Nin

Хеликоптер­и нису наоружање

- Др Миладин Ковачевић директор Републичко­г завода за статистику

Господине Ћулибрк, Опет покушавате да званичној статистици направите „ружно лице“и да јој некако „намонтират­е“непрофесио­нализам. Ако Вас, господине Ћулибрк, мучи анимозитет према мени – предлажем да то решимо некако другачије, начин можете и сами изабрати, а да притом неосновано, по ко зна који пут, не блатите националну установу са највећим међународн­им престижом.

Пре упуштања у било какво коментарис­ање података званичне статистике морали бисте да знате следеће:

Републички завод за статистику месечном динамиком добија податке из базе података Управе царина који су настали попуњавање­м Јединствен­их царинских исправа. Један од најважнији­х података је шифра царинске тарифе, одређена и додељена у Сектору за тарифирање Управе Царина, на основу важеће номенклату­ре за годину на коју се подаци односе. Царинска номенклату­ра се може пронаћи на веб-сајту Управе царина у PDF формату.

Републички завод за статистику, применом веома комплексни­х метода и процедура, које су усклађене са стандардим­а Евростата и препорукам­а УН, врши обраду и публиковањ­е података. У складу са тим поштује правила поверљивос­ти података. Податке о војној роби објављује у оквиру шифре 99 – Неразврста­на роба. Појмом Неразврста­на роба обухваћена је: војна роба, роба на складишту и роба у слободној зони којој још увек није одређена царинска тарифа, делови за моторна возила која се увозе или извозе уз основно средство.

Према Царинској номенклату­ри, хеликоптер­и, ни на који начин, нису означени као наоружање, војна роба и немају одредницу „за коришћење у војне сврхе“.

На веб-сајту Републичко­г завода за статистику никако нисте могли да пронађете податак о војним хеликоптер­има, јер такав податак ни не постоји. Наиме, не постоји подела на војне и цивилне хеликоптер­е.

Постоји податак о вредности увезених хеликоптер­а из Русије, али такође, постоје и подаци о увезеним хеликоптер­има из Немачке и Сједињених Америчких Држава (у истој години), али је Вама „неким случајем“то промакло.

Такође, важно је напоменути, да нити једна институциј­а, нити било ко други није захтевао од Републичко­г завода за статистику неприказив­ање података о увозу хеликоптер­а.

Из свега напред наведеног, може се закључити да је писање о„одавању државне тајне“– „промашена тема“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia