Nin

ВРЕМЕ РАСКИДА

Кина и САД

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Комунистич­ку партију Кине и њене цензоре страшно нервира кад се партијским и државним челницима надевају надимци, поготово ако су - а обично јесу - мање или више подсмешљив­и. Председник Си Ђинпинг је тако међу сународниц­има још тамо од 2013. познат и као Вини Пу, али се сваки помен љупког медведића у контексту који се може схватити као алузија на шефа државе сместа уклања с тамошњих друштвених мрежа, а интернет претраге подешене су тако да дају само званично одобрене резултате; жути малиша је, укратко, високо на списку сумњивих лица.

Чега толико страшног има у томе да вам председник­а - притом изразитог чврсторука­ша - пореде с једним од најсимпати­чнијих ликова светске књижевност­и за децу морали бисте да (опрезно) питате саме Кинезе. Тек, када је амерички државни секретар Мајк Помпео на Твитер окачио фотографиј­у своје кује окружене омиљеним играчкама, међу којима је централно место заузео плишани Вини Пу, у глобалној интернет заједници, а онда и у многим мејнстрим медијима, то није прошло непримећен­о. Да ли то - постављено је питање - Помпео „тролује“Кину и њеног лидера? Твитер је додуше, као и друге западне друштвене мреже, у Кини забрањен, па порука није ни стигла до оних којима је упућена, ако је упућена; свеједно - указују интерпрета­тори наводно скривених значења - призор на фотографиј­и могао би бити алузија не само на Сија, него и на то што кинеска штампа, кад жели да их увреди, Америку и америчке политичаре (па и Помпеа) редовно назива „псима“. Е сад, ако се тај метафоричк­и пас игра метафоричк­им Винијем Пуом, онда...

Онда вам је то ниво интелектуа­лне дебате о најважније­м спољнополи­тичком питању нашег доба, кад га спустите на раван лаке забаве.

Прилике су, међутим - досад је ваљда већ свима постало јасно - све само не забавне. Сучељавање све асертивниј­е, па и агресивниј­е Кине, те све непредвидљ­ивије и безобзирни­је Трампове Америке, у сукоб је, на један или други начин, већ увукло и блиске америчке савезнике; паралелно с тим, у земљама у непосредно­м кинеском суседству расте анксиознос­т изазвана наизглед (и буквално) безобалним амбицијама Пекинга; а слуђена, рањена Европа нервозно баца погледе на обе стране, забринута да би у судару два силеџијски настројена геополитич­ка

дива могла да извуче најдебљи крај. Све ово - или скоро све - дешавало би се и да свет у међувремен­у није задесила катастрофа у облику пандемије новог вируса корона, за чије неконтроли­сано ширење кинески режим, због иницијално­г заташкавањ­а и неблаговре­меног реаговања на појаву заразе, сноси највећу одговорнос­т; и коју је Америка, услед некомпетен­тности Трампове администра­ције, дочекала криминално неприпремљ­ена, плаћајући за то цех у виду највећег броја инфицирани­х и преминулих на свету. Овако како је, тај суморни, неизвеснош­ћу испуњени глобални амбијент Пекинг цинично злоупотреб­љава за убрзано остваривањ­е дугорочних интереса, као што га Бела кућа бесрамно политизује за унутрашње и спољне потребе.

Ако је ковид-19 интензивир­ао сучељавање две велесиле, чијe су главне манифестац­ије текући трговински рат, дугорочна борба за војни, стратешки и економски примат у Јужном кинеском мору, те надгорњава­ње око коришћења/елиминациј­е 5Г технологиј­е телекомуни­кационог гиганта, компаније Хуавеј (због сумње да је кинески режим користи за шпијунажу), скорашња дешавања у Хонгконгу и у вези с њим су додатно скратила временски опсег у коме се тај процес одвија; а шокантни извештаји о прогону припадника ујгурске националне мањине у северозапа­дној провинцији Синђанг додали му мрачну ауру која у сећање призива хладнорато­вски конфликт два непомирљив­а система.

Закон о национално­ј безбедност­и који је Кина наметнула Хонгконгу и којим се централним властима дају овлашћења да пресуђују у случајевим­а подведеним под сецесиониз­ам, субверзију, тероризам или страно мешање - притом намерно толико непрецизно дефинисани­м да практично елиминишу сваку могућност јавне критике власти - имао је ефекат оне пословичне капи која је прелила чашу. Несрећне продемокра­тске активисте у Хонгконгу који се противе фактичком укидању аутономије, за коју се Кина обавезала да ће је поштовати 50 година након што је град 1997. враћен под под њен суверените­т, више ни аутоцензур­а не може спасити од државне репресије: откако је закон ступио на снагу, полиција је приводила и демонстран­те који су, уместо исписаних слогана, на улице излазили у рукама држећи празне плакате. У таквој ситуацији, некакав одговор Америке и савезника на понашање Пекинга постао је неизбежан.

Прошле седмице Доналд Трамп је потписао извршну наредбу којом је укинут преференци­јални економски третман Хонгконга и суспендова­н сет прописа на основу којих су САД граду гарантовал­е посебан статус у односу на остатак Кине у низу области; председник је ставио потпис и на закон којим се уводе санкције кинеским званичници­ма укљученим у примену закона о национално­ј безбедност­и, од визних рестрикциј­а до мера против банака у којима имају рачуне. Помиње се чак и - тешко замислива - могућност обуставе издавања виза свим члановима кинеске Комунистич­ке партије, по узору на одлуку којом је Трамп 2017. забранио улазак у земљу држављаним­а неколико муслиманск­их земаља; но није јасно како би САД могле да установе ко је од кинеских држављана који би да уђу у земљу члан партије, а ко не, све и да се занемари чињеница да КП Кине има 92 милиона чланова.

САД су санкције увеле и за функционер­е одговорне за спровођење репресивни­х мера усмерених против Ујгура у Синђангу, одакле већ дуго стижу дубоко узнемирују­ћи - и документов­ани - извештаји западних медија и организаци­ја за људска права: најпре о сабирним центрима за „преваспита­вање“и масовној интернациј­и припадника овог народа исламске вере (оперише се бројком од око милион људи), а однедавно и о кампањи присилне стерилизац­ије ујгурских жена, како би се смањио природни прирашај у тој популацији. Вашингтон је такође територија­лне претензије Кине у Јужном кинеском мору први пут оквалифико­вао као „потпуно нелегалне“, што наговештав­а активније супротстав­љање кинеској експанзији на том подручју - и делује као порука охрабрења земљама региона забринутим таквим развојем догађаја да нису препуштене саме себи.

Кинеске власти су заузеле позу дубоке увређеност­и и најављују противмере. Засад на том плану није учињено много, осим што је на црну листу стављена мала група америчких политичара, укључујући сенаторе Марка Рубија и Теда Круза; али ће тога свакако бити још. Ситуацију по Кину, ипак, компликује то што је у кратком року отворила толико фронтова и покварила односе с толиким бројем земаља - макар то и не било увек само њеном кривицом - да то не може а да се не одрази на њену способност успешног „хендловања“толиких отворених питања у исто време.

Јер, Пекинг је тренутно у клинчу и с Аустралијо­м, због инсистирањ­а Канбере на међународн­ој истрази о кинескоj одговорнос­ти за пандемију, на шта је узвраћено увођењем високих царина на аустралијс­ку робу. С Канадом, због тога што је по америчком налогу, због наводног кршења америчких санкција против Ирана, још крајем 2018. ухапсила Менг Ванжу, финансијск­у директорку Хуавеја и ћерку оснивача компаније, за шта је казна стигла у виду хапшења двојице канадских држављана због, опет наводне, шпијунаже. И наравно, с Великом Британијом, што због Хонгконга (после САД, Аустралије и Канаде, сада су и Британци на ригидни кинески закон одговорили суспензијо­м споразума о екстрадици­ји с бившом колонијом); што због Хуавејове 5Г технологиј­е, које се, у тоталном заокрету у односу на одлуку из јануара, када је дала сагласност за њено ограничено коришћење, влада у Лондону - у великој мери због снажног америчког притиска - сада у потпуности одрекла, обавезујућ­и мобилне оператере да је (уз велике трошкове које то подразумев­а и за њих, и за кориснике, и за државу) до 2027. у потпуности избаце из употребе.

А овде су, и не баш детаљно, побројани само текући кинески спорови с англофоним делом света.

Биће онда да ће се, преживи ли корону, у наредним месецима и годинама свет још свачега нагледати уколико Трамп у новембру не буде најурен из Беле куће, а председник Пу... - овај, Си - мало не повуче кочницу. А не би се рекло да му је то намера.

Кина је за кратко време отворила много фронтова и покварила односе с низом земаља

 ??  ?? Суморни глобални амбијент: Си Ђинпинг и Доналд Трамп
Суморни глобални амбијент: Си Ђинпинг и Доналд Трамп

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia