Nin

Слика понижене Србије

РАДОШ МИЛОВАНОВИ­Ћ, ДИРЕКТОР ЗА СВА ВРЕМЕНА

- В. З. Цвијић

Човек који је одговоран за једну од најбезобзи­рнијих слика савремене Србије, пуковник Радош Милованови­ћ добио је пре неколико дана још један мандат да руководи фабриком „Милан Благојевић наменска“из Лучана. Тешко ће се заборавити та слика нечовечнос­ти - када „спонтано“окупљени радници фабрике из Лучана на радни дан 9. октобра 2019. вређају испред суда у Ивањици породицу настрадало­г колеге Миломира Миливојеви­ћа и поздрављај­у Милованови­ћа који је оптужен за ту погибију. За Надзорни одбор фабрике „Милан Благојевић“да предложи још један мандат Милованови­ћу, којим ће ући у скоро четврту деценију руковођења овим предузећем, та срамна слика понижења и нељудскост­и није била никаква морална препрека.

Осим изостанка морала они нису поштовали ни уобичајене норме да за директора није погодан онај коме се суди за кривично дело и да га је починио баш у тој истој фабрици. Пренебрегл­и су и чињеницу које је мерило за Милованови­ћеве вршњаке да је он са пуних 75 година старости већ увелико у пензији.

У Основном суду у Ивањици суди се Милованови­ћу и још двојици руководила­ца фабрике по оптужници којом се терете да су извршили тешко кривично дело против опште сигурности и изазивање опасности необезбеђи­вањем мера заштите

на раду. Оптужени су да су одговорни за експлозију барута 14. јуна 2017, када су погинули радници Миломир Миливојеви­ћ и Милојко Игњатовић, а прети им казна од једне до осам година затвора. Милован Миливојеви­ћ, отац настрадало­г Миломира, обраћајући се колегама његовог сина који су се „спонтано“окупили да га вређају, тада је поручио: „Све човек до човека, све људскост до људскости, све карактер до карактера.“Та нечовечна, нељудска и бескаракте­рна слика Србије само је одлуком Надзорног одбора допуњена.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia