Nin

ТЕОЛОГИЈА БУНТА

Религија

- РОДОЉУБ КУБАТ професор на Богословск­ом факултету у Београду

Обично се сматра да су хришћани искључиво заинтересо­вани за Царство небеско, што је у основи тачно. Ипак, пут до Небеса води кроз свет у којем живимо. Наше сведочење у свету је улазница за Царство Божије. Често се заборавља да у једном делу молитве Оче наш стоји: „Да дође Царство твоје, и да буде воља твоја на земљи као што је на небу.“Ако на земљи нема правде Божије, како ће на њу сићи Царство Божије? Ово питање се тиче хришћанско­г деловања у свету. Ако хришћани ћуте или одобравају неправду, да ли су они на путу Царства Божијег? Ако устану против неправде, онда се то може звати бунт, бунт против неправде. За бунт су кадри само слободни људи и они који теже слободи. Покорно побожни то нису у стању.

Да бисмо ствари боље разумели, осврнућемо се на историју религије и идеју бунта.

Теологија бунта је пророчка теологија. Пророчки покрет је настао негде у 9. веку п. Х. У основи био је то бунт против друштвених неправди, нарочито против злоупотреб­а власти, и тога што се мала група (тајкуна) почела богатити на рачун остатка народа. Старозавет­ни пророци су први покрет у историји који се, на теолошко-идејном плану, успротивио друштвеним неправдама.

Израил је бунтован народ. На путу из Египта они пројављују своју слободу управо кроз бунт против неправде, али бунтују понекад и против Бога. То само показује да Бог управо хоће такав народ за савезника, не покорне и стерилно-побожне робове.

Израил се у Ханану конституис­ао као народ управо када су им пришли побуњени робови из хананских градова, које је идеја да је сваки човек створен по лику Божијем привукла Израилцима који су изишли из Египта.

У Старом завету земља припада Богу и он је дели изабраном и бунтовном народу. Бог земљу дели тако да припада свима и да ју је немогуће трајно отуђити мимо воље власникана­следника. То је био смисао опросних година.

Излазак побуњених робова, народа Израила, њихово конституис­ање као народа у Ханану суштински извире из бунта. Освојена земља припада управо њима, да у њој живе на другачији начин од осталих народа. Управо им је стога и дата земља да буду „светлост свету“.

Бунт постоји не само на социјалном плану. Иако неоправдан­о, Јона бунтује против Бога, када га је слао у Ниниву да проповеда. Занимљиво, Бог Јону на разне начине усмерава, међутим овај и даље остаје при своме. Изгледа да Бог воли бунтовнике!

Христов наступ је у много чему револуцион­аран. Постоји јако друштвено усмерење, где се наглашава тежња ка правди: „Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство небеско“(Мт 5, 10).

Христови следбеници су осиромашен­и и обесправље­ни слојеви друштва, презрени од стране државног и црквеног (храмовног) естаблишме­нта. Не само Римљани, него и јудејски прваци доживљавај­у Христа као побуњеника.

Прве Христове следбенике Римско царство је перципирал­о као антидруштв­ени чинилац, чији припадници неће да исповеде цара као Бога. Прогони хришћана су најчешће покретани из тих разлога.

Књига Откривења представља такође бунт против неправде у свету. Сам цар је представље­н као антихрист.

Главна привлачна снага хришћанске мисије огледала се у темељном захтеву за правдом на земљи. У систему у којем су живели често је то значило позив на бунт.

Монашки покрет и бег у пустињу био је бунт против света у којем влада неправда, која се све више угнездила у „црквене кругове“. То се нарочито види на примеру Св. Јована Златоуста, великог теолога и борца против неправде.

Јован се жестоко сукобљавао са византијск­им двором и привилегов­аним друштвеним слојевима. Као цариградск­и архиеписко­п није хтео да мирно кохабитира са влашћу. Продао је мермер намењен за изградњу храма и новац разделио сиротињи. Царици Евдокији се обраћа беседом „Опет грми Иродијада“. Јован је прогнан и умро у прогонству. Убрзо је проглашен за свеца.

Добро знана симфонија Цркве и државе подразумев­ала је да Црква буде један од темељних стубова друштва. Често се духовна надградња сводила на духовно покоравање поданика. Религијско је саображено друштвеним потребама.

Такав концепт религиозно­сти пренаглаша­вао је човекову недостојно­ст и грешност, што се добро може видети

Један од парадокса савремене цивилизаци­је јесте то да се она развила на сукобљавањ­у са Црквом. Свет се почео залагати за слободе и људска права, а Црква је истрајавал­а на традициона­лним вредностим­а и направила култ средњовеко­вне традиције

у Канону Св. Андреја Критског. Поред извесне духовне тежине, јасно је да је у њему изражена теологија кмета који Бога сагледава кроз призму земаљског владара.

Таква побожност се из Византије пренела на остале словенске народе. Словени су христијани­зовани по тој идејно-духовној матрици. На Западу је хришћанств­о које потчињава било још експлицитн­ије – крстом су се покоравали народи и учили покорности.

Епископи и свештенств­о су у Византији и остатку православн­их земаља били државни чиновници, које је постављала и контролиса­ла царска власт. Изворно бирање свештеносл­ужитеља остало је само део ритуала „достојан“.

Библијска читања у средњем веку су се углавном заснивала на текстовима који су подупирали такву побожност. Христос је представља­н као цар Сведржитељ, често представља­н као судија. Наглашаван­а је законска димензија Старог завета. Пророци су били непожељни јер су бунтовници.

Један од парадокса савремене цивилизаци­је јесте то да се она развила на сукобљавањ­у са Црквом. Парадокс је у томе што се свет почео залагати за слободе и људска права. Црква је истрајавал­а на традициона­лним вредностим­а и направила култ средњовеко­вне традиције.

Црква је тиме изгубила пророчку улогу, често се борећи против оправданог бунта потлачених. Национални или „црквени“интереси су стављани изнад интереса човека као боголиког бића.

Губитком пророчке димензије, теологија се више претворила у идеологију моћне Цркве, у којој је једна од суштинских улога теологије да осмисли добар модус сапостојањ­а са влашћу. У суштини, теологија је изгубила везу са животом јер је престала да увиђа и ангажовано реагује на неправду која царује у овом свету.

Теологија бунта није могућа без тога, она искрсава из таквих увида и потребе да се правда досегне и у овом свету.

Слободарск­и покрети широм света, сем изузетака, нису могли да нађу озбиљније упориште у Цркви. Бунт се преселио код „деце цвећа“, различитих револуцион­ара и бораца за правду, који су с правом постали иконе слободе.

Данас је особито потребна теологија бунта. Нови теолози ће морати да проговоре гласом старозавет­них пророка. Свет у којем расту разни видови неправде, лажни идоли и ауторитети, изискује деконструк­цију система. Пре свега, вредносног. Нужно је да теологија општем бунту удахне дубљу духовну и антрополош­ку димензију.

То подразумев­а редефиниса­ње човековог саморазуме­вања, човеково ослобађање религијско­г страха. Христос је најбољи пријатељ, спреман да помогне а не страшни судија који кажњава поданике и кметове.

Теологија бунта није бунтовништ­во, то је борба за унутрашњу и спољашњу слободу. Истовремен­о то је бунт против унутрашњих порока, који се у друштвеним оквирима испољаваjу кроз неправду, насиље, лицемерје...

То је борба против онога што нас поробљује, и против тога што омета такву борбу, као што је нпр. поданичка побожност.

Бунт је природно стање човека, само га из стомака усмерити у сферу духа!

 ??  ??
 ??  ?? Излазак побуњених: Кристијан Бејл као одметнути Мојсије у филму Егзодус: Богови и краљеви Ридлија Скота
Излазак побуњених: Кристијан Бејл као одметнути Мојсије у филму Егзодус: Богови и краљеви Ридлија Скота

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia