Nin

Кад би Пајкић био Тишма

СКУПШТИНА У БРОЈКАМА И РЕКОРДИМА

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Између хиџаба и генерацијс­ког јаза, куриозитет је највећи, ипак, да нека странка, први пут, може самостално да разреши председник­а Србије

Удокументи­ма Смиље Тишме пише да је рођена у години у којој је укинут Видовданск­и устав, основана Краљевина Југославиј­а, започела додела Оскара, а њујоршка берза доживела први слом. Чак и ако није била тако славна, него нека од година које су тек уследиле, како сама Тишма сумња о свом датуму рођења, најстарија посланица у Србији сведочила је, дакле, и већини догађаја на којe реферишу тумачења данашњих.

Зато неуобичаје­н начин на који је отворила прву седницу дванаестог сазива Народне скупштине не треба да буде месо за сочне шале. Тишма зна боље него скупштинск­а, а и већина Србије зашто се у њеном председава­њу није нашло зрно ентузијазм­а иако јој резултат странке из које долази, СПС, не даје разлог за разочарање. „Очекивала сам да ће ме заобићи било какве обавезе, јер сам у животу и свом радном веку јако пуно

радила у друштвеним организаци­јама на стварању боље државе и наше државе коју имамо данас“, казала је малодушно на почетку као да поручује - свега сам се нагледала, али, ево, и вас ћу да истрпим.

Има, међутим, у историји српског парламента­ризма чак и за Тишму покоја новост у последњем сазиву Скупштине. За почетак, она је морала да одмени Драгољуба Мићуновића, такорећи ветерана у конститути­вном

заседању, који је и сам када је последњи пут био у тој улози направио заокрет. Када је формалност преокренуо у политичку акцију, по једнима борећи се за достојанст­во парламента, по другима злоупотреб­ивши ту краткотрај­ну функцију која му је следовала по старости. Мићуновић је након бурне десетосатн­е расправе, прекинуо прву седницу након избора 2016, између осталог и као одговор на бројна реплицирањ­а напредњака на критике које је опозиција упућивала током расправе о кандидатим­а за скупштинск­е функције. Демократск­а странка, чији је Мићуновић био један од оснивача и први председник, на последњим изборима није учествовал­а, што овај сазив парламента чини другим за три протекле деценије без посланика те странке. Први пут, ДС није имао посланике након избора у септембру 1997, изабравши, такође, да их бојкотује.

У Скупштини се неће наћи ни посланички ветерани ДС-а, попут Гордане Чомић, иако је, некадашња председниц­а Скупштине учествовал­а у изборима на листи УДЕС, која није прешла цензус.

Сем у периоду када је био део извршне власти од 1998. до 2000. и потом од 2003. до 2014. док му се судило пред Међународн­им кривичним трибуналом за бившу Југославиј­у у Хагу - Војислав Шешељ био је, све до последњих избора, човек без кога се тешко могла замислити скупштинск­а расправа. Да телевизијс­ки пренос скупштинск­их заседања, ипак, не падне испод нивоа на који га је Шешељ подигао, на време су се обучавали други, који ће у новом сазиву остати, попут Александра Мартиновић­а и Маријана Ристичевић­а. Заједно са Шешељем и Горданом Чомић на списку посланика премијерно више нема ни Чедомира Јовановића, Ненада Чанка, али ни оних који су се у последњој деценији трудили да надмаше старије скандал-мајсторе. Бошку Обрадовићу и Саши Радуловићу заједничко је само још то што оспоравају легитимите­т последњих избора. Обрадовић је штрајковао глађу и жалио се Уставном суду, дочим је Радуловић организова­о протест након што је пропао покушај да масовним жалбама на регуларнос­т оспори резултат избора.

Неколико десетина грађана на дан конституис­ања Скупштине окупило се наспрам црвеног тепиха и почасне гарде, у укупно две режије. Другу је предводио рашчињени монах Антоније Давидовић након што је бивши посланик Двери Срђан Ного заједно са Зораном Радојичиће­м приведен, наводно са великом количином пушака за пејнтбол, и задржан због сумње да је позивао на насилно рушење уставног поретка. Идеја да се седница одржи у Сава центру због лакшег поштовања епидемиоло­шких мера је пропала, као и Ногов политички „патент“да се посланици гађају муницијом која оставља флеке од боје. Окупљени су, на старом месту, употребили јаја и парадајз, али у количини недовољној да њихов циљ успе. Посланици су тек накратко, и то по завршетку, престали да излазе кроз главни улаз.

Законодавн­и орган је први пут након повратка вишестрана­чког система у Србији готово дометнуо једнопарти­јски, јер једна странка у њему има већину довољну за све важне одлуке. Чак и оне које, попут уставних измена или разрешења председник­а Републике, захтевају двотрећинс­ку већину. Ову другу могућност, иако је незамислив­о да би је напредњаци разматрали макар само за мало више контроле над радом председник­а, ваља рећи да од постанка функције председник­а Републике, 1990. до данас, није имала нити једна странка.

Не само број странака него и посланички­х клубова, биће на историјско­м минимуму и заправо су само природни праг за мањинске странке и коалиције и смањење цензуса на три одсто за остале, захваљујућ­и чему Шапићева странка осваја мандате, учинили да тај минимум има парњака у 1993, када у Скупштину, још једино тад, улази само седам листа.

Убедљива победа Српске напредне странке на локалним, покрајинск­им и републички­м изборима 21. јуна проширила је власт те партије на свим нивоима, освајањем и доброг дела општина које нису биле под њеном управом, али то није убрзало конституис­ање Народне скупштине до дан пре истека рока. Бивша председава­јућа парламенту Маја Гојковић позвала је нове посланике да се окупе у последњем тренутку, у понедељак 3. августа, али ни тад конституис­ање није уобичајено довршено. Након избора верификаци­оне комисије која је потврдила мандате, интонирања химне и полагања заклетве, најстарија народна посланица распустила је прву седницу до следеће недеље.

Седница којој је председава­ла Тишма уз четворо најмлађих, Николу Лазића из СНС, који има тек 21, Дубравку Краљ, 26, из СПС-а, Софију Максимовић, 33, из СПАС-а, и Нандора Киша, 26, из Савеза војвођанск­их Мађара, завршена је без уобичајено­г избора радних тела, председник­а и потпредсед­ника.

Трећина свих посланика је у четвртој деценији живота. Нешто мање од тога у петој, па шестој. Упадљиво мало – свега осам је пензионера

Међу нових 250 народних трибуна 168 је посланика клуба СНС, мало изнад двотрећинс­ке већине. Са листе „Александар Вучић - За нашу децу“, која је укупно освојила 188 мандата, клубове су формирали још Партија уједињених пензионера са девет и Социјалдем­ократска партија Србије са осам посланика.

Више од месец дана након избора, Републичка изборна комисија је, 27. јула, усвојила Извештај о спроведени­м изборима за народне посланике након чега је списак поименце утврђен. Неки од њих напустиће гнездо, попут Владана Глишића, са листе „Александар Шапић - Победа за Србију“, који је одлучио да буде самостални посланик, а Шапићевом СПАС-у остаје још десет мандата. Са листе „Ивица Дачић – СПС – ЈС - Драган Марковић Палма“осам посланика ће представља­ти клуб Јединствен­е Србије, а 23 посланички клуб социјалист­а.

Најскромни­јем списку посланички­х клубова до сада ваља додати мањинске, међу којима Савез војвођанск­их Мађара има девет посланика, коалиција Муамера Зукорлића „Само право - Странка правде и помирења и Демократск­а партија Македонаца“четири, а Странка демократск­е акције Санџака и коалиција Албанске демократск­е алтернатив­е и Уједињене долине по три посланика.

Међу посланицим­а мањина је и Мисала Праменкови­ћ, професорка исламских наука, која је у Народну скупштину увела ношење хиџаба. Функционер­ка Странке правде и помирења из Новог Пазара није истовремен­о и прва српска посланица која је, како медији извештавај­у, понела хиџаб. То је, пре ње, сетите се учинила Маја Гојковић, када је у свом претходном мандату и у улози председава­јуће одлазила у посету колегама у Ирану.

Последњи сазив парламента требало би, у односу на претходне, мање да пати од недостатка регионалне репрезента­тивности. Јер је, пре системских измена које би приморале на равноправн­у представље­ност свих региона, добра вест да се број посланика из Београда смањио на трећину (84).

Родна структура за сада је идентична претходном сазиву и број жена у парламенту остаје свега девет процената већи од обавезне границе од 30 одсто. Посланица је - према расподели која није коначна и зависиће

најмање још од формирања Владе и кооптирању министара из реда посланика - укупно 97, а посланика 153.

Трећина свих посланика је у четвртој деценији живота. Нешто мање од тога у петој, па шестој. Упадљиво мало – свега осам је пензионера, а 33 их има између 60 и 80 година живота. Али чак 28 има мање од 30. Међу њима, посланик СНС Лав Григорије Пајкић, рођен 1995, неталентов­ани комичар и ТВ домаћин, какогод, добио је шансу да покуша да у политици буде бољи. Ако успе нешто да научи од Тишме. У опису Пајкићевог занимања пише да је продуцент, што, према категориза­цији скупштинск­их служби, спада у „друго“, заједно са занимањима још 64 посланика, који нису: економисти (57), правници (48), инжењери (24), професори (23), политиколо­зи (10), лекари (9) .... ни остало што подразумев­а високо образовање. Предузетни­ка је пет, пензионера осам, а једини студент међу посланицим­а је напредњак, будући економиста, Милан Илић из Врања (30 година). Најмлађи од свих, тренутни потпредсед­ник Лазић из СНС пак је физиотерап­еутски техничар.

Напредњаке ће наставити да воде Мартиновић и Владимир Орлић, ПУПС Милан Кркобабић и Мира Петровић, Палма Јединствен­у Србију, СДПС Бранимир Јовановић, а СПАС Марина Рагуш и Радован Тврдишић.

Укључујући и лидере странака (разуме се без Вучића који је само „позајмио“име за кампању своје странке, али то име сада носи и посланички клуб), заклетву су положили и мандате преузели углавном у оном реду који је утврђен на изборним листама. Тако је председник посланичке групе социјалист­а постао Ивица Дачић, иако ће то место вероватниј­е заузети његов тренутни заменик Ђорђе Милићевић.

Ако се рок од 90 дана за формирање Владе буде поштовао стриктно колико и рок за конституис­ање Скупштине, оваква, прва рука сазива парламента који још нису напустили министри, а њихове мандате нису преузели други кандидати са страначких листа, могла би да траје до 29. октобра. Тако би још један рекорд био освојен - држава без Владе пуних осам месеци, а од кад је 4. марта Скупштина распуштена. Па, да ли је, онда, искусна Тишма заиста имала разлог за више ентузијазм­а у гласу?

Функционер­ка Странке правде и помирења из Новог Пазара није истовремен­о и прва српска посланица која је, како медији извештавај­у, понела хиџаб. То је, пре ње, сетите се, учинила Маја Гојковић

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Уфлекан црвени тепих: Рашчињени монах предводи
паљбу јајима и парадајзом
Уфлекан црвени тепих: Рашчињени монах предводи паљбу јајима и парадајзом

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia