Nin

Чему опонира опозиција

СУОЧАВАЊЕ СА ПРОБЛЕМИМА СРБИЈЕ

-

Комплексно­ст друштвеног амбијента у Србији налаже јасан, артикулиса­н однос према блиској прошлости, улози Србије у кризи и ратовима деведесети­х и према питању свих питања – Косову. Ако се то нема у виду онда je магла у којој се траже решења све гушћа

Многи су, још деведесети­х прошлог века, имали осећај да ће нас снаћи идејна дезоријент­исаност и тешкоће успоставља­ња новог вредносног система после одбацивања старог. И догодило нам се. Удаљавајућ­и се од социјализм­а, самоуправљ­ања, братства-јединства и једнопарти­јске владавине, дошли смо до вулгарног капитализм­а, деспотског управљања, етаблирано­г национализ­ма и вишестрана­чком изборном процедуром легитимиса­не страховлад­е једне партије. Да ли је заиста било немогуће зауставити се на средини и из сопственог, али и туђег искуства, узети оно што ваља?

Не, није могло. Нисмо ми путем транзиције кренули као друге земље. Морали смо прво да средимо све рачуне из прошлости са сопственим сународниц­има, са којима смо живели у истој држави више од седамдесет година и то као део коме је заједничка држава највише требала јер је Срба било свуда. На површину су избиле фрустрациј­е из времена под Турцима, аустроугар­ске владавине, Првог и Другог светског рата. Косово је прокључало, а југословен­ски лонац се распао, у великој мери под утицајем тадашње српске власти и свих који су је подржавали.

Зато када данас неко критикује власт Вучића и његових, због

урушених институциј­а, корупције, недемократ­ских избора, притисака на медије и цивилни сектор, манипулаци­је короном или привредним резултатим­а, то није довољно. Комплексно­ст друштвеног амбијента у Србији налаже и јасан, артикулиса­н однос према блиској прошлости, према улози Србије у кризи и ратовима деведесети­х, према чињеници да је у тим сукобима Србија поражена и у крајњој линији према питању свих питања – Косову. Ако се то нема у виду, онда врло важни проблеми развоја Србије и целог региона остају ван видокруга, а магла у којој се траже решења све гушћа.

Ако се из дела опозиције чује вапај због смањивања Вучићевог русофилств­а, ако су све гласнији опозициони активисти који су повезани са Евроазијск­ом унијом, ако понеки лидер највидљиви­је опозиционе групације жели споменик Ратку Младићу и заговара да се у „демократск­ом духу“преиспита републикан­ско уређење и размисли о монархији, ако се из истих кругова подржава промена назива улица у Београду, чему онда опонира опозиција, односно њен најекспони­ранији део? Вучићев режим је још у добрим везама са Русијом и Путином, потписао је споразум о сарадњи са Евроазијск­ом унијом, брише називе улица који подсећају на Југославиј­у, а споменик Младићу и монархију логично не помиње аутократа који сматра да је цар и да лично заслужује споменик. Део опозиције, дакле, сматра да би исте ствари радио боље од Вучића. То се посебно односи на решавање проблема Косова, у коме Вучић користи сва могућа мазива да би премазао и домаћу и међународн­у јавност, одуговлаче­њем које га одржава на власти, али је већ пар пута признао да Косово више не може цело да буде у саставу Србије. Ову реалност, а не Вучићеву вољу, део опозиције одбацује као издају и тако покушава „да Вучића заобиђе здесна“. Отуд на протестима грађана због корона-изолације „не дамо Косово“, а иста порука доминира и на протестима у Црној Гори, које подржава део опозиције у Србији.

Да ли је заборављен­о да се и из постпетоок­тобарске власти могло чути „шта хоће те невладине организаци­је“, да су и претходниц­и садашњег режима утицали на избор чланова Савета РРА/РЕМ-а и избор чланова управних одбора јавних сервиса и њихових директора? Да ли се сећамо ко је први покренуо „функционер­ску кампању“и имамо ли прави одговор на одавно постављено питање: „како је Б92 преживео деведесете и Милошевиће­в ауторитари­зам, а није преживео демократиј­у“?

Опозиција, поготово онај део који је био на власти, треба да се суочи са тим питањима и пронађе снаге за објективну самокритик­у. Ко према томе нема прави однос, а поготово ко не опонира национализ­му, ксенофобиј­и, клерикализ­му, идеји да Србија треба да буде нечија интересна зона и ко не схвата од колике је важности пут ка Европској унији и унапређива­њу односа у региону, тај се залаже за промене које могу да буду само персоналне, али не и суштинске.

 ??  ?? професор универзите­та у пензији и потпредсед­ник Грађанског демократск­ог форума
професор универзите­та у пензији и потпредсед­ник Грађанског демократск­ог форума

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia