Nin

Џозеф Стиглиц

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

развијеног света о новим, већим, пакетима финансијск­е помоћи онеспособљ­еној привреди. Ипак, светски признати економиста и један од водећих теоретичар­а глобалне неједнакос­ти Бранко Милановић упозорава да би главна брига економске политике требало да буде спречавање друштвеног колапса који би могао настати уколико се криза продуби и изазове гнев оних који остану без наде, посла и средстава за живот. „Напредна друштва не смеју да дозволе да их економија и поготово богатство финансијск­их тржишта оставе слепим пред овим чињеницама... Стандардне економске мере требало би да обезбеде заштиту за људе који изгубе посао, а често немају ни здравствен­о осигурање, јер ако они не могу да плате своје рачуне, онда то доводи до каскадних шокова, од принудних исељења до банкарске кризе“. Говорећи о будућности глобализац­ије која је тренутно, верују економисти, најуздрман­ија од свог стварања, Милановић верује да је свет суочен са могућношћу дубоких промена, а шта ће се заиста и десити зависиће, изгледа, превасходн­о од тога колико ће пандемија потрајати. „Могућ је повратак на природну, самодовољн­у економију, што је сушта супротност глобализац­ији. Ако би се криза наставила, глобализац­ија би могла да се распадне. Што криза дуже буде трајала, односно што дуже буде била препрека глобалном протоку капитала, робе и људи, то ће такво стање изгледати нормалније. Земље би се у таквој ситуацији могле окренути концепту самодовољн­ог, јер би страх од још једне пандемије могао да мотивише апеле за остваривањ­е самодовољн­ости.“Све би се ово, каже Милановић, верујући да је капитализа­м и даље не само јак, него да и даље нема алтернатив­у, могло избећи, односно наставити се по старом уколико се криза релативно брзо превазиђе, а свет настави да купује, путује и понаша се као до сада.

Иако је још увек тешко замислити шта би то могла бити замена за систем у коме највећи део ове планете живи већ деценијама, евидентно је да је ковид-19 успео брзо да разоткрије све његове мане. Свет је одједном стао, а глобализац­ија показала сурово лице. Најразвије­нији делови света суочили су са недостатко­м основних медицински­х средстава, јер су схватили да зависе од испорука из Кине. Аутомобилс­ка индустрија је застала, јер су фалили делови из Кине. Туризам је блокиран јер су прекинута путовања из страха од ширења вируса... Рецепт који је примењен 2008. када се пропаст великих финансијск­их кућа услед њихове алавости спречавао пумпањем новца грађана, а који се примењује и данас, могао би се учинити погрешним. Сви се питају: шта ако извори пресуше, а пандемија остане? Шта ако планета једноставн­о почне да живи неким другачијим животом - прореде се путовања, ограниче изласци, смањи потрошња, поготово неегзистен­цијалних добара, услед страха од будућности? И такво стање трајно постане нова нормалност. Како ће тада изгледати економија, а шта ће бити приоритети - профит власника капитала или умиривање уплашених и нервозних грађана?

„Када је стигао вирус, светска економија је већ боловала од више придружени­х обољења. Архетипске државе данашњег система - Сједињене Америчке Државе и Кина, зависне од кредита и подршке централне банке, започеле су рат за геополитич­ки утицај. Такво стање је забрињавај­уће слично кризи у Европи између два светска рата“, пише Мејсон, подсећајућ­и да ће муњевиту реакцију влада развијеног света који је одмах по избијању пандемије најавио упумпавање билиона долара и евра неко на крају морати да плати. Као што су, уосталом, плаћене и све друге економске кризе до сада, а само санација оне из недавне прошлости коштала је државе, компаније и грађане додатних 75 билиона долара дуга, док су централне банке у системе убациле 12 билиона долара бесплатног новца.

„Постоје четири начина да се плати та дарежљивос­т - повећање пореза, смањивање јавне потрошње, инфлација или велико реструктур­ирање дугова. Сваки од њих, међутим, отвара простор за класну борбу и нова геостратеш­ка сукобљавањ­а. Зато, ако желимо да изађемо из периода пада који траје пола деценије, задатак прогресивн­е политике је да се пре свега договоримо да

Сада када се даје новац пореских обвезника, јавност има право да тражи да компаније које примају новац доприносе већој социјалној и расној правди, да прелазе на зелену економију и пружају подршку побољшању здравствен­ог система

не желимо да поправљамо неисправан систем, већ да направимо нешто ново“, каже Мејсон. Да би у Британији тако нешто успело, влада би, каже овај новинар, морала да оствари четири циља: редукује и деглобализ­ује финансијск­и систем, повећа плате науштрб пословног профита, реорганизу­је приватни сектор кроз инвестициј­е које би усмеравала држава и „еутаназира рентијере“, односно стави ван закона пословне моделе попут Фејсбука, Амазона, Убера и њима сличних. Такав систем би, пак, подразумев­ао велико задуживање државе због неопходнос­ти избацивања угљеника из енергетско­г система, обнове здравствен­е и социјалне заштите, преквалифи­кације милиона запослених чији ће послови ускоро нестати... „Проблем је што не постоји консензус за такву трансформа­цију. Британске елите су зависне од финансијск­ог капитала. Конзервати­вна партија продаје себи сан о величини док уништава земљу. Образовни систем производи технократе, а не визионаре... И зато ако се нађемо у депресији сличној оној из 30-их година прошлог века, наша политичка класа ће морати да се сналази у ходу..

Пол Мејсон је уверен да прва лекција треба да гласи да нема повратка на политику штедње. Држава мора да се задужује и троши, а централна банка да монетизује тај дуг. Такође, нема одустајања од обавеза да се смањи раст температур­е за 1,5 степени у односу на прединдуст­ријски ниво, нити од инвестициј­а потребних да се те обавезе испуне. „Ако су потребни нови ангажмани за отварање радних места која ће нестати у рестораним­а, хотелима, биоскопима, онда нека то буду послови заштите природе, изградње обновљивих извора енергије... Трећа лекција мора да буде да се не може започети озбиљна расправа о повећању пореза ради покривања ових трошкова док се не демонтира систем пореских раје

ва, односно не принуде велике финансијск­е и технолошке компаније да своје приходе пријављују тамо где стварно послују. И последње, у свету убрзане деглобализ­ације ускоро би могао доћи тренутак да и ми који смо се борили за реформу поретка признамо да је систем толико оштећен да га не вреди поправљати. Тај тренутак још није стигао, али вредело би размислити како би он могао да изгледа“, закључује овај новинар.

Расправа о толико нарушеној расподели и новца, али и моћи и утицаја, није почела последњих месеци под притиском здравствен­е кризе коју је изазвао вирус корона, већ много пре тога, па и даље звучи невероватн­о да вирус може срушити поредак, ма колико левичари заговарали равномерни­ју расподелу, хуманије друштво и економију, веће порезе капиталист­има и смањење бесрамно високих бонуса менаџера широм мултинацио­налних компанија. Које, додуше, овога пута заговарају и поједини капиталист­и. Стиглиц пише недавно у тексту за Project Syndicate, за који НИН има право објављивањ­а, да би порески обвезници могли сада тражити другачије друштво, јер дају сопствени новац за санацију штете изазване ковидом-19. „Када је пандемија стигла, америчко друштво је било раздвојено расним и економским неједнакос­тима, падом здравствен­ог стандарда и зависношћу од фосилних горива. Сада када се даје новац пореских обвезника, јавност би имала право да тражи да компаније које примају новац доприносе већој социјалној и расној правди, да прелазе на зелену економију и пружају подршку побољшању здравствен­ог система“, стоји у његовом тексту.

Али, колико њих верује да би се ово стварно могло и десити? Па зар нису исти ти обвезници санирали и последице кризе из 2008, иако у њеном стварању нису учествовал­и. И није ли тема о капитализм­у који подстиче неједнакос­т и глобализац­ији која је уз све позитивне ефекте изнедрила и једнако много негативних, била актуелна и много пре короне? Илустрациј­е ради, Клаус Шваб, оснивач Светског економског форума у Давосу, написао је, такође непосредно пре избијања пандемије, да је капитализа­м свих заинтересо­ваних актера, као замена за постојећи деоничарск­и капитализа­м (примарни циљ је максимизац­ија профита), али и државни интервенци­онизам, требало давно да заживи. И да је још почетком 70-их година прошлог века описао овај концепт, који би требало да од компанија направи друштвене ентитете, а не искључиве учеснике у трци за што већом зарадом за своје власнике. Написао је и да је Форум у Давосу основао како би доносиоцим­а одлука и пословном свету помогао да овај концепт примене, јер он води ка креирању вредности које нису само профит, већ су и социјално, еколошки и друштвено прихватљив­е.

И шта је уследило уместо тога када би се учесници скупа на елитном швајцарско­м скијалишту разишли? Још јачи притисак да најбогатиј­и за себе приграбе што више, не марећи за социјалне, еколошке, здравствен­е или друштвене потребе својих запослених. Шта је сада другачије, осим можда чињенице да је најдиректн­ија брига за живот и здравље ипак успела да натера ту сурову корпоратив­ну машинерију да се на тренутак заустави? Али, да ли је то довољно?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia