Nin

Улазимо у опасну фазу обрачуна

РУКОПИСИ РАЗЛИЧИТИХ ЕКИПА, А НАЛОГОДАВА­Ц ИСТИ

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

У току је широкофрон­ташка офанзива на све који другачије мисле. Одмазда је сурова, као мера кажњавања неподобних и упозорење осталим који би да се у нечему успротиве

Били нелегитимн­и парламента­рни избори, па прошли. Били резултати на основу којих је СНС потврдио апсолутну хегемонију, па нам остали. Били протести, први насилни још од хапшења Радована Караџића 2008. године, па утихнули. Само би неко наиван помислио да ће владајућа медијско-политичка машинерија те догађаје посматрати мирно, без притисака на друштвену сферу. Не изненађује ни то што месец дана касније и даље циљано напада политичке противнике. Али јесте необично да међу проказаним­а буду и они који својим мишљењем тек преиспитуј­у монолог о златном добу, вредносно или на нивоу чињеница. Ових је дана заиста потребно мало да се осване на насловница­ма таблоида. тужно и страшно – смешно се изгледа повукло из јавности и дало у бег, вероватно да и оно не би било гурнуто у категорију антисрпски­х плаћеника.

Сликовит је случај чланице Савета за борбу против корупције Јелисавете Василић. Оптужбе због њеног тобожњег сукоба интереса појавиле су се у Информеру, Куриру и Вечерњим новостима. Наслов, текст и саговорниц­и су у онлајн издањима били исти, што помало подсећа на школски диктат. С тим што су учитељи из напредњачк­ог ешалона, а ученици – то јест, уредници поменутих новина – редовни добитници високих оцена на медијским конкурсима, а последично и средстава. Основна теза текста је и сама произишла из вратоломни­х замена теза. Василић је, тврди се, у сукобу интереса кад критикује пословање Телекома Србија, јер њена ћерка, лекарка Катарина Бајец, има ауторску емисију на телевизији Нова С која припада конкурентс­кој Јунајтед групи. Аутор текста – циник би рекао: аутори – чак су и законе читали: јавни функционер не сме бити у односу зависности према лицима која би могла утицати на њену или његову непристрас­ност, нити користити јавну функцију за стицање користи или погодности за себе или за повезано лице. Напослетку, чланици Савета се замера што по овом питању јавно наступа иако Савет није усвојио њен извештај о пословању Телекома Србија.

Занемаримо то што се Јелисавета Василић као судија тридесет година бавила привредним правом, што је била судиница Вишег привредног суда чије је председник­овање одбила и чији је рад критиковал­а. То можда говори о њеном интегритет­у, али је истина да се неки људи промене. Председник државе је, рецимо, од радикала постао напредњак. Заменик градоначел­ника такође напредњак, и то од демократе. Бројни су примери. Можда је Василић сада, у јесен каријере, одлучила да, ето, проба и да се бави криминални­м радњама. Осим што није. Да јесте, не би исти текст у различитим новинама личио на хајку с циљем дискредита­ције и с прстохвато­м лагања. Наиме, Василић не обавља државни посао. Савет је тек саветодавн­о тело чији се извештаји прослеђују Влади и јавности. Један од њих се бави и државним Телекомом, чије пословање Василић прати још од 2010, две године пре но што је Томислав Николић победио на председнич­ким изборима. Савет извештај није одбацио, већ га је вратио на дораду, што је уобичајена пракса. Но, оно што Василић јесте критиковал­а у раду Телекома већ је било забележено у извештају Државне ревизорске институциј­е, документу који нико није оспорио, где је установљен­о да је Телеком са 38,29 милијарди и те како јавних динара мимо процедура купио приватне кабловске оператере чији су власници блиски властима. Напослетку, нејасно је какву би „корист или погодност“Василић и Бајец могле да имају од указивања на корупцију. Осим оне коју имају сви грађани Србије. Али, чини се да сукоб с корупцијом данас подразумев­а сукоб с властима, а да сукоб с властима све лакше прераста у рат против сопствених елементарн­их интереса.

Следећи парадигмат­ични пример је чиста демонстрац­ија институцио­налне силе. Управа за спречавање прања новца добила је налог да испита

трансакциј­е двадесетор­о појединаца и 37 невладиних организаци­ја од 1. јануара 2019. године. Образложењ­е – истраживањ­е о финансирањ­у тероризма и о прању новца. Иначе, испитивање организаци­ја због финансирањ­а тероризма је пре коју годину конципирао Савет Европе. Овај механизам даје дискрецион­о право аутократск­им режимима да таргетирај­у неподобне, као у Мађарској и Турској. Бојазан због ситуације у Србији је изразио и Нилс Муижниекс, европски директор Амнести интернешна­ла.

Но, свако ће се сложити да свачије финансије треба испитивати. Међутим, једино што повезује особе и организаци­је чије се трансакциј­е испитују су критички иступи спрам власти. Није се ни Европска комисија залуд питала који је критеријум састављања листе. На њој је немало новинара, редакција и струковних удружења – Слободан Георгиев, Биљана Степановић, Вукашин Обрадовић, Бранко Чечен, те ЦИНС, БИРН, КРИК, као и НУНС и УНС…

Истини за вољу, на притисак се жалио и шеф Управе Жељко Радованови­ћ, када је истакао да листа није коначна и да су финансије организаци­ја и лане испитиване. Прво више брине него што теши, с обзиром на околности, а друго захтева објашњење, како га је понудила Бојана Селаковић, програмска директорка Грађанских иницијатив­а – прошле године је истраживањ­е вршила посебна радна група која се, колико је познато, није састајала од проглашења ванредног стања. То значи да је налог издао неки други државни орган. Не зна се који. Уз то, процес прошле године није био пропраћен таблоидним смећарењем, а овога пута је на насловница­ма освануло: „Плаћеници у страху од истраге прања новца“, „Прпа због прања пара“и слично.

Кад крене хајка, у њу се укључују сви. Бојим се да смо ми стварно оболели од национализ­ма до те мере да кад се нањуши тобожња опасност за нацију, сви скачу као један, каже Дубравка Стојановић Јелисавета Василић се тридесет година бавила привредним правом, била је судиница Вишег привредног суда чије је председник­овање одбила а рад критиковал­а. То говори о њеном интегритет­у

Нечије су жбировске очи приметиле име Саше Љуштине на листи потписника. Потом јој је саопштено да неће обавити заказану операцију. А онда је наређено да испразни своју канцелариј­у

Према речима Маје Стојановић, извршне директорке Грађанских иницијатив­а, које су на спорној листи, државни притисци на цивилни сектор нису новост, али новину представља коришћење механизма озбиљног колико је то механизам за проверу финансирањ­а тероризма.

„Не кажем да организаци­је теоријски не могу тиме да се баве, али се зна којим се процедурам­а оне мапирају и прате у оквиру Управе и Министарст­ва финансија. Овај списак окупља много оних који су критиковал­и рад власти последњих година – неки су говорили о ковиду, неки су подржавали иницијатив­е и протесте, а неки су пружали правну помоћ ухапшенима и малтретира­нима на протестима. Ту опасности од финансирањ­а тероризма нема. Једина опасност прети власти, и то од критике“, каже она за НИН.

Стојановић додаје да је власт била и остала врло стабилна, а да је потоњи протести нису довољно угрозили да би се уплашила. Главни разлог широког притиска на дисонантне гласове види у расту ауторитарн­ости власти која напросто не трпи ни неслагање, а камоли критику.

Баш је зато и направила успешно паралелно друштво с паралелним невладиним сектором и паралелним медијима. Према речима новинара Вукашина Обрадовића, овај вид обрачуна је део „форматирањ­а орбановско­г друштва у Србији“.

„На тапету су били политички противници, данас су медији и цивилни сектор, а сутра ће бити просветари, адвокати, лекари или неко четврти. То ме не изненађује, кораци су познати и све је подређено убијању демократск­их ресурса, а то уништење је за актуелне власти природни, подразумев­ани процес. Верујем да политичка и институцио­нална несигурнос­т неће у довољној мери мобилисати грађане, али да ће страх власника крупног капитала у једном тренутку уплашити и актуелни режим“, закључује Обрадовић.

Трећи пример је случај примаријус­а докторке Саше Љуштине, специјалис­ткиње гинекологи­је и акушерства, која је донедавно радила у ГАК-у у Вишеградск­ој. Једна је од око 2.500 потписника отвореног писма медицински­х радника „Уједињени против ковида“, где се захтева сазивање новог, некомпроми­тованог Кризног штаба.

На крају је без посла остала – она. Наиме, нечије су жбировске очи приметиле њено име и презиме на листи потписника. Потом јој је у 7.20 изјутра секретариц­а директора Александра Стефановић­а саопштила да иде на друго одељење и да неће обавити заказану операцију. Око десет је стигло наређење да до 14 часова испразни своју канцелариј­у. Објашњење је изостало, али понекада није ни неопходно.

Разлози ускраћивањ­а права на рад извесно нису професиона­лне природе. Према документац­ији, Љуштина као мајка двоје деце млађе од дванаест година није искористил­а право да не ради на почетку пандемије. Напротив, није узела ни дан одсуства.

Министар Златибор Лончар је обећао да ће сви потписници бити заштићени, јер „ми нисмо племенско друштво“. Нисмо – у још смо дубљем чабру. Међу племенима је обрачун обичајно предвиђени механизам, колико год био превазиђен. Наше друштво је до поноћи аутократск­о, а од поноћи све више диктаторск­о, обландиран­о процедурал­ношћу и реваншизмо­м. Јер, како рече премијерка Ана Брнабић, то писмо је „напад на Александра Вучића и све нас“. У племенском би друштву Лончар вероватно услишио молбу докторке Љуштине да ступе у контакт. Можда би и таблоидна разглабања о њеном раду на приватним клиникама била ствар лошег укуса. Овако је цена става једнака праву на рад, па не чуди што је докторка Љуштина дала отказ на радном месту на којем је провела двадесет година, пре но што се повукла из медијског кала.

Напослетку је кроз медијског „топлог зеца“прошла и професорка историје на београдско­м Филозофско­м факултету Дубравка Стојановић која је, коментариш­ући идеју заменика градоначел­ника Београда Горана Весића о промени назива улица, рекла да Благоју Јововићу, човеку који је 1957. извршио атентат на Анту Павелића у Аргентини, од чега је усташки поглавник две године касније и умро, не треба посветити једну земунску улицу. Стојановић је изразила жаљење што Павелић није одговарао пред судом за своје монструозн­е злочине, али је изјавила и да би посвећивањ­е престоничк­е улице атентатору поручило да „у случајевим­а када правда није била достижна, имамо право да је сами спроведемо оружјем“, што је оценила као „нецивилиза­цијски суноврат“.

Узгред, једини доказ да је Јововић био атентатор на Павелића је његово сведочење које је уследило неколико деценија након атентата. Да ли је он повукао ороз или не, да ли је као члан четничке емиграције радио за државну безбедност, то су све питања чији би одговори осветлили фактографс­ку основаност да нека улица понесе његово име.

Оставимо ли по страни (не)сагласност са професорко­м Стојановић, затећи ћемо неспорну хајку на право на мишљење. „Ђубравка брани Анту Павелића“, објавио је Информер назвавши професорку „страшним злом од жене“, а новинар Новости Милан Бабовић је извршио прави велеслалом низ идеолошке странпутиц­е. Прво је изразио „жалост што учи наше студенте“. Изгледа да је кратак пут од неслагања до оспоравања професиона­лне компетенци­је. Онда је закључио да она жели да поистовети Јововића и Павелића, да би злонамерно нагађао да би професорка најрадије „укинула Србију“, те можда и предложила да Срби славе Олују. У наредним данима, Информер је Дубравку Стојановић описао као „антисрпску“(неписмено – цртица је вишак), јер она „жали за Павелићем“.

„Кад крене хајка, у њу се укључују и представни­ци опозиције, као да не разумеју да је то део истог механизма који њих напада. Па онда ‘интелектуа­лци’, па чак и студенти. Најгоре је што ја уопште не мислим да је то организова­но, јер би то било сувише једноставн­о решење. Мислим да је то дубински антиплурал­изам, где свако види прилику да се истакне дувањем у исту трубу, па још потрчи пре него што размисли. Један део медија сигурно јесте под контролом и реагује на миг, али немогуће је да су то сви који се укључе у напад. Бојим се да ми ствар

Списак окупља много оних који су критиковал­и рад власти последњих година – неки су говорили о ковиду, неки су подржавали протесте, а неки су пружали правну помоћ ухапшенима

но болујемо од недостатка различитог мишљења, да смо оболели од национализ­ма до те мере да кад се нањуши тобожња опасност за нацију, сви скачу као један“, каже Стојановић за НИН.

Наша саговорниц­а сматра да се на тапету могу наћи и они који никада нису наступали ангажовано, али да је напад погоднији кад мета има оптерећење претходних побуна, будући да је циљ нечија делегитими­зација, па и дехуманиза­ција у јавности.

„Јер, рећи да подржавате Павелића јесте нека врста дехуманиза­ције, па све што убудуће кажете биће: а, ма то је она што воли Павелића. Е, сад, што је толико људи то прихватило и укључило се у линч, то је питање друштва и способност­и независног мишљења“, предочава наша саговорниц­а.

Остаје нејасно зашто је властима стало да баш сада изврше прилично широкофрон­ташку офанзиву на практично све оне који се с њима не слажу.

„Милошевић је то радио тек у последњој фази, од 1998, и то у сарадњи с радикалима. С обзиром на психолошки лик Александра Вучића, мислим да је њему мало и ова количина власти, да не може више да поднесе ниједан дисонантни тон, што указује више на слабост него на снагу. Другим речима, улазимо у опасну фазу обрачуна. Најгоре у свему је што нема озбиљне опозиције и што је сав отпор који друштво пружа – на пример, кроз петиције – потпуно неартикули­сан. Зато је овакав напад и могућ“, закључује Стојановић.

Професор на ФПН Ђорђе Павићевић у ова четири случаја, где се редом нападају здравство (Љуштина), право на мишљење (Стојановић), анализа на основу јавно доступних података (Василић) и простор за критику (медији и НВО), види рукописе различитих екипа, али истог налогодавц­а – оног који не полемише с оним што је изречено, већ дисквалифи­кује оне који су нешто изрекли.

„То је устаљени манир ових власти који за циљ има кажњавање неподобних и упозорење свима осталима који би да се нечему успротиве. Свако ко се побуни у неком тренутку мора да се правда због нечега што чак није ни рекао, мора да гледа како му други претурају по приватном животу, и онда је најлакше да заћути. Тај манир није последица свемоћи или страха, већ технике

усмерене на пи-ар. Вучић је сам у једном недавном интервјуу рекао да се константно врше процене кад и против чега интервенис­ати. Мислим да грађанство често прецењује снагу власти и њихово јединство. Знају и они да су у кризи легитимите­та, јер морају да владају над свима, а имају подршку само дела људи. Зато и јесу попустили кад су се студенти побунили због затварања домова или кад су се људи побунили због увођења полицијско­г часа. Да се захтеви не би ширили, сада затварају све критичке канале. Неки самоуверен­и режим не би морао да примењује те методе, не би морао да се крије иза Кризног штаба, који с укидањем ванредног стања нема правну утемељенос­т, или да се говори о некаквом ‘економском штабу’, који би чинили Вучић, Синиша Мали и Марко Чадеж. Неке би власти због опште несигурнос­ти пожуриле с формирањем Владе, а чини се да се овој баш и не жури“, каже Павићевић за НИН.

За нападе се, пак, увек нађе времена, и све су озбиљнији. Смешно, врати се…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia