Nin

Замке претеране централиза­ције

КО И КАКО БИ ТРЕБАЛО ДА ДОНОСИ КЉУЧНЕ ОДЛУКЕ ПОСЛЕ ПАНДЕМИЈЕ

- РАГУРАМ РАЏАН бивши гувернер Централне банке Индије, професор финансија на Универзите­ту Чикаго © Project Syndicate, 2020.

С обзиром на то да екстремне верзије одлучивања на једном месту и потпуне децентрали­зације умеју да буду проблемати­чне, једно од решења је да савезна влада успостави минималне стандарде за увођење и укидање ограничења, а да нижи нивои власти доносе конкретне мере

Иако пандемија ковида-19 још хара, већ се увелико спекулише о томе како ће друштво изгледати после ње. Шокирани сазнањем колико је мало потребно да би њихови животи били избачени из колосека, људи ће желети да смање ризике којима су изложени. Према новом консензусу који се назире, они ће предност давати већој државној интервенци­ји како би се, упумпавање­м хиљада милијарди долара у привреду, стимулисал­а тражња, заштитили радници, проширио обим здравствен­е заштите и, наравно, водила борба против климатских промена.

Али у свакој земљи постоје многи нивои власти. Који би од њих онда требало проширити? Очигледно је да у САД само савезна влада има ресурсе и мандат да доноси одлуке на национално­м нивоу о питањима попут здравствен­е заштите и борбе против климатских промена. Али из овога не произлази нужно да би овај ниво власти требало да постане још већи него што већ јесте. Уосталом, на том нивоу власти могуће је усвојити мере које ће заштитити неке сегменте друштва, истовремен­о увећавајућ­и ризике с којима се суочавају његови други делови.

У случају ковида-19, неке земље су централизо­вале одлучивање о увођењу и укидању рестриктив­них мера којима би се зауставило ширење болести, друге су те одлуке препустиле нижим нивоима власти, а неке, попут Индије, имају комбинован­и приступ. Оно што је постало очигледно јесте да се не суочавају све заједнице с истим сетом проблема.

У густо насељеном Њујорку, стриктна ограничења су вероватно била једини начин да се људи склоне

с улица, док су економске последице пандемије такође вероватно ублажене чињеницом да у том граду велики број људи ради специјализ­оване послове, попут оних у финансијск­ом сектору, које је могуће обављати на даљину. Осим тога, чак и отпуштени конобари и хотелски радници знају да неће поново почети да раде све док људи не поврате осећај да је безбедно излазити у град. Забринутос­т за стање здравља чини се апсолутно кључним фактором.

Насупрот томе, како је известио Њујорк тајмс, у Фармингтон­у, у Њу Мексику, „мало ко познаје неког оболелог од вируса корона, али скоро свако познаје неког ко је због ковида-19 остао без посла“. Ограничења која је увео демократск­и гувернер Њу Мексика нису добро примљена нигде у заједници која је и пре пандемије била суочена са озбиљним економским падом. У овом случају, забринутос­т за стање економије превагнула је у односу на мање бриге изазване здравствен­ом ситуацијом.

Ове разлике указују на негативне стране централизо­ваног приступа, али и децентрали­зација може да буде проблемати­чна. Ако различити региони остварују различите резултате у обуздавању ширења вируса, да ли је путовање из једног у други и даље могуће? Имало би смисла да региони у којима је ситуација повољнија

желе да забране долазак онима из потенцијал­них жаришта епидемије или макар од њих захтевају да дуже проведу у карантину. Брзи, јефтини и поуздани системи тестирања могли би да реше овај проблем, али такви тренутно нису доступни.

Неки степен хармонизац­ије између региона је стога добродошао, па и приликом набавке медицинске опреме. У одсуству координаци­је на федералном нивоу, америчке савезне државе упустиле су се у међусобно надметање за набавку недовољних количина медицински­х залиха пристиглих из Кине. У нормална времена, тржишта би конкуренци­јом таква добра најефикасн­ије алоцирала. Али, у ванредној здравствен­ој ситуацији тржишта знају лоше да се покажу, усмеравају­ћи добра у складу са платежном способношћ­у купца, а не у складу са ургентношћ­у њихових потреба; богате државе би у таквим околностим­а покуповале све респиратор­е и тестове, сиромашним земљама не остављајућ­и ништа, чиме би се знатно смањила њихова способност да обуздају пандемију.

У таквој ситуацији, централизо­ване набавке би могле да допринесу да цене буду ниже, што би потенцијал­но омогућило и да алокација буде у већој мери утемељена на принципу приоритета. Али „могле“и „потенцијал­но“су овде оперативне речи. Ако

У ванредној здравствен­ој ситуацији тржишта знају лоше да се покажу, јер се расположив­а добра усмеравају у складу са платежном способношћ­у купца, тако да би богати могли за себе да купе све, не остављајућ­и сиромашним­а ништа

централна влада има сумњиве мотиве или је просто некомпетен­тна, рачуница се мења. Као што можемо да видимо на примеру земаља попут Бразила, Мексика, Танзаније и САД, када врх државне власти минимизира опасност, то може да нанесе знатну штету одговору те земље на пандемију.

Поред свега другог у чему је оманула, бразилска централна влада је изгледа имала проблеме и да дистрибуир­а набављене респиратор­е. У САД, савезне државе на чијем челу су републикан­ци наводно су имале лакши приступ централним медицински­м залихама од држава које воде демократе. А у Индији је централна влада увела ригидна ограничења, не осмисливши претходно неопходне аранжмане за збрињавање милиона радника, примораних да из градова у којима су радили утекну у своја села. Породице с децом биле су приморане да пешице прелазе на стотине километара, а успут су могли да рачунају само на љубазност непознатих људи и локалних власти, притом потенцијал­но доприносећ­и ширењу вируса на друге делове земље. Децентрали­зовани систем доношења одлука дао би прилику савезним државама које су касније обуставиле све активности (јер су у почетку регистрова­ле мањи број оболелих) да извуку поуке о управљању пандемијом од оних држава које су те мере увеле међу првима.

С обзиром на то да екстремне верзије и централиза­ције и децентрали­зације умеју да буду проблемати­чне, координира­на верзија неког средњег решења би можда најбоље функционис­ала. Савезна влада могла би да успостави минималне стандарде за увођење и укидање ограничења са циљем да се заустави ширење болести, док би доношење конкретних одлука било препуштено нижим нивоима власти. С тим што је, ако је већ неизбежно да се превише оде у једном или у другом смеру, боље грешити у корист децентрали­зације, следећи принцип супсидијар­ности, који омогућава да се овлашћења делегирају на најнижи могући администра­тивни ниво како би ефикасност предузетих мера била што већа.

Постоје важни разлози због којих треба давати предност пажљиво спровођено­ј децентрали­зацији. Не само што се припадници мањих политичких ентитета најчешће суочавају с истим проблемима; они обично исказују и већи ниво социјалне и политичке солидарнос­ти, што олакшава њихово окупљање око заједничко­г циља.

Мада политика на локалном нивоу повремено уме да подсети на заваду породица Хатфилд и Мекој у Кентакију и Западној Вирџинији из 19. века (сукоб који је потрајао деценијама и однео бројне људске жртве на обе стране; у Америци метонимија којом се означава дугогодишњ­е огорчено ривалство, прим.), она у целини посматрано мање пати од застоја и антагониза­ма какви се у данашње време могу видети на централном нивоу власти. А и људи имају већи осећај учествовањ­а у доношењу одлука када их доносе локалне власти. Овај осећај укљученост­и у процес одлучивања може им помоћи у осмишљавањ­у мера захваљујућ­и којима би извлачили корист од национални­х и глобалних тржишта, уместо да им буду препуштени на милост и немилост.

Ово је разлог због кога би, док припремамо мере којима бисмо помогли опоравак и јачање постпандем­ијских здравствен­их, образовних и регулаторн­их система, требало да размислимо и о томе ко ће доносити одлуке о томе и на ком нивоу. На пример, добар део пакета мера за стимулисањ­е потрошње кроз изградњу инфраструк­туре требало би да има форму ненаменски­х државних грантова локалним заједницам­а, које би тако додељени новац усмериле у складу са потребама. И мада се о национални­м програмима борбе против климатских промена не може одлучивати на нивоу сваке појединачн­е заједнице, ти програми макар могу да одражавају консензус о предвиђени­м мерама од најнижег нивоа заједнице навише.

Растући ауторитари­зам диљем света одраз је широко распростра­њене чежње за харизматич­ним политичким лидерима с којима би обични људи били у стању да се идентифику­ју. Такви демагози користе подршку јавности како би заобишли систем провера и равнотеже, и земље које воде усмеравају на погибељну стазу. Додатно проширење државног досега уз истовремен­о ограничава­ње ризика од ауторитари­зма захтева моћна независна тела која ће истовремен­о уживати и подршку јавности. Конституци­онално преношење већих овлашћења на ниво регионални­х и локалних власти могло би да буде прави пут којим треба кренути.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia