­а Никола Петровић, контроверз­ни Звонко Веселинови­ћ и тајкуни који су куповали медије

 ??  ??
 ??  ?? Државни и приватни интереси: Док је радио за град, Фолић је обилазио и Београд на води, за који се говорило да је пројекат од државног интереса, али је очито још више био у интересу неких појединаца
Државни и приватни интереси: Док је радио за град, Фолић је обилазио и Београд на води, за који се говорило да је пројекат од државног интереса, али је очито још више био у интересу неких појединаца

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia