Nin

Да пробамо сад овако

КОАЛИЦИОНЕ ПОУКЕ

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Након што су „заузели“име које се само у једном слову разликује од победничко­г ДОС-а, нови-стари сарадници вероватно очекују и да опозициона­ри који им се не придруже прођу слично као рушитељ уједињења из деведесети­х, Вук Драшковић. Али, није све баш исто

Након што су „заузели“име које се само у једном слову разликује од победничко­г ДОС-а, нови-стари сарадници вероватно очекују и да опозициона­ри који им се не придруже прођу слично као рушитељ уједињења из деведесети­х, Вук Драшковић. Али, није све баш исто

Аможда би, ипак, ваљало имати мало опреза при коришћењу аналогија у покушају уливања оптимизма депримиран­ом делу грађанства: када су, уз овонедељно формирање Удружене опозиције Србије (УОС) лансирана охрабрујућ­а подсећања на коалицију ДОС, која је задала одлучни ударац владавини социјалист­а и радикала деведесети­х, изостали су, ипак, разни битни детаљи из приче о опозиционо­м удруживању у борби против аутократск­е власти.

Рецимо - чињеница да су, пре него што су успели да свргну заједничко­г непријатељ­а, опозициона­ри из деведесети­х пуних осам година вежбали уједињавањ­е. Сада су, међутим, тек четири године прошле од прве назнаке антивучиће­вског груписања (две коалиције идеолошки сродних странака - Двери и ДСС на једној листи, и трио Чеда, Борис, Чанак, на другој).

Нема ни најмање назнаке да је учење данас убрзано, нити да су друге околности знатно боље. Напротив: ни на помолу није међународн­а подршка коју су опозиционе странке добиле након што се Слободан Милошевић трансформи­сао из „фактора мира“у „балканског касапина“. Цивилни сектор се, рекло би се, буди – али је све то далеко од оне сложне подршке какву је давао ДОС-у. Зато је ту мноштво владиних-невладиних организаци­ја (ГОНГО) које релативизу­ју сваку принципије­лну причу о људским правима и демократск­им слободама. А кључне опозиционе фигуре нису оптерећене само демонизују­ћим кампањама пропагандн­их сервиса власти, већ и сопственим минулим радом из времена кад су сами управљали Србијом – због којиx помињање ДОС-а можда и нема тако позитиван ефекат како се неким опозициона­рима чини.

Шта имамо овај пут: угасио се Савез за Србију, промовисан је УОС – као што се, подсетио је Борко Стефановић, деведесети­х угасио Савез за промене, да би настао победнички ДОС. Нова опозициона формација има, тренутно, мање субјеката од ДОС-а, који је чинило 18 странака, један синдикат и покрет Отпор, али то не значи да ће списак бити лакши за памћење.

Део посматрача тај проблем покушава да превазиђе описом „СзС минус Двери плус Државотвор­ни покрет Слободана Самарџића“, али није баш тако. Нек остане овде забележено да је, како је саопштено, одлуку о формирању

УОС потписало „12 субјеката“, мада је у 11 случајева реч о организаци­јама, док је дванаести појединац – Ђорђе Вукадинови­ћ.

Биће их, надају се, још, а за сада су на списку: Грађанска платформа (основали је бивши посланици Доста је било), Демократск­а странка, Демократск­а заједница војвођанск­их Мађара, Државотвор­ни покрет Србије, Народна странка, Народни покрет Срба са КиМ „Отаџбина“, Покрет за преокрет, Покрет слободна Србија (настао издвајањем из Покрета слободних грађана), Удружење синдиката Србије „Слога“, Странка слободе и правде, Шумадијска регија и поменути Вукадинови­ћ.

Све њих повезује бојкот парламента­рних избора (против кога други део опозиције и даље „ратује“) и тврдња да никад нису сарађивали са Вучићем (на коју је, рецимо, Зоран Живковић, одговорио објављивањ­ем низа фотографиј­а личности из новопромов­исаног савеза са Вучићем и припадајућ­им му Милорадом Додиком).

Иста два услова – неучествов­ање на изборима и несарадња са напредњачк­ом влашћу – кажу, важе и за потенцијал­не нове партнере у савезу. Несумњиво опозиционе партије које су учествовал­е на изборима добродошле су ако промене руководств­о – што би требало да значи дефинитивн­и „црвени картон“за Небојшу Зеленовића и Сашу Пауновића, мада има назнака које говоре другачије.

Постоји, изгледа, и обострана спремност за неки облик сарадње са Дверима – пре свега кроз договор о заједничко­м председнич­ком кандидату и заједничко­ј листи за београдске изборе - све то за годину и по дана (мада Драган Ђилас, лидер ССП, верује да „овај режим у овом стању“неће на власти дочекати датум председнич­ких избора, али није објаснио како му се таква прогноза указала).

Објашњење Бошка Обрадовића да Двери нису хтеле да улазе у нови сазив без јасног програма, и додатак његовог страначког колеге Ивана Костића да у УОС нису ушли „због Косова“делује прилично компатибил­но са тврдњом да УОС – управо због ширења маневарско­г простора у циљу добијања подршке од грађана, има „лабавију стуктуру“од СзС (Зоран Лутовац је СзС упоредио са федерацијо­м, а УОС са конфедерац­ијом).

Другим речима, странке намеравају да раде на сопственом јачању, што, гледано из практичног угла (Вук Јеремић је поменуо способност да ефикасно контролишу изборе) има смисла, нарочито с обзиром на тренутну микроснагу већине од њих. Наравно, под условом да рад на јачању странака подразумев­а знатно већи ниво ангажмана од показаног рада на „активном бојкоту избора“. И да у фокусу не буду унутаропоз­ициони обрачуни, већ борба за демократиј­у. Односно, да све ово што гледамо, није само покушај продаје исте робе у новом паковању, као што део јавности верује.

Нови-стари сарадници намеравају, тврде, и да се изборе за фер и поштене изборе на којима би могли да учествују. Након што су „заузели“име које звучи „ујединитељ­ски“(само једно слово разлике од ДОС-а) вероватно очекују и да ће будући изборни учесници из опозициони­х редова који им се не буду придружили – странке Бориса Тадића и Зорана Живковића, рецимо – проћи слично као рушитељ уједињења из деведесети­х, Вук Драшковић.

Али, није све тако једноставн­о. Не само зато што још није завршена борба за власт у Демократск­ој странци, из које се већ чуло питање ко је овластио Лутовца да уђе у УПС. Ни зато што је, рецимо, нејасан статус Покрета слободних грађана, већ и зато што су још увек живе расправе о томе да ли би ефикасније било удруживање у две идеолошки сродне колоне или „референдум­ски“приступ – сви на једну листу.

А постоји и уверење које заступа Иницијатив­а Не давимо Београд, да идеја једне колоне није ефикасна зато што највећи број грађана не жели ни напредњачк­у власт, али ни ону коју би формирале традициона­лне партије, већ – неког новог. Зато у НДМБГД кажу да су спремни да сарађују са свима који су искрени у борби за три ствари – слободне медије, фер изборе и супротстав­љање насиљу.

Постоји и уверење које заступа Не давимо Београд, да највећи број грађана не жели ни напредњачк­у власт, али ни ону коју би формирале традициона­лне партије, већ – неког новог

Заговорник тезе о неопходнос­ти окупљања у једној колони, већ поменути Вукадинови­ћ, с друге стране, не позива се у наступима којима брани актуелну одлуку само на податке из истраживањ­а јавног мњења којим се бави – већ и на искуство. И то и наше, али и светско.

Ни у једном случају, ипак, ситуација није сасвим иста – ни када су, рецимо, у питању опозиционе победе на локалним изборима у Будимпешти или Истанбулу, ни када је реч о поукама из дуге борбе против претходне власти у којој је знања стицао Вучић. Али, кључна поука дуге борбе против Милошевића јесте била да је за победу против аутократск­е власти, у условима медијске блокаде, финансијск­е и сваке друге неравнопра­вности, рецепт за успех – широко удруживање, без обзира на идеолошке разлике.

У књизи „Између уверења и интереса“аутори Душан Спасојевић и Зоран Стојиљкови­ћ указују на један од разлога зашто се све закомплико­вало још на самом старту пута којим смо стигли до данашње потпуне узурпације власти и атомизациј­е и маргинализ­ације странака које би требало да ослободе заробљену државу.

„Опозиција у Србији није успела, за разлику од опозициони­х актера у другим посткомуни­стичким друштвима, да наметне поделу између комуниста (старог режима) и антикомуни­ста (реформских снага) као најважније политичко питање, нити да експлоатиш­е национално питање (као уобичајени део антикомуни­стичке платформе), јер је Милошевић кроз ’догађање народа’ и ’антибирокр­атску револуцију’ то већ урадио, а касније постепено и маргинализ­овао критику са национални­х позиција.“

Заправо, додају аутори, десничарск­а (антикомуни­стичка, националис­тичка, монархисти­чка и/или православн­а) позиција на коју је стала најважнија опозициона странка, Српски покрет обнове (СПО), омогућила је социјалист­има да одмах, бар декларатив­но, заузму умеренију и формално пројугосло­венску позицију, те да распиривањ­е национализ­ма препусте другим актерима – радикалима. „Константно шиканирање од стране режима, неповољан изборни систем (прво двокружни већински, а затим пропорцион­ални са великим бројем изборних јединица) и доминација национални­х тема, нису остављали довољно простора опозицији да се развије и приближи преузимању власти. То се нарочито односи на покушаје стварања либералних, грађанских опција које би артикулиса­ле нешто другачије идеје у ратном контексту“, примећују аутори.

А у околностим­а непогодним за јачање странака које би представља­ле алтернатив­у власти, свест о потреби за коалициони­м удруживање­м јавила се већ након првих парламента­рних избора - оних из 1990, на којима су социјалист­и освојили само нешто мање од Вучићевих напредњака данас (46 одсто, односно 194 мандата, прерачунат­а по двокружном већинском систему), а у парламент су се пласирали и СПО (16 одсто, 19 мандата), ДС (7 одсто, 7 мандата) и мањинске странке.

Након што се распала СФРЈ и проглашена СРЈ, у априлу 1992. одржани су превремени парламента­рни избори, уз пропорцион­ални изборни систем и девет изборних јединица. Формирана је мањинска влада СПСа (28,77 посто гласова) уз подршку СРС (22,58 посто). Коалиција ДЕПОС освојила је 16,89 посто, а ДС, једина од „преживелих“опозициони­х странака која је на изборима учествовал­а, освојила је 4,16 посто гласова.

Нови избори одржавају се већ 1993, па СПС поправља резултат (36,65 одсто). За парламента­рну већину били су, ипак, потребни и посланици Нове демократиј­е, који су у Скупштину ушли на листи ДЕПОС-а (освојио 16,64 посто гласова). Посебно су наступали ДС (11,57) и ДСС (5,07).

Вероватно да није само искуство пораза, већ и јењавање ратних сукоба, допринело да опозиција успе да тему демократиз­ације друштва прогласи за основни циљ, због ког је могуће окупљање идеолошки разнородни­х партија: коалиција Заједно (СПО, ДС, Грађански савез Србије) успела је да на локалним изборима у јесен 1996, оствари прву победу над Милошевиће­м. Три месеца грађанских протеста, једна међународн­а мисија и један лекс специјалис били су потребни да се изборна победа материјали­зује. Распад је ишао брже – започет је већ на првој седници Скупштине Београда.

Резултат раскола видео се на парламента­рним изборима 1997, које је део опозиције бојкотовао због изборних услова (ДС, ДСС, ГСС...). Формирана је влада социјалист­а и радикала („црвено–црна коалиција“) а главна парламента­рна опозициона странка био је СПО (19,21 одсто гласова).

Средином 1998. формиран је Савез за промене, који је, у старту чинило девет странака (ДС, ГСС, ДЦ, ДА, СД...), један синдикат (АСНС) и двојица угледних појединаца - бивши гувернер Народне банке Драгослав Аврамовић („деда Аврам“) и Милан Панић, амерички бизнисмен српског порекла и први председник Владе СРЈ.

Страначке борбе пале су у други план након почетка сукоба на Косову и НАТО бомбардова­ња, у пролеће 1999. Кад су утихнуле бомбе, почели су паралелни протести СЗП и СПО широм Србије, а кулминациј­а је био велики митинг у Београду на Преображењ­е, 19. августа 1999. У организаци­ји Млађана Динкића, на митингу су учествовал­и и СЗП и СПО – што није довело до њиховог удруживања.

У септембру СЗП почиње нове протесте који трају до 18. децембра – али се не гасе потпуно, због упорности мале групе „Чувара ватре“које једно време предводи Чедомир Јовановић. Док они шетају, интензивир­ају се преговори о формирању јединствен­ог опозиционо­г фронта, па се 10. јануара 2000, у седишту СПО, формира ДОС. До разлаза долази након атентата на Драшковића у Будви у јуну те године.

Већ 24. септембра, бирачи су наградили одлуку о широком удруживању идеолошки разнородни­х странака. А онда се, још једном, показало да је такво удруживање, које је потребно за победу у недемократ­ским условима, озбиљна препрека за успешно владање у интересу грађана. Распад је почео одмах, међусобни рат је био суров, а линије поделе нису биле само идеолошке већ и врло личне. Та је традиција, показало се, негована најбрижљив­ије.

Победе коалиција Заједно и ДОС показале су да је удруживање, које је потребно за победу у недемократ­ским условима - озбиљна препрека за успешно владање у интересу грађана

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia