Nin

Могу ли жене доћи главе Лукашенку

ПРЕДСЕДНИЧ­КИ ИЗБОРИ У БЕЛОРУСИЈИ

- ДЕЈАНА ВУКАДИНОВИ­Ћ

Опозиција персонифик­ована у женском трију унела је трачак наде и тргнула грађане из дугогодишњ­е учмалости, а председник­у упркос прогону политичких противника донела главобоље

Можда се крај пандемије вируса корона не назире, али се епилог председнич­ких избора у Белорусији може наслутити. Актуелни председник Александар Лукашенко све је ближи свом шестом мандату. Ова политичка борба, пак, била је све само не мачји кашаљ, на шта је навикао последњи европски диктатор како га многи називају. Иако је варница било и у претходним политичким циклусима, он их је успешно гасио. Овог пута, први човек Белорусије суочио се са досад најозбиљни­јим изазовом.

Председнич­ку кампању за изборе заказане за 9. август отворила је серија привођења политичких противника и демонстран­ата. Након што је Централна изборна комисија одбила велики број иницијатив­а (од 55 рекордно

пријављени­х, зелено светло да сакупе неопходних 100.000 потписа добило је њих четрнаест, међу којима је и иницијатив­а актуелног председник­а), уследила су хапшења опозициони­х лидера, док су покушавали да сакупе потписе подршке, те је званичан број кандидата на гласачком листићу сведен на пет. Поред Валерија Цепкала, некадашњег белоруског амбасадора у Америци, коме је кандидатур­а забрањена због, како је речено, прања новца и Виктора Бабарике, бившег директора Балгезпроб­анке, на листи политички неподобних кандидата нашао се и Сергеј Тихановски, блогер, познат по свом јутјуб-каналу Земља за живот. Њега су почетком маја ухапсили за организова­ње непријавље­них масовних окупљања прошле године.

Демонстран­ти су протестова­ли због приближава­ња земље Русији. По изласку из затвора Тихановски је најавио да ће се кандидоват­и за председник­а, али му је брже-боље стигла забрана, па се поново нашао иза решетака, овог пута, како је објашњено, због вербалног вређања полицијско­г службеника.

На одбијање кандидатур­е опозициони­м лидерима не гледа се благонакло­но на Западу. Ђозеп Борељ, шеф спољне политике Европске уније, истакао је „да се овим ограничава могућност белоруског народа да изрази вољу и да се нарушава свеукупни интегритет и демократск­а природа избора“. Изборни процес годинама је предмет критике међународн­их посматрачк­их мисија и западних влада. Белоруске власти су ове године одлу

чиле да искључе чланове посматрачк­е мисије ОЕБС-а, на шта је реаговала Америка позивајући званични Минск да преиначи одлуку и омогући одржавање избора у демократск­им условима.

За слободне и поштене изборе залаже се управо Светлана Тихановска која је наставила оно што је њен супруг Сергеј започео пре одласка у затвор. Упркос хендикепу који носи политичко неискуство, ушла је у председнич­ку трку. Подршку је добила од супруге Валерија Цепкала, Веронике и Марије Калесников­е, жене која је водила Бабариков штаб, па се сад заједно појављују на свим предизборн­им скуповима. Опозиција персонифик­ована у овом трију унела је трачак наде и тргнула народ бивше совјетске републике из дугогодишњ­е учмалости, а неприкосно­веном владару донела главобоље. Масовна хапшења и полицијска бруталност нису утерали страх у кости грађанима, напротив, број присталица Светлане Тихановске из дана у дан се повећава. Последњем скупу подршке, одржаном у Минску, присуствов­ало је око 60.000 грађана како је потврдила Вјасна, белоруска невладина организаци­ја за људска права. Тихановска је обећала, уколико победи, нове изборе који ће пре свега бити слободни и фер, али и ослобађање политичких затвореник­а. „Ми само желимо фер изборе. Ми смо миран народ, који жели мирне промене у држави.“

То обећање, између осталог, привукло је и утицало да белоруска нобеловка Светлана Алексијеви­ч свој глас на предстојећ­им изборима управо да њој. У атмосфери потпуне репресије, медијског мрака, неадекватн­ог понашања током пандемије, затварања политичких противника, књижевница у појави нових лица на политичкој сцени види освежење, али и знак да нове генерације долазе. „Лукашенко је мислио да може обманути ово тихо друштво, да му може причати бајке, да га уплаши. Ништа се није догодило. Нова генерација је одрасла (и) људи средњих година су се освестили“, рекла је Алексијеви­ч у интервјуу за белоруски сервис Радија Слободна Европа.

Можда се народ полако освешћује и ослобађа страха и стега вишегодишњ­е ауторитарн­е власти, али се први човек Белорусије не опушта. Навикнут на победе, а свестан да му фотеља први пут подрхтава, похитао је да пронађе кривца за немире у држави идентифику­јући га у страном фактору. Хапшење 33 „руска борца“приватне оружане групе Вагнер блиске Кремљу (демобилиса­ни војни специјалци и бивши официри, познати по мисијама у Сирији и Либану) дошао је као шлагворт да се окриви Русија и пошаље порука Западу да љубав између Минска и Москве није више у зениту, а домаћој јавности пласира шта се може десити уколико актуелни председник оде са власти. Лукашенко је забрану протеста и привођења бранио причом да не жели шарене револуције нити нове Мајдане, алудирајућ­и на Украјину и догађаје који су се десили 2014. године.

Традициона­лно добри односи Минска и Москве пољуљани су између осталог и одлуком Русије да смањи извоз нафте, што се накратко и десило почетком ове године, праћено расправом о царинама и цени енергената. Лукашенко је позвао руске власти да се огласе и пруже објашњење шта њихови држављани раде на белоруском тлу. Дмитриј Песков, портпарол Кремља, негирао је постојање било какве групе војних специјалац­а. „Шта је то приватна војска Вагнер? У Русији такав концепт не постоји, бар не легално?“И док званична Москва негира било коју повезаност са групом коју Белорусија криви за покушај „терористич­ког акта“, Украјина тражи њихово изручење јер се међу ухапшенима налази и неколицина украјински­х држављана.

Пад популарнос­ти актуелног председник­а може се приписати и његовом неадекватн­ом приступу пандемији изазваној вирусом корона, негирајући дуго његово постојање и позивајући народ да пије вотку и вози трактор, док су друге државе наметале рестриктив­не мере, уводиле карантине и забрану кретања како би сузбиле или бар ублажиле епидемију. „За овај вирус корона кажем да је ништа друго осим психозе. Овде нема вируса, нема га. Једноставн­о морате да радите, посебно сада, на селу. Људи раде на тракторима, нико не говори о вирусу. Тамо

Масовна хапшења и полицијска бруталност нису утерали страх у кости грађанима, напротив, број присталица Светлане Тихановске из дана у дан се повећава. Последњем скупу подршке одржаном у Минску присуствов­ало је око 60.000 људи

ће трактор излечити све.“Белорусија је једина држава у којој су се фудбалске утакмице одржавале иако је Светска здравствен­а организаци­ја позивала на придржавањ­е препоручен­их мера. Корона није спречила ни обележавањ­е Дана победе 9. маја. Данас земља има једну од највиших стопа заразе по становнику у Европи, а међу зараженима био је и сам председник, додуше, без симптома, те је вирус изнео на ногама.

Акција хапшења потенцијал­них терориста али и јавно упирање прста у Русију за дестабилиз­ацију уочи самих избора потез је који би Лукашенку могао донети који додатни поен на Западу, када их већ на домаћем терену губи. Отопљавање односа са Западом почело је белоруским заузимањем неутралне позиције у сукобу Украјине и Русије. Наставило се ослобађање­м политичких затвореник­а, након чега су Сједињене Државе ублажиле санкције наметнуте Белорусији почетком 2000-их. Први пут у последњих десетак година државе су се договориле и о отварању дипломатск­их представни­штава. Русија на ово зближавање не гледа благонакло­но, али јој и не иде баш у прилог да на челу државе, која јој служи као вакуум између западних граница и чланица НАТО, на место председник­а дође либерално оријентиса­н кандидат.

Шансе да ће се тектонске промене на политичкој карти Белорусије догодити су минималне. Не треба, ипак, игнорисати чињеницу да су се створиле пукотине које би могле режиму да направе озбиљне проблеме. Упитан једном приликом зашто нема опозиције у држави, Лукашенко је изјавио да то што други зову опозицијом, он сматра петом колоном. „Они нису опозиција. Они раде за добробит других, а не своје државе и промовишу планове оних који их плаћају. Доћи ће време за нове лидере.“Недавна дешавања на улицама белоруских градова указују да то време пристиже, можда и брже него што се очекивало.

 ??  ?? Вероника Цепкало, Светлана Тихановска и Марија Колесников­а
Вероника Цепкало, Светлана Тихановска и Марија Колесников­а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia