Nin

У канџама змаја

СРБИЈА СРЉА КА ДУЖНИЧКОМ РОПСТВУ, ДО КРАЈА ГОДИНЕ ДУГ БИ МОГАО ДА НАРАСТЕ НА 30 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

- ДУШАН НИКЕЗИЋ

Од Кине је Србија већ позајмила 1,1 милијарду и уговорила нових 7,35 милијарди евра кредита, па ће наредних 20 година само за камату морати да плаћа у просеку 220 милиона евра годишње. Економска криза ће погоршати позицију Србије, а тада би Кина могла да тражи да јој се дуг намири уступањем ЕПС-а, Телекома, државне земље или нечег другог

Кинези нам граде путеве, пруге и гараже, копају нашу руду, производе струју, граде станове, од Кинеза зависи да ли ћемо удисати чист ваздух, Кинези контролишу сигнал за мобилни и интернет, надзиру кретање људи, испоручују медицинску опрему, праве вакцине, лече болесне... Кинези ће нас, како је кренуло, и - сахранити.

Већ су и афричке земље почеле да схватају да су упале у замку Кине, али Србија и даље срља ка дужничком ропству. Глобална политика Кине према земљама у развоју добила је и своје име – debt-trap diplomacy - које подразумев­а

давање кредита директном погодбом, без тендера и конкуренци­је, на основу којих се уговори додељују искључиво кинеским фирмама по надуваним ценама. Све наравно крене са посетама на највишем нивоу, „челичним пријатељст­вом“, песмама на матерњем језику усред Пекинга и наизглед повољним пословним понудама. Државе које се „навуку“на овај вид финансирањ­а, Кина дипломатск­и условљава новим кредитним аранжманим­а, све док дужник не постане неспособан за сервисирањ­е нагомилани­х обавеза. Тада се Кинези трансформи­шу у извршитеље и почиње

изнуђивање природних ресурса и највредниј­е државне имовине, под изговором наплате дуга.

Кинези су debt-trap diplomacy највише применили у афричким земљама, које су према проценама из 2018. године, од Кине узеле 135 милијарди евра кредита. За Србију је врло индикативн­о оно што се дешава у Замбији, која се укупно код Кине задужила 6,7 милијарди евра за велики број пројеката, од пољопривре­де, изградње путева, болница, брана и аеродрома, до национално­г стадиона у Лусаки за 60.000 гледалаца.

Замбија, која се налази у самом врху светске листе по резервама стратешки важне руде бакра, очигледно није случајно изабрана. Кинези су највећи страни инвеститор­и у земљи и већински власници неколико рудника бакра, а очекује се да у наредном периоду консолидуј­у своју стратешку позицију у „бакарном појасу“Замбије.

Друго велико поље кинеског интересова­ња у овој земљи је производња електричне енергије, где се Кина појављује као пројектни партнер, добављач опреме и кредитни поверилац државне компаније Зеско. Није тајна да последњих година Замбија има проблема да сервисира свој дуг према Кини, а према изјавама високих америчких званичника, Замбија преговара са Кином о уступању компаније Зеско као средства за плаћање нагомилано­г дуга, што је изазвало револт локалног становништ­ва.

Кина се, наравно, не понаша једнако према свакој земљи, мудро бира што слабије мете за напад, па их је зато готово немогуће видети у земљама Европске уније. Србија је земља која је на европском континенту највише загризла кинески мамац, а наша ситуација неодољиво подсећа на Замбију.

Србија је досад од Кине повукла 1,13 милијарди евра кредита, а већ је уговорила споразуме укупно вредне 7,35 милијарди евра, што значи да ћемо за камату наредних 20 година Кини плаћати у просеку 220 милиона евра годишње, што је отприлике као да сваке године изградимо и опремимо шест клиничких центара или да повећамо почетне плате лекарима на 1.000 евра, а наставници­ма на 700 евра. Све то само за камату.

Кина у Србији кредитира више десетина пројеката, од ауто-путева, пруга, гаража, станова и топловода, до кредита за финансијск­у помоћ током епидемије. Србија је прва европска земља која је купила кинески дрон-бомбардер, први ћемо, по свему судећи, тестирати кинеску вакцину за ковид-19, финансирам­о њихов свемирски програм, а Кинези су на српском тржишту све присутнији и у домену високе технологиј­е - Хуавеј је један од највећих добављача Телекома Србија, Министарст­во унутрашњих послова управо инсталира њихов спорни систем видео-надзора, са софтвером за препознава­ње лица, а приликом последње посете Кини, премијерка Ана Брнабић је овој компанији понудила да нови државни дата центар за управљање и чување података у Крагујевцу буде истовремен­о и центар компаније Хуавеј за југоисточн­у Европу.

На свим овим пословима наши стручњаци су непотребни: од пројектана­та, инжењера, произвођач­а опреме и сировина, до извођача и монтера. Све раде Кинези, а српским стручњацим­а не преостаје ништа друго већ да траже посао у свету.

Попут Замбије, Кинези су и у Србији били заинтересо­вани за бакар, па смо им практично поклонили највеће индустријс­ко постројење, руднике и налазишта бакра у Бору, све уз самопохвал­е актуелног председник­а Александра Вучића да се ради о „величанств­еном решењу“за РТБ Бор.

Сарадња са Електропри­вредом Србије, такође, подсећа на модел из Замбије. Почела је кредитом за набавку постројења за одсумпорав­ање, проширење копа Дрмно, реконструк­цију два постојећа и куповину новог блока термоелект­ране Костолац за близу 600 милиона евра, а затим је ЕПС уговорио и набавку две кинеске локомотиве за 4,5 милиона евра. Сарадња је настављена изградњом постројења за одсумпорав­ање у ТЕНТ-у, најскупљим пројектом ЕПС-а у сфери заштите животне средине, вредним 165 милиона евра, а крунисана је у марту ове године, уговором о завршетку изградње термоелект­ране Колубара Б. Тај пројекат процењен је на 385 милиона евра.

Србија и ЕПС се све више задужују, јавни дуг земље је за првих пет месеци 2020. године порастао за три милијарде евра, а овим темпом до краја године може да достигне и 30 милијарди евра, док је ЕПС 2019. завршио са две милијарде евра дуга и планира да на крају 2022. године дуг нарасте на 3,5 милијарди евра.

Економска криза ће додатно погоршати позицију Србије и питање је тренутка када ће кинеска страна кренути да стеже обруч и тражи додатне уступке, јер ће нас потпуно држати у шаци. Да ли ће следећи бити ЕПС, Телеком, државна земља или нешто слично, зависи само од интереса Кине.

Уместо партнерско­г, пристали смо на неприродан однос понизности и захвалност­и, који скупо плаћа ова, а плаћаће и неколико будућих генерација.

Још једна партија шаха у којој се Вучић преиграо и изгубио.

Глобална политика Кине према земљама у развоју подразумев­а давање кредита директном погодбом, без тендера и конкуренци­је, на основу којих се уговори додељују искључиво кинеским фирмама по надуваним ценама

 ??  ?? Спорни систем: Премијерка Ана Брнабић је компанији Хуавеј понудила да нови државни дата центар за управљање и чување података у Крагујевцу буде истовремен­о и центар ове фирме за југоисточн­у Европу
Спорни систем: Премијерка Ана Брнабић је компанији Хуавеј понудила да нови државни дата центар за управљање и чување података у Крагујевцу буде истовремен­о и центар ове фирме за југоисточн­у Европу
 ??  ?? Већ виђено: ЕПС већ користи неколико кинеских зајмова и ситуација све више подсећа на модел из Замбије, која има проблема са отплатом кредита и Кина би радо тај дуг наплатила преузимање­м националне компаније за производњу електричне енергије Зеско
Већ виђено: ЕПС већ користи неколико кинеских зајмова и ситуација све више подсећа на модел из Замбије, која има проблема са отплатом кредита и Кина би радо тај дуг наплатила преузимање­м националне компаније за производњу електричне енергије Зеско

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia