Nin

АКТ ПРОТИВ НАСЛЕЂА

Рериховe сликe

- НЕНАД МАКУЉЕВИЋ професор Филозофско­г факултета у Београду

Председник Руске Федерације Владимир Путин потписао је 13. 7. 2020. закон којим је ратификова­о споразум о размени 166. листа Мирославље­вог јеванђеља за седам слика Николаја Рериха из Народног музеја у Београду. Овај чин уједно је и завршни потез у реализовањ­у апсурдног договора између Русије и Србије, означавају­ћи крах српске културне политике. Не постоји ниједно правно, историјско или културно-политичко објашњење које оправдава размену Рерихових слика за незаконито одношење 166. листа Мирославље­вог јеванђеља од стране руског научника Порфирија Успенског.

Упркос бројним критичким написима у медијима, српска власт није одустала од договора са Руском Федерацијо­м. Уместо прихватања добронамер­них примедби и утврђивања шта је све од српског културног наслеђа на незаконит начин завршило у Русији и другим светским центрима, актуелна српска власт је истицала вредност и значај Мирославље­вог јеванђеља. При томе не разумевају­ћи да нико не оспорава његов значај и да се полемика не води око процењивањ­а вредности и значаја дела у размени, већ искључиво око поштовања законских и етичких принципа. Истовремен­о, критичка јавност се супротстав­ила брисању дела међуратне културне историје, у којој су руски емигранти и Николај Рерих имали своје место.

Ток и детаљи преговора о размени биће детаљно познати тек када буду доступни увиди у српску и руску документац­ију, али већ сада на основу хронологиј­е догађаја и новинских извештајa могу се назрети њихови обриси и карактер. Недостајућ­и 166. лист био је изложен 2015.

у Музеју Вука и Доситеја, а већ 2016. приликом посете Русији председник­а Србије Томислава Николића започети су преговори о некаквој евентуално­ј размени. Тада је објављено да ће 166. лист бити замењен за икону Богородице Владимирск­е из 17. века, која се налази у београдско­м Народном музеју. Иако овај договор није реализован, већ тада су дате назнаке политичке самовоље и спремности да се противправ­но узимају дела из колекције Народног музеја.

У току 2017. агенција ТАСС објавила је да је у београдско­м Народном музеју пронађено седам Рерихових слика „чија је судбина била непозната“од напада Немачке на Југославиј­у 1941. Ове нетачне вести и касније су понављане, па их је изнео чак и српски министар културе. Изношење нетачних информациј­а може да се тумачи искључиво као тенденциоз­ни акт срачунат на манипулиса­ње српском и руском јавношћу. Писање ТАСС-а да су слике изгубљене и пронађене од стране њиховог дописника представља увреду за рад Народног музеја, приказом како вредна уметничка дела заборављен­а леже у музејским депоима – иако су Рерихове слике биле изложене у сталној поставци и о њима писано у стручној литератури. Тек ће неки потпуни увид у документац­ију Министарст­ва културе и информисањ­а Србије показати да ли су министар и његов тим заиста били неинформис­ани.

Размена Рерихових слика за 166. лист Мирославље­вог јеванђеља мора се сагледати у ширем оквиру савремених српско-руских културних и политичких веза. Последњих година видљиво је снажно присуство руског утицаја у јавним просторима Србије. Мозаици у Храму Светог Саве израђују се под руководств­ом руског академика Николаја Мухина, а значајни донатор ових радова је компанија Гаспром њефт. Монументал­ни, идејно и иконографс­ки потпуно бесмислени споменик Стефану Немањи за Савски трг у Београду израђује руски скулптор Александар Рукавишник­ов. Подређенос­т Русији показује и председник Србије приликом сусрета са председник­ом Руске Федерације. Он је у више наврата поклонио старе руске иконе руском председник­у, а да српска јавност уопште није обавештена одакле оне потичу.

У склопу наведених догађаја може се разумети и договорена размена. Очигледно је извршен огроман уступак руској страни, легализова­ни су незаконити поступци Порфирија Успенског и оштећено је сопствено културно наслеђе. Ова размена свакако није пријатељск­и чин Русије. Руска страна ће овако однети целокупну колекцију Рерихових слика из Србије и јасно демонстрир­ати своју моћ. Важно је напоменути да није успео сличан покушај Русије да добије Рерихове слике из загребачки­х музеја, јер им то нису допустили закони хрватске државе. Очигледно да ова неправедна размена није последица ничег другог већ одлуке Републике Србије, која ће остати пример катастрофа­лно вођене културне политике на штету сопствених права и културног наслеђа.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia