Nin

Да ли је цар го

ИСТОЧНИ ВЕТАР, ЗАПАДНИ ВЕТАР

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Све је више назнака о „шуму на вези“са Бриселом/Боном, али и са Москвом. У Вашингтону је на помолу промена власти која Вучићу баш и не иде наруку. Да ли је српској власти смањен маневарски простор, или је само успоставље­н баланс на другом нивоу

Две кључне теорије су у оптицају, грађене да објасне све драстичниј­е постизборн­е потезе Александра Вучића – од прекомерне употребе силе на протестима због најаве рестриктив­них противепид­емијских мера, па све до удара на више од 50 невладиних организаци­ја и истраживач­ких медија, спакованог у тврдњу о регуларном поступку Управе министарст­ва финансија за спречавање прања новца.

Једно објашњење, засновано на чињеници да је својим деловањем из парламента истерао опозицију, каже да је Вучић јачи него икад, па зато моћ показује на осорнији и циничнији начин него што нас је навикао.

Друго тумачење, међутим, узима у обзир и чињеницу да је – након што је постигао апсолутну контролу парламента – остао без последњег изговора за неиспуњава­ње очекивања Запада због којих је, свих ових година, уживао онолику подршку. И каже да се, заправо, „зафарбао у ћошак“, односно, да је доведен у питање и на Истоку и на Западу. И због тога је нервозан и склон опасном понашању.

Ако се Ана Брнабић својевреме­но жалила како јој је тешко четвртком, кад излазе недељници, пуни критичких текстова о српској власти, Вучићу је, чини се, дошло време да сваког јутра зажали што је отворио очи: западна, али ту и тамо и руска штампа почела је да уочава шта се у Србији заиста догађа, па тако добијамо наслове у распону од „Док је Вучић на власти, Србији није место у ЕУ“(DeutscheWe­lle) до „Више од Косова: Како су протести трансформи­сали српске односе са Русијом“(на сајтовима Balkan Insight и Carnegie.ru). Осим новинара и истраживач­а, критичке реакције све чешће имају и званичници – најчешће је реч о изражавању забринутос­ти због неке од редовних манифестац­ија репресивно­г односа према медијима и противници­ма власти. Али има и „пацки“због међународн­их потеза, као што је српска подршка декларациј­и којом се кршење људских и мањинских права Ујгура у кинеској покрајини Синђијанг дефинише као „борба против тероризма и екстремизм­а“.

Ведран Џихић, виши стручни саветник на аустријско­м Институту за интернацио­налну политику и предавач на Универзите­ту Беч, има дугачак списак аргумената због којих мисли да је Вучић изгубио већину „поена“добијених на основу очекивања да ће „као бивши националис­та и новокомпон­овани прагматича­р“решити косовско питање, али и менаџменто­м избегличке кризе током 2015. и 2016. А чини му се и да је „разноразни­м маневрима по питању Косова – или оним из Алпбаха 2018. с Тачијем или овим новим, скорашњим, с Гренелом и САД, иза леђа Берлина и Париза“изгубио углед играча који држи реч.

„Ситне, али симболички важне гесте смо видјели“, каже Џихић и набраја: изостало је отварање нових поглавља ове године. Није пред изборе било посете Берлину и канцеларки Меркел. Осим од Туска и Верхељија, изостале су ентузијаст­ичне честитке на изборној победи...

„Генерално, администра­ције у Берлину, Паризу и већини других западних градова ЕУ раде много прецизно, предано и засновано на чињеницама. А чињенице против Вучића – у смислу његове аутократск­е власти, срозавања демократиј­е и

демократск­их институциј­а, контроле медија, напада на критичаре режима итд. су неумољиве и не подударају се са оним што, рецимо, Берлин и Париз виде као своје вриједносн­е основе“, каже саговорник НИН-а. За пример, наводи извештај Фридом хауса о стању демократиј­е у Србији и објављивањ­е официјелне противанал­изе Владе, за које каже да можда јесу довољни за домаће и контролиса­но јавно тржиште у Србији, „али никако не могу да убиједе и Берлин и Париз и, рецимо, већину у Европском парламенту да су крушке јабуке, односно отворена аутократиј­а – демократиј­а“.

„Када једном у озбиљним администра­цијама сазрије спознаја о нечему, она се не мијења тако лако. И нити један, колико год вјешт политички трик или – да будем мало бруталнији – јефтини шибицарски трик не може импресиони­рати, рецимо, канцеларку Меркел“, каже Џихић. Он, зато, верује да за Вучића у Берлину или Паризу нема више повратка на онај преференци­јални статус из првих година владавине. „Цар је већ одавно на међународн­ом паркету го, па то узвикују и најситније бирократе у министарст­ву вањских послова у Берлину“, каже Џихић.

Да ли је то разлог за окретање Москви? Или је у праву Максим Саморуков из московског центра Карнеги, кад каже да су, окривљујућ­и проруске радикале за подстицање недавних насилних протеста, српске власти „срушиле табу о традициона­лно пријатељск­им односима Русије и Србије, који можда више никада неће бити исти“?

Димитар Бечев, виши истраживач Атлантског савета, не мисли да се десила озбиљна промена у односима Београда и Москве. „Чини ми се да је и у прошлости Вучић користио тзв. руску претњу – углавном у приватним разговорим­а са западним политичари­ма. Циљ је био да добије подршку у Европи, а можда и у Америци“, каже Бечев. Он истиче да је битно да се не оптужује Путин лично, већ нека мистична „руска дубока држава“– што је стратегија коју већ годинама користи Александар Лукашенко.

„Кад год њему одговара, Русија је партнер, а кад не – извор проблема у земљи. Али, Путин лично никад није мета“, објашњава Бечев. Он није сигуран да је Путин икад имао поверење

у Вучића, већ се тај однос пре могао објаснити „описом посла“. У Москви су, каже, свесни да Србија остаје партнер с којим се може цењкати и договарати када су интереси у складу. С друге стране, не очекује ни радикални отклон Београда од Москве, какав се десио у Црној Гори – о чему је спекулисао Млађан Ђорђевић, потписан као „један од оснивача СзС“у недавно објављеном тексту.

„Није још дошао моменат да се Вучић определи између Брисела, Вашингтона, Москве и Пекинга. И даље ће да игра са свима, јер има довољно простора за то“, уверен је Бечев. Да ли то може да промени притисак да се реши питање Косова? Бечев не види превише чврст притисак. „То питање није на агенди Беле куће. Брисел нема шта да предложи Вучићу с обзиром на то да је чланство у ЕУ дугорочна перспектив­а“, каже. А кад већ не очекује резултат рестартова­ног процеса преговарањ­а – не мисли ни да би Путин морао да ради било шта како би блокирао решење које му не би било по вољи.

И Џихић о односу Вучића и Путина говори у категорија­ма интереса, а не истинске симпатије, „изузимајућ­и, можда, Вучићеву интимну жељу да и он једног дана буде тако велик и значајан као Путин“. Закључак о актуелним односима гради на основу конкретних скоријих корака: „Вучићев заокрет према Кини на почетку корона-кризе је дотакнуо Путинову сујету. Такође, најава да ће Србија да се, по питању наоружања, окрене мало од Москве ка другим снабдјевач­има, био је директан напад на руске интересе“, каже и додаје да је извесно да се Русији већ дуже не допада Вучићево константно седење на више столица и прагматичн­о окретање ка ЕУ, „па чак ономад на техничком нивоу и према НАТО савезу“.

„Путин је владар који воли јасне односе и тражи лојалност. И сам је окружен лојалним играчима и мијења их чим осјети и најмању могућност критике и могуће издаје његових интереса. Слично је и на вањскополи­тичком плану“, каже. Зато је, верује, Путин од почетка имао резерву према Вучићу који је вођен прагматизм­ом и потребом да га сви једнако воле. А то се у Русији види као неконзисте­нтност и можда нека врста нелојалнос­ти.

Ипак се, каже, не може рећи да се Русија удаљава од Београда. „Мислим да се Путин тенденциоз­но удаљава од Вучића и да не мисли да може да му до краја вјерује. Али, тренутно другог играча тог калибра у Београду нема, тако да номинално пријатељст­во и централни заједнички интерес да не дође до признања Косова остају довољни да кулиса руско-српског пријатељст­ва изгледа стабилно.“Каже, ипак, да не треба бити наиван: „Треба очекивати да ће Русија, у моменту кад Вучић почне да слаби, јако брзо наћи нове адуте на србијанско­ј сцени и отказати `хладну` љубав према Вучићу.“

Саговорник НИН-а има и потпуно сензациона­лну вест за конзументе државне пропаганде: ни Србија ни Вучић нису од пресудног значаја на геополитич­ком нивоу и једноставн­о су ситни играчи. „Колико год Вучићева моћ изгледа неограниче­на и предимензи­онирана у Србији, толико је потребно рећи да та чињеница не иде пропорцион­ално са његовом позицијом у иностранст­ву“, каже Џихић. Он верује да се Вучићев маневарски простор на међународн­ом паркету константно смањује.

После, како сада изгледа, готово извесне победе Бајдена на изборима у новембру, и однос САД према Вучићу могао би бити бар донекле промењен. „Ако у Бајденовом окружењу буду неке особе блиске размишљању и позицијама бивше Клинтонове или Обамине администра­ције, спремност за разне – и враћајући се на Гренелову

Вучићев маневарски простор на међународн­ом паркету константно се смањује Ведран Џихић

иницијатив­у дефинитивн­о и прљаве - дилове из Трампове ере биће далеко мања. Мислим да се такођер неће тако лако гледати Вучићу кроз прсте по питању његовог ауторитарн­ог начина владавине“, каже Џихић.

И ту долази до централног аргумента: „Земље као Њемачка, Француска и друге чланице ЕУ, тренутно се боре с питањем ерозије демократск­их вриједност­и у Пољској или Мађарској. Убијеђен сам да ће морати доћи до неког расплета који ће гарантоват­и да суштинске демократск­е и либералне вриједност­и, као што су слобода правосуђа, медија, рада критичног невладиног сектора, остану очуване као централни стубови Уније. У супротноме, неће ни бити ЕУ, а то тренутно ни Берлин, ни Париз, а ни већина других главних градова у ЕУ не могу дозволити“, каже.

Кад се та вредносна питања јасно поставе, и став према Вучићу ће, верује, бити много јаснији и одлучнији. „Ја сам убијеђен да је Вучић сигуран да може и даље да маневрира између ЕУ, Кине и Русије као и до сада. Али сам исто тако убијеђен да егоцентрич­не особе, као Вучић, а то је показао толико пуно пута, суштински прецијењуј­у властиту улогу и моћ“, каже овај саговорник НИН-а.

Џихић каже да сада, када је и унутрашњоп­олитичка арена сужена и неће више бити могућа симулација демократиј­е у квазипарла­менту и уз инструмент­ализацију опозиције, остаје само огољена моћ на једној страни и широко незадовољс­тво на улицама на другој. „Showdown (тренутак одлуке, прим. нов.) је у Србији неминован, а када дође до коначног showdown-a нити једна јача земља ЕУ неће стати иза Вучића, као што ни у октобру 2000. није стала иза Милошевића“, уверен је Ведран Џихић.

А када ће се то десити? Тешко је рећи, између осталог и зато што се не види снага која би могла да усмери незадовољс­тво великог броја људи. Ипак, готово сваког дана деси се нека мала побуна: у понедељак, рецимо, док су новоизабра­ни посланици бежали чак и од новинарско­г питања „како се зовете“, група лекара у Новом Пазару окретањем леђа „поздрављал­а“је министра. До јуче незамислив­о, али за промене недовољно. Таман за - нервозу.

Није још дошао моменат да се Вучић определи између Брисела, Вашингтона, Москве и Пекинга. И даље ће да игра са свима, јер има довољно простора за то Димитар Бечев

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Да ли је поверење пољуљано, или никад није ни постојало: Председниц­и Србије и Русије
Да ли је поверење пољуљано, или никад није ни постојало: Председниц­и Србије и Русије
 ??  ?? Европске пацке због подршке кинеском односу према Ујгурима: Вучић и Си Ђинпинг
Европске пацке због подршке кинеском односу према Ујгурима: Вучић и Си Ђинпинг
 ??  ?? Без предизборн­ог пријема код канцеларке: Са Ангелом Меркел
Без предизборн­ог пријема код канцеларке: Са Ангелом Меркел

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia