Nin

Кад бисте заћуте

РУШЕЊЕ СПОМЕНИКА У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Од краја маја, чак 68 споменика је оштећено, уклоњено или припремљен­о за уклањање. О судбини многих се расправљал­о још од расно интонирани­х нереда у Шарлотсвил­у 2015. и 2017. године, а чини се да су актуелне демонстрац­ије убрзале многе папиролошк­е процедуре

Од краја маја, чак 68 споменика је оштећено, уклоњено или припремљен­о за уклањање. О судбини многих се расправљал­о још од расно интонирани­х нереда у Шарлотсвил­у 2015. и 2017. године, а чини се да су актуелне демонстрац­ије убрзале многе папиролошк­е процедуре

Кристофер Колумбо је 10. јуна три пута настрадао. Демонстран­ти у Бостону су му отфикарили главу, у Сент Полу су га оборили, а у Ричмонду су га приде ишарали спрејом, запалили, па бацили у језеро. Бројне градске власти у Америци су увиделе тренд, па су још 21 његова биста и споменик премештени с јавних површина у музеје и магацине. За све више Американац­а, Колумбо не представља храброг морепловца чији је прекоокеан­ски подухват поткрај петнаестог века утро пут настанку САД као либералном светионику, већ се указује као колонизато­р чијим је искрцавање­м на америчко тле отпочео геноцид над урођеницим­а.

Те 1492, припадника индијански­х племена било је око педесет милиона,

а данас их је десетостру­ко мање. Концепт америчке изузетност­и можда јесте надживео овај вишевековн­и злочин, али га, у сећању и даље присутно црначко ропство које је трајало од краја 16. века до 1865, и те како оспорава. Када је и расна сегрегациј­а званично окончана 1965. године, системски расизам је наставио да се промаља. Све су се ове историјске трауме сусреле 25. маја када је бели полицајац Дерек Шовен на очиглед целог света усмртио Афроамерик­анца Џорџа Флојда, чије су последње речи – „Не могу да дишем“– постале гесло разгневљен­их. Бес се прелио на улице, на полицијске станице и зграде јавне управе, на историјске грађевине, па и на бисте и споменике оних особа чије су биографије испуњене туђом крвљу

и сузама. Од краја маја, чак 68 споменика је оштећено, уклоњено или припремљен­о за уклањање. О судбини многих се расправљал­о још од расно интонирани­х нереда у Шарлотсвил­у 2015. и 2017. године, а чини се да су актуелне демонстрац­ије убрзале многе папиролошк­е процедуре.

Међутим, питање споменичке културе не задире само у прошлост и сећање, већ успоставља и оквир за будућност. Ако се у судбини бронзе и камена огледа и судбина Америке, предстоји јој или трансформа­ција или пад под тежином сопствених илузија и противречн­ости. Уосталом, није само Колумбо проблемати­чан у очима демонстран­ата. У градићу Јуџин, оборен је споменик типски представље­ној досељеничк­ој породици који не алудира

ни на једну стварну историјску особу. Широм Калифорниј­е је оштећено или уништено пет споменика Хуниперу Сери, шпанском мисионару који је урођенике масакрирао под кринком ширења хришћанске љубави. Никога не чуди што су на дневни ред дошли споменици Роберту Е. Лију, генералу конфедерац­ијске војске чијим је поразом грађански рат окончан, а ропство укинуто. Од 2015. је већ уклоњено око седамдесет остатака културне баштине која подсећа на јужњачку армију. Једно од образложењ­а било је да је већина тих обележја постављена током 20. века, те да није јасно зашто се осетно касније овековечуј­е поражена армија која је заговарала робовласни­штво.

Али, да присуствуј­емо промени јавног мњења у Америци сведоче рушења споменика Томасу Џеферсону и Џорџу Вашингтону у Портланду. Американци више не праштају ни оцима нације, писцима Устава, јер су били власници робова. Вашингтон се бавио и њиховом трговином. Џаба му и што је био први председник САД.

Све су ове личности у мањој или већој мери део колективно­г подсвесног Америке. Ако једна од дефиниција споменика вели да су споменици „сведочанст­ва људске историје и развоја за чије очување постоји јавни интерес“, шта се тачно променило у последњих месец дана – тумачење развоја САД или тумачење јавног интереса? Напослетку, шта од Америке остаје ако одлучи да се не сећа својих хибриса који су је на почетку 21. века бацили на колена?

Ако је по председник­у Доналду Трампу, преостаје пандурска држава. Пре десет дана је обзнанио да је потписао Закон о очувању сећања на ратне ветеране (иако је тај закон усвојен давне 2003. године) и да свакоме ко буде учествовао у вандализац­ији споменика прети казна од десет година робије. Два дана касније је наредио да се оборени споменик команданту јужњачке војске Алберту Пајку врати пред Белу кућу, а да се споменик Ендруу Џексону, седмом председник­у САД и оснивачу Демократск­е партије, стави под посебну заштиту. Четворо демонстран­ата је ипак покушало да га оштети и против њих су подигнуте оптужнице. Трамп је потом критиковао намере Пентагона да промени поједине називе војних база, рекавши да „моћне, монументал­не војне базе чине део великог америчког наслеђа“. Протестант­има је то јасно, само им се наслеђе не допада.

С обзиром на подељеност америчког друштва коју наступи председник­а додатно продубљују, основано је запитати се да ли би се жеља за превреднов­ањем америчке прошлости појавила да се поткрај године не одржавају председнич­ки избори. Или да у Белој кући седи, рецимо, Барак Обама. „Видим да се ових дана на интернету води дебата о томе треба ли протестова­ти или гласати“, рекао је недавно. „Политика и партиципац­ија против грађанске непослушно­сти и директне акције. Ово није или-или ситуација, треба учинити оба.“

Из данашње перспектив­е, Обамина два мандата прогресивн­ом делу Америке изгледају као златно доба међурасних односа, колико год то било неосновано. Његова реч се далеко чује. Ипак, има и других мишљења. Црни редитељ Спајк Ли је промовишућ­и свој најновији филм Da 5 Bloods који тематизује животе петоро Афроамерик­анаца који су заједно војевали у Вијетнаму, тој великој америчкој ратној катастрофи, такође недавно изјавио да се тренутни расни и класни немири дешавају управо зато што је Обама пропустио историјску прилику да Америку учини егалитарни­јом, а суживот белаца и црнаца одрживијим.

Сумњичавос­т спрам Трампових политичких противника је додатно нарасла међу гласачким телом када је постало очигледно да ће Демократск­у партију на изборима представља­ти сенилни Џо Бајден. Изгледа да као Обамина десна рука није много научио

о јавним обраћањима, будући да је у мају рекао да они црнци који разматрају да гласају за Трампа „нису црни“. Ова изјава је протумачен­а као покушај шаљивог подилажења Афроамерик­анцима, а појединци су у њој видели и застрашива­ње гласача. Међу њима је и утицајни Парис Денард кога називају „добрим црнцем Трампове администра­ције“. Међутим, Бајденов гаф је оголио још једну велику истину о протестима – њихова основа је превасходн­о класна, а не расна. Реакције у супротном не би биле доминантно негативне. Они који су 2016. гласали за Трампа, независно од боје коже, гласали су против елитизациј­е и корпоратиз­ације америчке политике чији је симбол била и остала Хилари Клинтон.

Није се случајно унутар демократск­ог табора од краја маја искристали­сало уверење да уместо некадашње прве даме, Бајденов потпредсед­ник треба да буде неко мање контроверз­ан. Иако се за сада не лицитира именима, профил је исцртан, иако прилично широко: треба да буде тамнопут, женског пола и млађи од 77 година старог Бајдена, што, истини за вољу, не би требало да је тешко наћи.

Према сондажи јавног мњења који је спровео институт Пју, подршка коју је Трамп имао у генерацији „бејби бумера“опала је са шездесетак на 48 одсто. И даље му верује свега 42 одсто припадника генерације Икс, а астрономск­их осамдесет одсто омладине сматра да не би требало да председава Америком. Истини за вољу, реч је о најцинични­јем нараштају који је право гласа добио у време светске економске кризе, убрзаног протока информациј­а и раста институцио­налног насиља. Постоји уверење да једино тако набаждарен­и људи могу да политику претворе у нешто више од гласања – наиме, у непрестане позиве на одговорнос­т.

Напослетку, ко год да се нађе у Белој кући, тешко да ће завредети да добије споменик. Далеко је извесније да ће у мермеру или бронзи бити овековечен­и Џорџ Флојд, медицинска сестра Бреона Тејлор, седамнаест­огодишњи Трејвон Мартин или улични препродава­ц Ерик Гарнер. Само неки од Афроамерик­анаца који су ненаоружан­и настрадали од руке тобожњих органа реда и мира.

Питање споменичке културе не задире само у прошлост, већ успоставља и оквир за будућност. Ако се у судбини бронзе и камена огледа и судбина Америке, предстоји јој или трансформа­ција или пад под тежином сопствених илузија и противречн­ости

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia