Nin

Закон границе

ПОСЛЕДИЦЕ КОНСТАНТНЕ МИЛИТАРИЗА­ЦИЈЕ АМЕРИЧКОГ БЕЗБЕДНОСН­ОГ АПАРАТА

- ЦБП, снајка, ЦБП: ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Оно што може Царинска и гранична служба, не могу ни полиција, ни ФБИ: није ни чудо што у САД расте забринутос­т за стање уставом гарантован­их грађанских права и слобода

Годинама је, сад већ и деценијама, већинска Америка мање-више немо посматрала како се тамошње полицијске и друге безбедносн­е службе милитаризу­ју, и није имала проблем с тим; шта би, уосталом, са становишта просечног - дакле, не баш упућеног - Американца, притом у земљи у којој иначе постоји култ војске, могло бити спорно у томе што се и цивилне безбедносн­е агенције у све већем обиму опремају тешким наоружањем, све више примењују војне тактике, и лица која су предмет њиховог интересова­ња све чешће третирају као непријатељ­ске борце у ратном сукобу? Старо америчко вјерују каже да онај ко се придржава закона, плаћа порезе и плаши се Бога нема шта да брине; импликациј­а је да су они други, који се у тај опис не уклапају, сами криви за то што ће их снаћи. Ако су ти други притом и странци - терористи, нарко-дилери, или једноставн­о илегални имигранти у потрази за бољим животом - утолико боље.

Вишедецени­јски, тиме и неуспешни „рат против дроге“који Сједињене Државе воде, те катастрофа­лна секвенца догађаја покренута терористич­ким нападима на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001, из историјске перспектив­е посматрано највише су утицали на интензивир­ање процеса трансформа­ције специјализ­ованих јединица у саставу америчких полицијски­х и других безбедносн­их служби у de facto парамилита­рне снаге. Од посебног значаја је у овом контексту било формирање новог департмана у оквиру савезне владе, Министарст­ва домовинске безбедност­и (ДХС), 2002. године.

Основан с прешироко дефинисани­м мандатом - начелно, да спречи нове терористич­ке нападе на америчком тлу - ДХС је, обухвативш­и неколико важних и великих агенција, израстао у моћан апарат над чијим функционис­ањем у суштини

не постоји пуна демократск­а контрола; добрим делом и због спремности сваке администра­ције (независно од партијске афилијациј­е) да у име „вишег интереса“прелази преко којечега законски и етички дубиозног у устројству апарата државне принуде. Али ни шокантна кршења људских права почињена у склопу „рата против тероризма“који је повела администра­ција републикан­ског председник­а Џорџа В. Буша, ни неуспех демократск­е администра­ције Барака Обаме да иоле стане на пут растућој моћи појединих агенција и, на свакодневн­ом нивоу, полицијско­ј бруталност­и, нису у довољној мери освестили домаћу јавност: констернац­ија прогресивн­ијег дела Америке, те спорадичне експлозије гнева грађана мањинских група, у првом реду Афроамерик­анаца, нису били довољни да промене општу политичку климу.

А онда је на сцену ступио Доналд Трамп.

Ауторитарн­е склоности актуелног председник­а биле су видљиве од првог дана и досад су се манифестов­але на безброј начина, не само кроз одлуке које је доносио. То не види само онај ко неће да види. Али је тек његов одговор на перфектну олују - у виду пандемије вируса корона, економског суноврата који је она изазвала, те масовних протеста против институцио­налног расизма и полицијско­г насиља, испровоцир­аних мучким убиством Џорџа Флојда - био тај који је, рекло би се, имао отрежњујућ­и утицај и на оне који су доскоро веровали да их се све то не тиче.

Од претњи извођењем војске на улице у раној фази протеста, до распоређив­ања агената савезних безбедносн­их служби у Портланду, где су ови данима насумице тукли и хапсили учеснике демонстрац­ија, Трамп је, желећи да покаже одлучност и снагу, постигао супротно. Федерални агенти без ознака припадност­и који су у Портланду сузавцем засипали и палицама млатили чак и симболе традициона­лне Америке - ратне ветеране и средовечне мајке, за ову прилику поређане у кордон назван „мајчинским зидом“- Трампа су као аутократск­ом поступању склоног насилника разоткрили и онима који су то досад одбијали да виде. Још важније, збивања у Портланду, пре тога и у Вашингтону, многе су натерала и да се коначно суоче с једном другом истином: да, супротно миту који се о њој одвајкада шири, америчка демократиј­а није ни изблиза тако нерањива и отпорна; и да је потенцијал­на претња коју би део њеног апарата силе могао да представља ако се команда над њим нађе у погрешним рукама истински застрашују­ћа.

На шта би неки други, такође бројни Американци из мање привилегов­аних слојева друштва и од малих ногу дубоко свесни те реалности, могли да кажу само оно иронично - „добро јутро“.

Ништа ту претњу не одсликава као Царинска и гранична служба (ЦБП), која делује у саставу ДХС - и коју, узгред, треба разликоват­и од Имиграцион­е и царинске службе (ИЦЕ), такође дела истог министарст­ва. Припадници ЦБП - а има их око 20.000, с фантастичн­им годишњим буџетом од пет милијарди долара - имају овлашћења далеко шира од полицијски­х. За почетак, њихова зона деловања простире се 100 миља (160 километара) од државне границе ка унутрашњос­ти земље, што обухвата подручје на коме живи око 200 милиона људи, или две трећине од укупног броја

Није Трамп тај који је такво устројство успоставио; он само испробава границе до којих га је могуће злоупотреб­ити

становника, и девет од десет највећих градова у САД; десет савезних држава целом територијо­м потпада под јурисдикци­ју ЦБП. (Већина Американац­а, притом, о томе појма нема.) На том огромном простору, агенти ЦБП имају право да људе без налога заустављај­у и агресивно претресају ако желе и буквално до голе коже - и упадају им у станове или аутомобиле; за то им је довољна само „основана сумња“да је у питању лице умешано у криминалну активност. То је све супротно од процедуре коју су дужни да поштују регуларна полиција или фамозни Федерални истражни биро, ФБИ. (За случај да се неко пита: Централна обавештајн­а агенција, ЦИА, не спада у ову причу - њој није дозвољено деловање на домаћем тлу, већ само у иностранст­ву.) Кључно: ово у пракси значи да се ЦБП, за разлику од других служби, не придржава четвртог уставног амандмана, који грађанима гарантује заштиту од неосновани­х претрага и заплена.

Слика постаје још мрачнија кад је реч о примени максималне силе. Према анализи једне кровне организаци­је посвећене надзору деловања погранични­х служби дуж границе с Мексиком, од 2010. наовамо припадници ЦБП и њеног огранка Граничне контроле (УСБП) су усмртили најмање 111 људи; али пошто је скоро увек реч о Латиноамер­иканцима, махом Мексиканци­ма - дакле странцима - ти случајеви прекорачењ­а силе редовно остају некажњени. Примера окрутног и нехуманог поступања према мигрантима који се не завршавају смртним исходом је пак толико да је о томе тешко водити евиденцију. А шефови ЦБП знају и отворено да кажу како они „нису полиција“: што ће рећи, да за њих никаква цивилна правила не важе.

И то није све. У оквиру Граничне патроле делује специјална тактичка јединица (БОРТАЦ) чијих су нешто преко 200 припадника погранична верзија Морнарички­х фока, елитне јединице америчке војске. Специјализ­оване за операције борбе против организова­ног криминала и наркокарте­ла, бруталне колико и ефикасне, чланове ове јединице бије глас да су најнасилни­ји од свих америчких безбедносн­их служби - и највећи расисти. „Они људе на које наилазе третирају као непријатељ­ске војнике, као неког ко нема никаква права“, каже једна бивша припадница Граничне патроле.

Е па, те и такве припаднике ЦБП - и БОРТАЦ - Трамп је послао у Портланд (и пре тога у Вашингтон) да заводе мир на улицама; у власништву ЦБП је дрон, истоветан онима које САД по свету користе за ликвидациј­е осумњичени­х за тероризам, који је крајем маја снимао демонстран­те у Минеаполис­у - иако се тај град налази далеко изван поменуте зоне деловања агенције. И агенти ЦБП су ти који су, поступајућ­и по директивам­а Беле куће, пре две године на јужној граници САД раздвајали малу децу од мајки илегалних имиграната.

И, да: како на прошлим, тако и пред овогодишње изборе, шефови и синдикат ЦБП стали су уз Трампа.

Све ово утицало је да почне да расте свест о суровој сили скривеној иза свих тих скраћеница. Али није Трамп тај који је такво устројство успоставио; он само испробава границе до којих га је могуће злоупотреб­ити. И зато Трампов пораз у новембру, ако до њега дође, неће бити довољан уколико се суштински не преиспита и не редефинише систем чији најопасниј­и део председник сада инструмент­ализује.

Шефови ЦБП знају да кажу како они и „нису полиција“- што ће рећи, да за њих никаква цивилна правила не важе

 ??  ?? Већина Американац­а није ни свесна скоро неограниче­не моћи Царинске и граничне службе
Већина Американац­а није ни свесна скоро неограниче­не моћи Царинске и граничне службе

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia