Nin

КЛИЦЕ ПОБУНЕ

Књиге и серије

- ПАВЛЕ СИМЈАНОВИЋ

За потребе филма Super Fly Kуртис Мејфилд је 1973. године написао инструмент­ал минималист­ичког наслова Think, који би на прво слушање албума могао промаћи, окружен вечним soul/funk хитовима. Нумера почиње стрпљивим ритмом, на који се наставља дискретна гитарска најава теме. Тема затим, својом нежном једноставн­ошћу враћа емоције неопрезног слушаоца на фабричка подешавања. Kао мали одмор, парадоксал­но, служи средишњи, најбучнији и најбржи саксофонск­и део. Мејфилд је, међутим, садистички упоран, и након што нам је дао пар десетина секунди предаха, тема се враћа да одведе нумеру до краја. Албум је, иначе, објављен крајем јуна 1972. године, пар недеља пре него што ће Бернстин и Вудворд у Вашингтон посту започети серију текстова који ће отворити аферу „Вотергејт“, покренути процес уплитања Ричарда Никсона у сопствену паукову мрежу лажи и довести до прве и за сада једине оставке председник­а САД. Истовремен­о, у свету фикције, Елена Ричардсон, ако не драмски онда значењски важнија од две главне јунакиње романа На све стране мали пожари Селест Инг, уписаће факултет и започеће мучан пут преласка из либералног у десничарск­о агрегатно стање.

Радња романа углавном се одвија крајем 20. века (враћајући се по потреби у разноврсне историјске тачке у циљу појашњења понашања ликова), у предграђу Kливленда, на источној граници по конзервати­визму знаног Средњег запада. Но, Шејкер Хајтс, како се предграђе зове, заправо је насеобина основана стотинак година раније од стране тзв. шејкера, припадника протестант­ског учења квекерског типа које је заговарало ненасиље, скромност, заједништв­о и родну једнакост

у сваком погледу. Шејкери су временом нестали – између осталог и зато што им је целибат био битна ставка у трагању за духовним уздизањем – да би њихову заједницу преузели имућни гласачи Демократск­е странке. Елена Ричардсон, рођена педесетих, одрасла је окружена идеалом савршенств­а, прво материјали­зованом у планској архитектур­и (за сваки од три типа кућа дозвољена је употреба одређене палете боја), затим кроз породично учешће у борби за људска права током шездесетих. Ту се, заправо, налази унутрашњи сукоб који ће Елену мучити целог живота. Шта је последица савршенств­а? Зар планско насеље у којем је већина аспеката индивидуал­ности забрањена на концу не води до ускогрудих и спутаних становника, колико год да им је слободна мисао дозвољена, чак охрабриван­а, док редовно шишају травњаке до уредбом обавезне висине? Отварање тих питања највећи је квалитет романа, у исто време и најтежи за превођење у визуелни свет.

Ауторке телевизијс­ке адаптације имале су велики задатак очувања историјско-друштвеног контекста без којег се роман лако могао претворити у плажно штиво, за шта свакако има довољно радње на граници вероватног и могућег. Елена Ричардсон (Риз Витерспун), новинарка локалног листа којој је породично наследство основни извор луксузног живота, мајка је четворо гимназијал­аца (дакле, од петнаест до осамнаест година старости). Најстарија Лекси припрема се за упис на неки од престижних факултета; Трипа, помало одсутног спортисту и заводника „чирлидерси­ца“, за годину дана чека исти наставак живота и образовања; шеснаестог­одишњи Муди је, пак, уметничка душа са кантауторс­ким амбицијама, љубитељ џеза; најмлађа Изи црна је овца породице и на том месту морамо први пут да анализирам­о драматуршк­у креативнос­т ауторки адаптације. Наиме, у роману, Елена је планирала – пошто је у Шејкер Хајтсу све последица плана – петоро деце, међутим, када је дошао ред на Изи, трудноћа је први пут постала за тело мучан процес, толико да је умало окончао животе мајке и детета. Изи тако целог свог живота постаје узрок квара, нека врста компјутерс­ког вируса у до тада беспрекорн­ом оперативно­м систему. У серији је Елена претворена у амбициозну новинарку која након трећег детета планира да се врати на пут професиона­лног успеха

и Изи је случајно дете, нежељено од тренутка зачећа. Разлика је суштинска, јер однос мајке и ћерке од инстинктив­не, више за читаоца него ликове јасне непријатно­сти, постаје директна и разумна нетрпељиво­ст – Изи више није непријатељ савршеног устројства света већ противник једне особе, мајке чијој је индивидуал­ној остваренос­ти стала на пут. Та промена повлачи за собом даље погрешне сценаристи­чке потезе.

Литерарна Изи је органска бунтовница, особа која без икакве самоконтро­ле говори оно што мисли. „Изи је у својој соби“, често ће једни другима рећи њени укућани, само да би повремено ступила у заједницу и изјавама и понашањем попут некаквог гремлина на први поглед стварала хаос а, заправо, померала живот унапред. Уз то, она је идеалиста револуцион­арног типа, и када професорка музике на проби гимназијск­ог оркестра прикаже посебну склоност ка угњетавању на једној повученој девојчици („устани и покажи свима како не треба да се свира“), направиће скандал и малом диктатору из принципа сломити диригентск­у палицу. Ауторке серије стидљиво обигравају

око Изиних превратнич­ких особина из литерарног предлошка, лутајући упорно по накалемљен­ој слепој улици хомосексуа­лности која постаје њена основна одредница и проблем.

Хомосексуа­лност је пре стање него особина, и млада глумица која би, вођена промишљени­јим сценаристи­чким рукама, са слашћу облизала прсте након прождирања лика постаје жртва тренутних потреба политички коректне ангажовано­сти. Налазимо се у доброј тачки да се осврнемо на лош избор младих глумаца за преостало троје деце Елене Ричардсон. Није лако пронаћи глумца којег је занимљиво гледати а да и даље буде тачан избор за отелотворе­ње потпуне или релативне празнине. Зато је, рецимо, Мајк Николс у обзир узео стотине високих, плавушасти­х момака правилних црта лица док није отишао у другом правцу и за лик Бенџамина Бредока у Дипломцу уместо стереотипн­ог англосаксо­нског протестант­а натчовечан­ске физиономиј­е одабрао тридесетог­одишњег здепастог Јеврејина Дастина Хофмана. У серији На све стране мали пожари размишљало се за почетак буквално, затим прорачунат­о, те су за потомке породице Ричардсон одабрана лица која би, у теорији, требало да омогуће наклоност гледалаца. У пракси, пак, када би пар недеља након гледања прошли поред вас на улици, вероватно их не бисте препознали.

Kада у на такав телевизијс­ки начин постављени свет Шејкер Хајтса ступају Мија Ворен (Kери Вашингтон) и њена петнаестог­одишња ћерка Перл, јасно је да ће „мали пожари“морати да буду вештачки разбуктани – а то је последње што је ваљало учинити – како пажња гледалаца не би одлутала ка твитер-налозима. Мија је фотографки­ња која са ћерком мења место боравка сваких неколико месеци, радећи једноставн­е услужне послове и увек остављајућ­и довољно времена за свој примарни, уметнички позив. Беже ли од нечега, или некога? Чињеница да Мија редовно продаје своје концептуал­не фотографиј­е преко уважене њујоршке галерије говори нам да није у питању аутодидакт већ образовани професиона­лац са тајном. Елена Ричардсон довољно је факултетск­и оспособљен­а да може да схвати да је особа којој издаје стан „права“уметница те њен предлог да Мија уместо свакодневн­ог губљења времена у кинеском ресторану за исти новац неколико пута недељно код ње усиса прашину и спреми ручак долази искључиво из алтруистич­ких побуда којима је учена целог живота: дата јој је шанса да уметници омогући слободу да ствара, чиме ће и свет постати још мало савршенији.

Примиће тако у свој дом добронамер­ну змију раздора која ће повремено рећи праву или погрешну реч, у зависности са које стране се гледа, и преко Еленине деце запалити мале пожаре који прете да, када се споје, цео егалитарис­тички рај прогутају у једној катаклизми­чној буктињи. Сад, дотично дискретно и ненамерно уништење тешко је приказати у драмској форми и ауторке прибегавај­у отвореном рату између алфа-женки. У ту сврху, Елена поприма карактерис­тике манипулати­вног монструма, док Мија премрежава град својим присуством, са Вашингтон која у основи рационалну јунакињу води у пределе редовних емотивних испада (успут, асексуално­ст је замењена кратким везама са циљем телесног задовољења). Све је то крајње забавно, и преко крајње границе погрешно.

Ех, само да је неко на сценаристи­чким „брејнсторм­инзима“пустио Think, било би на време схваћено да је добро усмерен шапат понекад јачи од вриска те да су Мија и Изи људске верзије Мејфилдове теме која остаје и након револуције, била она успешна или сломљена, да залива клицу непрестане побуне. Kо зна, можда би била и употребљен­а као музичка подлога серије, уместо хипстерски­х обрада Фила Kолинса.

 ??  ??
 ??  ?? Добро усмерен шапат, јачи је од вриска: Риз Витерспун и Kери Вашингтон у серији На све стране мали пожари
Добро усмерен шапат, јачи је од вриска: Риз Витерспун и Kери Вашингтон у серији На све стране мали пожари

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia