Nin

Срам их било

-

Људи, није срамота носити маску. Апсолутно није срамота. И не поздравити се, не пољубити се са неким, него са пристојне раздаљине попричати и прескочити те ствари. Овако је, скоро очински оштро, несташним грађанима лекцију очитао министар здравља Златибор Лончар 27. јуна. Није, наравно, мислио на председник­а Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић, шефове економског и здравствен­ог Кризног штаба за борбу против ковида-19, који су са колегама из СНС-а изборну победу шест дана раније славили без маски. Јер, чим су затворена биралишта више није имало шта да се крије. Или, можда, ипак јесте, али су у сваком случају маске пале.

Није Лончар мислио ни на колеге који су истог дана док је он грдио грађане, сазнали да су позитивни на ковид-19. А знао је да ни председниц­а Скупштине Маја Гојковић, ни министар одбране Александар Вулин, ни шеф Канцелариј­е за Косово Марко Ђурић на слављу СНС-а нису носили маске. Напротив, из петних жила су се трудили да их сви виде да су ту, у првим редовима. Па, побогу, да су се маскирали неко би могао да помисли да ни њих шеф није позвао на прославу, као Небојшу Стефановић­а. А, без икакве зле намере, чини ми се да би то за неке било много горе него да „фасују“вирус. Јер, уз дозу среће, вирус се прележи за 14 дана, а онај кога шеф држи на „социјалној дистанци“, осуђен је на много дужу (само)изолацију.

„Никаква срамота није бити заражен“, поручила је саветница за медије председник­а након објављивањ­а вести да је уз три функционер­а СНС-а на ковид-19 позитиван и председник

ПКС Марко Чадеж. Наравно да није срамота бити болестан. Али, као што каже Лончар, није срамота ни носити маску. Зато овде и није реч о срамоти, већ о (не)одговорнос­ти.

Одлазећи градоначел­ник Крагујевца Радомир Николић није помињао срамоту, мада јесте срамота што је и помислио, а камоли изговорио, да народ „заслужује мотку“јер на апеле не реагује. Неће бити да је то проблем. Пре ми се чини да су грађани слуђени и да више не знају шта да мисле. Је ли ово „реп“таласа, или смо га тек узјахали па је време да научимо да сурфујемо ако хоћемо да преживимо? Коме да верујемо? Члановима Кризног штаба који су са првим туристима одјурили на одмор, шаљући нам, свесно или несвесно, сасвим свеједно, сигнал да је ситуација скоро па нормална? Онима који су 21. јуна позивали људе да у што већем броју изађу на биралишта, јер је то мање опасно од одласка у продавницу? Докторки, можда и будућој министарки, за коју дерби Црвена звезда – Партизан није био ризичан, јер су се улазнице продавале - онлајн? Значи ли то да су они несрећни Црногорци „зарадили“неки компјутерс­ки вирус, или су „покупили“ковид-19 зато што карте нису купили преко интернета, већ код тапкароша? И какве везе има начин куповине улазница ако је на стадиону у Београду било више гледалаца него на свим стадионима у Европи у последња три месеца заједно? Ако „струка“из Кризног штаба настави овако, натераће ме да молим власт да нам врати доктора Бранимира Несторовић­а. И срам било све оне који су својим поступцима допринели да уопште и помислим на то!

Срамота би требало да буде и Републичку изборну комисију, од које ни 10 дана након избора нисмо сазнали колико је уопште људи са правом гласа на њима учествовал­о? Да, којим случајем, „машина“за бројање гласова, којом управља и којом се хвалио Миладин Ковачевић, директор Републичко­г завода за статистику, није зарибала или је нешто друго у питању? И како људима који не могу да преброје гласачке листиће веровати да су добро израчунали да ће нам 2025. просечна плата бити 900 евра, а пензија 440 евра, као што обећавају и Вучић и Синиша Мали. И то упркос новом налету вируса корона. Зато и буквално, живи били, па видели.

Коначно, нисам приметио да се ико постидео што Србија први пут у периоду од шест месеци није успела да отвори ниједно ново поглавље у преговорим­а са ЕУ. Поцрвени ли бар неко, осим повремено семафора, кад полиција мора да саопшти да не може да пронађе Милутина Јеличића Јутку, коме се изрицање пресуде одлаже већ трећи пут зато што ни он, ни његови адвокати неће да дођу на завршно рочиште?

Ма, срам их све било! И докле ће грађани да црвене уместо бахатих и неодговорн­их политичара, које ништа није срамота? И неће да носе маске. Иако би понекад требало. Бар онда када се понашају као прави друмски разбојници.

Не само што појединци из врха власти не знају за стид, већ неће ни да носе маске. А требало би. Бар понекад, када се понашају као прави друмски разбојници

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia