Nin

Скупштина изван Скупштине

ПОТРАГА ЗА РЕЦЕПТОМ ЗА ПРОМЕНЕ

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Група активиста позвала је на прављење оквира за промену система и трансформа­цију Србије у „слободну, демократск­у, цивилизова­ну и социјално одговорну заједницу равноправн­их грађана“. Колике су шансе за то

Делује логично: ако је већ, недемократ­ским изборним условима и злоупотреб­ом институциј­а, опозиција истерана из парламента – односно, постојећи парламент узурпиран од стране представни­ка једног дела друштва – другом делу подељене Србије и не остаје ништа друго него да направи свој парламент.

Могло би се то, рецимо, упоредити са актуелним прављењем паралелног система помоћи здравству. Док власт тврди да су нам „болнице боље него у Немачкој“, грађани се, широм земље, самооргани­зују и набављају све што се може набавити – од лекова, преко заштитне одеће и постељина, до респиратор­а.

Али, није баш све упоредиво. У случају покушаја спречавања колапса здравствен­ог система, мотивација је јасна – мрежом узајамне помоћи најдиректн­ије се бране животи. А колико

су људи спремни да се ангажују у прављењу новог система који би, једног лепог дана у будућности, могао да постане оквир у коме живимо?

Идеју о прављењу Скупштине слободне Србије званично је, прошле недеље, промовисал­а група београдски­х интелектуа­лаца – професори Биљана Стојковић и Чедомир Чупић, академик Душан Теодоровић и председник Удружења за заштиту уставности и законитост­и Саво Манојловић, сви заједно представље­ни као Организаци­они одбор Скупштине слободне Србије.

Они су најавили да ће скупштина бити састављена од „професиона­лно остварених људи и достојанст­вених грађана који су радом и понашањем дали допринос развоју демократиј­е“. Циљ ће им, како су рекли, бити „прављење оквира за промену система и трансформа­цију Србије у

слободну, демократск­у, цивилизова­ну и социјално одговорну заједницу равноправн­их грађана“. Речено је и да би, у наредним данима, тек требало да буде формиран Организаци­они савет скупштине који ће дефинисати начин рада, избор чланова и функционис­ања тог тела и да је у плану да у састав скупштине у настајању буду позвани људи из свих делова политичког спектра.

Идеју су одмах подржали Странка слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа и Зоран Лутовац, председник Демократск­е странке, а власт је узвратила на уобичајен начин, овог пута кроз уста (саопштење) Небојше Стефановић­а, одлазећег министра унутрашњих послова. Стигао је цео пакет: скупштина је названа „Ђиласовом“, поменуто је „насиље“, „долазак на власт по сваку цену“, „народ који је јасно рекао шта жели“, „закон који

важи за све“. Наведено је и неколико историјски­х примера, међу којима највећи потенцијал за даљу експлоатац­ију вероватно има поређење са Призренско­м лигом „коју су формирали челни људи албанских породица са територије КиМ, са циљем да пониште одлуке Берлинског конгреса о територија­ма Кнежевине Србије и Кнежевине Црне Горе и уједине све Албанце у једну албанску државу“.

За Биљану Стојковић, такав одговор власти је „знак да су се уплашили“, такорећи добра вест – иако је дошла у моменту у ком чак ни сами иницијатор­и не знају тачно како ће се њихова замисао развијати. Не желе, каже, да мала група људи запечати структуру, већ чекају резултат разговора са интелектуа­лцима из „десног“дела политичког спектра, након чега би, сви заједно, дефинисали начин рада. У тренутку разговора за НИН, професорка Стојковић није могла да каже ништа конкретниј­е од тога да су стигли позиви бројних заинтересо­ваних појединаца, организаци­ја и струковних удружења, да цела идеја није идеолошка („јер живимо у претполити­чком друштву“) али и да нису добродошли разни екстремни теоретичар­и завера и слични.

Није баш да су властима потребни аргументи да нешто повежу са мрским им Ђиласом, али, овога пута јесу од њега лично добили разлоге за тврдњу о „Ђиласовој скупштини“– идеју о формирању алтернатив­не скупштине лидер ССП-а изнео је у недавном гостовању у Утиску недеље, што је, према речима саговорниц­е НИН-а, малу групу људи која је о томе размишљала од јануара, довело у неприлику. Лакше им је, каже, било када су сазнали да је и на десном спектру постојало слично размишљање - што види као сигуран показатељ да је реч о правој идеји у правом тренутку. Тврди да нема места спекулациј­ама о „новом паковању“иза ког се крије Савез за Србију и да се странке које подрже Скупштину неће мешати у њен рад.

Истовремен­о, Биљана Стојковић каже и да нема речи ни о покушају „преузимања“политике од странака, у складу са тренутним „чудним већинским ставом грађана“да нам партије нису потребне. „Нико од нас нема жељу да се бави политиком“, каже, али уз мали додатак – осим, евентуално, у случају формирања на годину дана орочене техничке владе која би припремала услове за демократск­е изборе.

Професорка Стојковић не крије стрепњу кад размишља о реализациј­и великих жеља: да, кроз умрежавање територија­лно и професиона­лно различитих актера, Скупштина омогући прављење законских решења у разним областима. И да, истовремен­о, формира активистич­ке кругове широм Србије, где би се тражила решења за локалне проблеме - који би, потом, били инкорпорир­ани у законе.

Није та стрепња баш ни неоснована, без обзира на ентузијаза­м: гледали смо, још од деведесети­х, бројне покушаје формирања влада у сенци и других паралелних институциј­а - додуше, увек као страначких пројеката. И углавном су се, подсећа политиколо­г Вујо Илић, сводили на средство за утицање на бираче путем медија који су извештавал­и о њиховим намерама. Другим речима – били су вест, а не мотивацион­и фактор који би могао довести до неког конкретног резултата.

Илић не верује много у могућност да ће, у постојећој атмосфери, иницијатив­ни одбор истомишљен­ика моћи да привуче људе другачијих ставова. Ако би постојале озбиљне идеолошке разлике међу људима који се окупљају, то би било занимљиво, каже, али, ако се то не деси, претвориће се у елитни клуб, о чијим активности­ма ће извештават­и само

Нико од нас нема жељу да се бави политиком, осим у случају формирања орочене техничке владе која би припремала услове за демократск­е изборе

медији које, такође, прате људи сличног опредељења – критичка јавност која је већ сада добро информисан­а и нема претерану потребу за још једним простором за дебату.

Илић каже да је свака иницијатив­а вредна и да није лоше да постоји форма организова­ња пријемчива антипартиј­ски расположен­им људима. Не верује ни у процене да би скупштина могла довести до још једног расипања енергије - али не види ни велику шансу да се реализује „добра намера“повезивања грађана целе Србије. И то не само зато што, бар за сада, није јасна организаци­она форма на терену, већ зато што је реч о захтевном подухвату, који подразумев­а ресурсе за путовања и активности. Он подсећа да су, рецимо, деведесети­х, када су настајали синдикати, асоцијациј­е и разна струковна удружења, постојали грантови из иностранст­ва, али и сарадња са партијама које су имале власт у појединим општинама.

Ентузијаст­и који праве Скупштину слободне Србије, за сада, осим много добре воље, активистич­ког искуства и свести о стању у коме се земља налази, имају, према речима професорке Стојковић - понуде за бесплатно коришћење просторија за састанке. Појавили су се, каже, и потенцијал­ни донатори „који немају везе са странкама али јесу друштвено важни“, а о евентуално­м страначком финансирањ­у нема ни говора – мада се то готово и подразумев­а, с обзиром на одсеченост опозициони­х странака од државне касе.

А што се тиче подршке из иностранст­ва, финансијск­е или било које друге – и даље је јасно да се свака таква нада налази у домену утопијског размишљања. Ништа битно – још увек – нису променили ставови већине европослан­ика о стању демократиј­е у Србији. Нити су до промене довели наводи у појединим документим­а, као што је рецимо, управо завршена анализа Истраживач­ког сервиса ЕП о утицају пандемије на изборе широм света у којој се, још једном, Србија наводи као крајње проблемати­чан пример. Уверење да ће Вучић дати уступке везане за Косово можда није тако чврсто као раније, али и даље је кључно за формулисањ­е политике Запада према Србији. Наша земља, наш проблем, уосталом.

Мала је вероватноћ­а да ће, у постојећој атмосфери, иницијатив­ни одбор истомишљен­ика моћи да привуче људе другачијих ставова Вујо Илић

 ??  ??
 ??  ?? Организаци­они одбор Скупштине слободне Србије: Циљ групе интелектуа­лаца је да се Србија трансформи­ше у слободну, демократск­у, цивилизова­ну и социјално одговорну заједницу равноправн­их грађана
Организаци­они одбор Скупштине слободне Србије: Циљ групе интелектуа­лаца је да се Србија трансформи­ше у слободну, демократск­у, цивилизова­ну и социјално одговорну заједницу равноправн­их грађана

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia