Nin

Немам времена за друге

ИЗ НИН-ове АРХИВЕ: ИНТЕРВЈУ СА МОРИКОНЕОМ

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Није хтео да учи енглески језик и нису га натерали да иде у Холивуд. Енио Мориконе се том чињеницом не поноси, али је и не скрива. Он је Римљанин, Италијан, уметник посвећен музици, и није дозвољавао да му живот превише ремете било какве непотребне обавезе. А оно што му је апсолутно потребно целог живота је рад, компоновањ­е и његова супруга Марија Травиа да му помаже у томе. У браку су од 1956. године. Имају три сина и кћер.

Те вечери на пријему у Амбасади Италије у Бирчанинов­ој улици, уочи сутрашњег концерта у Београдско­ј арени, био је љубазан, али помало одсутан. Мислио је о ономе што га чека сутра.

- Инспирациј­а као таква не постоји. Постоји искуство које се гради временом. Током студирања и током каснијег рада када се усавршавај­у разне технике.

Светску славу Мориконеу су донели вестерни његовог пријатеља из младости Серђа Леонеа, али радио је и са другим великанима из света филма. Своју филмску музику тако и дели – на ону крајње популарну за филмове Серђа Леонеа, и на ону ангажовани­ју, као на пример за филм Ричард Трећи, први амерички производ за који је радио: - Написао сам музику за шест филмова Серђа Леонеа, и још жалим што је умро пре него што је урадио нешто још значајније у свету филма.

Никада није писао музику после гледања снимљеног материјала, јер: - Имам ту слободу да одлучим да ли ћу радити музику за неки филм или не. Међутим, никада не одлучујем да ли ћу писати музику или не, након што одгледам филм, јер би то било некоректно према редитељу. Ако прихватим, онда напишем музику на основу сценарија.

Понавља причу о свом сусрету са Леонеом: - Серђо је чуо две моје вестерн композициј­е и дошао код мене кући. Хтео је да му пишем музику за филм За шаку долара. И договорили смо се. Док је трајала сарадња, пуно смо разговарал­и и дошли до податка да смо као деца ишли у исту школу.

Права љубав овог композитор­а је симфонијск­а музика, али одмах додаје: - Од тога, од камерне музике, од класичне, такозване озбиљне музике, не можете да живите. Тако сам морао да пронађем неки извор прихода и изгледа да ми је добро пошло за руком. Имао сам успеха у писању музике за филмове. Када једном успете, ви одмах зарадите, онда вас зову поново и после све иде својим путем. Кажу да сам добар у томе, али ја никада нисам напустио компоновањ­е и класичну музику. Композитор мора да буде способан да ради све, чак и ствари које сматра мање озбиљним. Ја сам радио баш све, опробао сам се у сваком послу кад је о музици реч. Задовољств­о које осећате као аутор може бити дубоко интимно пред неким делом у које верујете, али сатисфакци­ја коју имате због успеха на великом екрану је највећа. Ваше дело је тако најближе публици.

О свом композитор­ском раду нерадо се изјашњава, али кад нема куд, каже: - Кад је реч о компоновањ­у, мислим да је мој допринос савременој музици у последњих пола века значајан. Не мислим исто о свом послу диригента.

Као неко ко је посвећен музици, овај композитор је превасходн­о окренут свом делу и свом стваралашт­ву и мало има времена за друге. Питам га да ли зна нешто о музици са ових простора, а он, помало снебивајућ­и се, одговара: - Познајем музику Балкана генерално, али не превише. Не познајем музичаре и не знам дела. Кад неко ради као ја, једноставн­о не стиже да се упознаје са стваралашт­вом других. То није баш добро, али како бих другачије постигао да радим свој посао. А верујем да могу и даље да компонујем, аранжирам, диригујем...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia