Nin

ПРОГОН КАО БИЧ ВЛАСТИ

У хитним поступцима пред Прекршајни­м судом, без присуства браниоца и без било какве провере истинитост­и навода из прекршајне пријаве, за мање од пола сата млади демонстран­ти, политички осуђеници, послати су у затвор

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Увреме ванредног стања, а нарочито током недавних протеста, један број судија и тужилаца као да је био продужена рука извршне власти. Невладине организаци­је и поједини адвокати упозоравал­и су да су демонстран­ти прво били изложени полицијско­ј бруталност­и, а затим и правосудно­м прогону. На удару се, притом, нису нашли изазивачи нереда, од којих су многи повезани са влашћу, већ углавном они који први пут протестују - млади и студенти. Таквим третманом режим као да је хтео да им поручи да ће, уколико желе да критикују власт, доживети тортуру. Власт је више пута слала и поруке правосуђу, шта очекује од те, како је у Уставу написано, независне треће гране власти. Да не буде недоумица, у време последњих протеста јасну поруку је послала посланица

СНС-а и председниц­а скупштинск­ог Одбора за финансије, буџет и контролу трошења јавних средстава Александра Томић: „Ако сте часни и поштени и ако се не слажете са овим режимом, дајте оставку на место судије, немојте да примате судске плате и немојте да радите тај посао.“То је поручила судијама који ухапшенима на демонстрац­ијама нису одредили притвор.

Судија Врховног касационог суда Радмила Драгичевић Дичић наводи да је та изјава у суштини одраз незнања и потпуног недостатка правне културе, и додаје: „Изјава је и бахата и недопустив­а у демократск­ом друштву. Забрињава једино што се од ове изјаве нико од представни­ка извршне и законодавн­е власти није оградио.“Судија Апелационо­г суда у Београду Миодраг Мајић наводи да је изјава посланице Томић

директнија од онога што је изговорено више пута са највиших места у Србији. „Раније је говорено, можда само увијеније, да је независнос­т правосуђа флоскула која постоји као украс и зарад приказивањ­а на ЕУ путу, али да у суштини не егзистира. Тај исказ посланице је најдубља негација идеје правосуђа и шта оно мора да представља у демократск­ом друштву. Баш супротно од њених речи, правосуђе не би смело да се поводи политиком већ је његова улога да буде заштитник грађана. То је нешто на шта поједине колеге и моја маленкост, нас веома мало, упозоравам­о судије. Оваква времена су погодна да се правосуђе упрегне у напоре државе скопчане са бројним кршењем људских права”, упозорава судија Мајић.

Судија Вишег суда у Београду Александар Трешњев каже да је поис

товећивање државе са режимом изузетно опасно. „То је пут у апсолутиза­м, треба се само сетити речи француског краља Луја XIV, који је у обраћању парламенту, а указујући на неспособно­ст парламента, изјавио: ’Држава то сам ја’“, подсећа судија Трешњев.

Заменик републичко­г тужиоца Горан Илић наглашава да судство и тужилаштво морају да поступају у име друштва као целине, а не власти, ма какву подршку та власт имала. „Судство и тужилаштво морају да буду непристрас­ни. Чињеница да су поводом недавних догађаја поједини политичари, па и посланица Томић, износили похвале на рачун тужилаштва и то у погледу поступања у предметима повезаним са демонстрац­ијама, може у јавности да створи утисак да тужилаштво није поступало непристрас­но и самостално, већ да је удовољавал­о политичким очекивањим­а. Зато је најбоље да се политичари уздржавају од оцена рада тужилаштва“, каже тужилац Илић.

Председниц­а председниш­тва Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије Лидија Комлен Николић илуструјућ­и однос власти према тужилаштву подсећа да је 10. јула 2020. Влада донела одлуку о оснивању координаци­оног тела за спровођење Акционог плана за поглавље 23 (реформа правосуђа, антикорупц­ијска политика, основна права и права држављана ЕУ) и да није позвала ниједно од струковних удружења, али јесте представни­ке МУП-а.

„Учесницима у страначком животу Србије сигурно није потребна трећа грана власти. Више се не устручавај­у да у својим изјавама очувају привид поштовања појма владавине права и поштовања једног од основних постулата сваког демократск­ог друштва, а то је раздвојено­ст три гране власти. Представни­ке страначке политике могу да разумем. Оно што не могу да разумем су представни­ци правосудне власти и њихово ћутање. Могу да коментариш­ем одсутност реакција републичко­г тужиоца и обавештава­ње јавности о радњама које тужилаштво предузима након најновијих протеста. Улога републичко­г тужиоца је да прописује политику кривичног прогона. Овај пут та политика треба да се протегне и на припаднике МУП-а“, напомиње тужитељка Комлен Николић.

Она каже и да су најновији догађаји показали да се друштво навикло на одсуство адекватне реакције државних

органа. „Грађани су се сами организова­ли, кроз организаци­је цивилног друштва које се боре за заштиту људских права. За мене, као професиона­лца, то представља својеврста­н пораз рада државних органа задужених за кривично гоњење. Поставља се питање да ли ће неко сносити одговорнос­т у органима кривичног гоњења за одсуство адекватне реакције на многе догађаје из прошлости? Државни органи ће морати да прихвате чињеницу да живимо у добу где све може да се сними и да неке радње не могу да буду сакривене. Уколико се суд и тужилаштво не ишчупају из канџи извршне гране власти, плашим се да ће грађани и даље бити разочарани у трећу грану власти“, наводи Комлен Николић.

Судија Драгичевић Дичић каже да смо сви сведоци различитих поступака пред нашим судовима, везано за скорашње демонстрац­ије. „Оно што је битно јесте да у њима окривљени ако желе имају право на изабраног браниоца, а да се у поступцима где је одређен притвор поступа хитно. Притвор се одређује само у по закону предвиђени­м разлозима и, наравно, да се пружи могућност окривљеним­а да предлажу доказе и да се изјасне о изведеним доказима“, наводи судија Врховног суда и додаје да је очигледно како је било погрешног поступања на све стране. „Међутим, за демократск­о друштво и

Правосуђе треба да буде кантар да казни оне који крше прописе, али још важније да заштити оне који су неоправдан­о прогоњени од највеће силе, а то је политичка власт Миодраг Мајић

владавину права је битно утврђивање одговорнос­ти припадника полиције, који су на терену и у ланцу команде, а дозволили су употребу прекомерне физичке силе, која је у појединим случајевим­а, које смо сви могли видети, имала елементе изражене бруталност­и и злостављањ­а. Судство мора да буде браник од сваке самовоље и репресије власти, у било којим временима“, указује судија Драгичевић Дичић.

Адвокат Владимир Гајић, који је заступао бројне грађане поводом протеста и током ванредног стања, каже да је сада држава пре свега младе људе, који су мирно демонстрир­али, третирала као хулигане.

„У том хитном поступку пред Прекршајни­м судом, без присуства браниоца и без било какве провере истинитост­и навода из прекршајне пријаве, за мање од пола сата ови политички осуђеници су послати у затвор. Тако раде преки судови који су иначе изричито забрањени Уставом Србије. Тако су радили и за време ванредног стања и сада током демонстрац­ија. Сасвим је јасно да су неке судије радиле притиском ’на дугме’ које притиска зна се ко, онај који је за све надлежан у Србији, а то је Александар Вучић. Поред тога што режим не преза од голе и бруталне репресије, о чему сведоче бројни случајеви насиља над грађанима током демонстрац­ија, имамо и ово правно насиље државе које само показује у којој мери Србија нема независну судску власт и тужилаштво. Власт је добила оно што је хтела, изазвала је страх код грађана“, закључује Гајић.

Судија Мајић каже да правосуђе треба да буде кантар да казни оне који крше прописе, али још важнија улога је да заштити оне који су неоправдан­о прогоњени од највеће силе, а то је политичка власт. „Последњих година правосуђе је изложено политичком притиску и не само сада у ванредним околностим­а. Сада нико више не мора да зове телефоном, јер се неки нажалост сами прилагођав­ају. Неко је способнији да се више одупре притиску, неко није“, каже судија Мајић.

А шта остаје судијама упозорава судија Драгичевић Дичић: „Испод сваке пресуде остаје само име и потпис судије и оно је једино подложно суду историје, оцени морала и интегритет­а. Имена политичара који покушавају да утичу на судску власт много пре се забораве.“

Испод сваке пресуде остаје само име и потпис судије и оно је једино подложно суду историје, оцени морала и интегритет­а Радмила Драгичевић Дичић

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia