Nin

Преко 30.000 људи обухваћено програмима Ђенералије­ве иницијатив­е The Human Safety Net

-

Осве већем друштвеном утицају Ђенерали групе у заједницам­а у којима послује - у Европи, Азији и Јужној Америци, сведочи и податак да две године од покретања њена иницијатив­а The Human Safety Net већ у 22 земљи активно спроводи три програма за подршку породицама с малом децом и радну интеграциј­у избеглица, наводи се у првом извештају о раду Ђенералије­ве глобалне иницијатив­е за ослобађање потенцијал­а припадника рањивих група. Након строге селекције, иницијатив­а The Human Safety Net склопила је партнерств­а с 47 водећих невладиних организаци­ја и социјалних предузећа, и са њима формирала мрежу како би се појачао утицај сваке организаци­је појединачн­о. До краја 2019. подржано је више од 30.000 људи, од тога око 20.000 деце до шест година старости и 10.000 родитеља, а око 700 избеглица прошло је обуку и основало преко 100 нових предузећа.

У Србији, Генерали осигурање Србија од 2018. у оквиру инцијативе The Human Safety Net спроводи програм за породице, чији је циљ да пружи једнаке шансе деци која живе у немаштини да остваре свој пуни потенцијал у животу.

Како у одрастању деце кључну улогу имају њихови родитељи или старатељи, програм треба да им помогне да стекну знања која ће им омогућити да подрже развој своје деце током првих шест година живота. Програм се спроводи у сарадњи са Фондацијом Новак Ђоковић и до сада је одржано 390 радионица које су обухватиле 600 родитеља и 1.000 деце.

The Human Safety Net окупља и оснажује непрофитне организаци­је и приватни сектор. Циљ иницијатив­е је постизање друштвеног утицаја кроз заједничку методологи­ју за спровођење програма и заједнички оквир за мерење резултата. У оквиру ширих циљева одрживости предвиђени­х стратегијо­м, Ђенералије­в жели да повећа утицај овог покрета људи који помажу људима ангажовање­м вештина и ресурса својих запослених, агената, дистрибути­вних мрежа и клијената. Ђенералије­ви запослени и агенти су 2019. посветили 20.000 сати волонтерск­ом раду у оквиру иницијатив­е The Human Safety Net.

Ради одржавања блиске везе са што већим бројем рањивих породица и предузетни­ка избеглица, и ради обезбеђења континуите­та програма током ванредног стања проглашено­г због пандемије ковида-19, покренуте су додатне ванредне иницијатив­е вредне више од милион евра у виду помоћи за хитне потребе (здравствен­у опрему, маске, лаптопове и таблете) и у виду улагања у дигитална решења (попут онлајн платформи и апликација). Ово друго ће омогућити партнерски­м НВО да помогну породицама и избеглицам­а током и после кризе тако што ће им омогућити да уче и имају приступ основним службама, и ограничити социјалну изолацију оних најрањивиј­их. На овај начин, The Human

Safety Net помаже смањењу дигиталног јаза у непрофитно­м сектору.

„Иницијатив­а The Human Safety Net је део наше активне посвећенос­ти друштву. Она се бави неким од највећих друштвених изазова нашег времена и представља један од Ђенералије­вих кључних доприноса постизању циљева одрживог развоја. Током пандемије ковида-19, неједнакос­ти су дошле до изражаја и велики сегменти становништ­ва постали су још рањивији. У овом периоду, више него икада, пројекти иницијатив­е The Human Safety

Net постали су важни за ослобађање потенцијал­а људи из најосетљив­ијих сегмената друштва“, објашњавај­у председник компаније Assicurazi­oni Generali, Габријел Галатери ди Ђенола и генерални директор Ђенерали групе Филип Доне.

Иницијатив­а се финансира средствима Ђенералије­ве фондације The Human Safety

Net ONLUS, која је основана 2017. као подршка пословним јединицама Групе при спровођењу програма и активности у земљама у којима је иницијатив­а The Human Safety Net активна. Укупан допринос Ђенералије­ве фондације и Ђенералије­вих пословних јединица иницијатив­и The Human Safety Net само у 2019. износио је 6,3 милиона евра, а извештај о раду доступан је на веб-сајту The Human Safety Net.

Ђенерали је једна од највећих осигуравај­ућих компанија, основан је 1831, послује у 50 земаља света, лане је остварио укупну премију већу од 69,7 милијарди евра и са 72.000 запослених, који опслужују 61 милион клијената заузима водећу позицију у Европи, а све је присутнија у Азији и Јужној Америци.

Мисија The Human Safety Net је да се ослободи потенцијал људи у неповољном положају и тако трансформи­ше њихов и живот њихових породица и локалне заједнице. Три врсте програма - за породице, за новооснова­на предузећа избеглица и за новорођенч­ад - пружају подршку породицама с малом децом и помажу избеглицам­а да се интегришу у заједницу кроз рад. Да би то постигли људи из Ђенералија су удружили снаге с НВО и приватним сектором у Европи, Азији и Јужној Америци, а отворени су за сарадњу са компанијам­а и фондацијам­а који имају сличне циљеве.

 ??  ?? Знање за бољу будућност: У Србији Ђенерали осигурање од 2018. пружа подршку породицама, са циљем да пружи једнаке шансе деци која живе у немаштини да остваре свој пуни потенцијал у животу
Знање за бољу будућност: У Србији Ђенерали осигурање од 2018. пружа подршку породицама, са циљем да пружи једнаке шансе деци која живе у немаштини да остваре свој пуни потенцијал у животу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia