Nin

На „нови пут“с новим премијером

ПРОМЕНЕ У ФРАНЦУСКОЈ ВЛАДИ

- И. Јанковић

Тек пошто се, пре нешто више од месец дана, завршио карантин и почели да се праве планови за излазак из кризе, француски премијер Едуар Филип поднео је оставку, чиме је омогућио председник­у Емануелу Макрону да састави нову владу.

„Ако председник мисли да би неко други био кориснији као премијер, ја ћу потпуно поштовати његов избор“, изјавио је Филип средином јуна. Испоставил­о се да ће то ипак бити „много раније“, две године пре краја мандата напушта владу, а на његово место долази Жан Кастекс, досадашњи координато­р за ублажавање последица карантина и заменик министра здравља у време владавине Николе Саркозија. Медији су га већ прозвали „Едуар Филип без браде“коментариш­ући, не без цинизма, да је на место свог претходник­а, коме је веома сличан, дошао у оквиру „новог пута“који најављује Макрон.

Смењен је и Кристоф Кастанер, министар унутрашњих послова, који се није показао дораслим ни током демонстрац­ија у

оквиру глобалног покрета против расизма, а потом ни током протеста полицајаца. На његово место дошао је Жерал Дерманен, досадашњи министар за буџет, конзервати­вац, близак Саркозију. Уз ове, најзначајн­ија промена је у Министарст­ву правде на чије чело долази Ерик Дипон-Морети, адвокат, човек који је одбио да прими Легију части, а који је надимак Ослободите­љ добио по броју успешних одбрана. На листи његових клијената налазе се политичари, бивши министри, спортисти, а и фудбалски клуб Црвена звезда.

Нови пут француске владе требало би да стабилизуј­е економију за шта ће, према проценама Банке Француске, бити потребно око две године. А то су процене рађене пре другог таласа епидемије. Колико ће у томе успети зависиће у највећој мери од тога колико ће нових таласа прећи преко европског тла до краја ове године.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia