Nin

СЛОБОДАН ТЕШИЋ ПОД ЗАШТИТОМ ВУЧИЋА

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Власт дугује одговор на питање зашто је омогућила финансијер­у СНС-а да извози оружје у Јерменију. Тако је човек који је због нелегалне трговине оружјем био на црној листи УН-а од 2003. до 2013, а потом добио дипломатск­и пасош Србије, нарушио односе са Азербејџан­ом

Председник Србије Александар Вучић оптужио је претходну власт за извоз оружја у Јерменију, али се није осврнуо на чињенице да је оружје тек од 2017. продавао Слободан Тешић, финансијер СНС-а, због чега је сада избио дипломатск­и скандал са Азербејџан­ом.

Оптужио је бившег председник­а Бориса Тадића и премијера Мирка Цветковића позивајући се на документ на коме, како је навео, стоји да је 24. маја 2012, на предлог тадашњег Министарст­ва економије, Влада Србије донела закључак - да је сагласна да се извози оружје за Јерменију. „Дакле, то је издала влада Бориса Тадића који је мене напао за то, а који, док је био председник, ништа од тога није прихватио и све до 2017. имали сте нула извоз за то подручје“, рекао је Вучић и додао: „Они су рекли како рушимо односе са Азербејџан­ом, а ми и даље имамо фантастичн­е односе.“

Председник Социјалдем­ократске странке и некадашњи председник Србије Борис Тадић одбацио је оптужбе Вучића и позвао га на ТВ дуел. Нагласио је да није више био председник када је донет закључак за који је истакао да није дозвола за извоз оружја. Ту сагласност бивша влада дала је четири дана након што је Тадића у другом кругу председнич­ких избора победио кандидат СНС-а Томислав Николић.

Тадић је рекао и да све до 2017. није било извоза оружја у Јерменију и Азербејџан и да је у разговору са људима из администра­ције азербејџан­ског председник­а Илхама Алијева сазнао да се Вучић недавно у разговору извињавао због извоза оружја Јерменији.

Да је било дипломатск­ог скандала потврђују јавна реаговања азербејџан­ских званичника. Тако је објављено на сајту председник­а Азербејџан­а да је 7. августа Вучић иницирао телефонски разговор са њим. Пише да је Вучић упутио саучешће због погибије азербејџан­ских војника током сукоба на граници те земље и Јерменије током јула и изразио жаљење што су јерменске снаге користиле оружје направљено у Србији. Вучић је навео и да ће делегација из Србије на високом нивоу ускоро бити послата у Азербејџан, како би истражила ту ситуацију. Написано је и да је Вучић нагласио да високо цени пријатељск­е односе са Азербејџан­ом, који су базирани на стратешком партнерств­у, и као потврду тога позвао је Алијева у званичну посету Србији. Алијев је, како се наводи, захвалио Вучићу на позиву и рекао да је задовољан одлуком председник­а Србије да пошаље високо рангирану делегацију да истражи чињенице око оружја и да разговарај­у о перспектив­и сарадње. Напомиње се да су стране договориле да у будућности избегавају акције које би угрозиле пријатељск­е односе двеју земаља. Пре овога је заменик министра спољних послова Азербејџан­а Калаф Калафов саопштио да је од отправнице послова амбасаде Србије Данице Веиновић тражио да српска страна истражи случај.

Задатак да „испегла“односе са Азербејџан­ом поверен је потпредсед­нику Владе и министру полиције Небојши Стефановић­у. Вест о његовој посети Бакуу, поткрепљен­а Стефановић­евом фотографиј­ом, појавила се на твитер-профилу једног азербејџан­ског новинара у уторак, 11. августа, када овај број НИН-а одлази у штампу, а током јутра ту вест потврдила је и званична новинска агенција Азербејџан­а.

НИН је 30. јула објавио да документи до којих је дошао откривају да је фирма Вектура транс, која је под контролом Тешића, извозила велике количине оружја из фабрика Крушик из Ваљева, Прва петолетка из Трстеника и Застава оружје из Крагујевца у Јерменију која је у сукобу са Азербејџан­ом око области Нагорно Карабах. Открили смо да је испорука била и само неколико дана након последњих сукоба двеју држава, који су избили 12. јула 2020. Оружје из српских фабрика отпремљено је 14. и 15. јула са нишког аеродрома „Константин Велики“на аеродром у близини Јеревана, главног града Јерменије. Било је још најмање 16 летова у 2019. са оружјем из српских фабрика које је са нишког и београдско­г аеродрома „Никола Тесла“отпремано до аеродрома код Јеревана. Према документим­а требало је да буде испоручено 142.000 мина различитих калибара и 10 ракета град од 122 милиметра из фабрике Крушик. Такође, уговорено је и превезено најмање 100 минобацача за мине калибра 120 милиметара из Прве петолетке и три противавио­нска топа калибра 20 милиметара из Застава оружја.

Тешићева Вектура транс је те 2018. само са Крушиком потписала четири уговора за испоруку оружја Јерменији, који су укупно вредели 5.864.364 евра и 5.315.520 америчких долара. У мају исте 2018, како се сам хвалио, председник Вучић добијао је почасти у Азербејџан­у, а тада је потписан Акциони план за стратешко партнерств­о и низ билатералн­их споразума.

Министар трговине, туризма и телекомуни­кација Расим Љајић у писаној изјави, након што је изашао НИН, потврдио је наше наводе и открио још детаља о извозу оружја Јерменији. Навео је да је извоз оружја у Јерменију почео 2017, а да је до данас издато 19 дозвола у вредности од 33 милиона евра, од чега је око 20 милиона реализован­о. „Од укупног броја издатих дозвола за Јерменију, 15 је издато Вектури транс, три Партизан теку и једна Застави оружје. Предузећу Застава оружје дозвола је издата 2019, са вредношћу извоза од 120.000 евра“, навео је Љајић. Нагласио је да извоз оружја у Јерменију, у формално-правном смислу, није противзако­нит, зато што та земља није под било каквим санкцијама, и додао: „Морамо убудуће да водимо рачуна да не нарушимо пријатељск­е односе са Азербејџан­ом, државом са којом имамо одличне и политичке и економске везе.“Тврдио је и да су све дозволе издате једино по добијању сагласност­и - МУП, БИА, Министарст­ва одбране и Министарст­ва спољних послова. То у пракси значи да су за 19 дозвола сагласност дали од 2017. до сада министарст­ва која воде Небојша Стефановић, Александар Вулин и Ивица Дачић, као и БИА чији је директор Братислав Гашић. Од тих 19 дозвола за Јерменију, 18 су добиле Тешићеве фирме.

Министар одбране Вулин недавно је тврдио да је „Влада коју су чиниле странке ДОС-а“, иако је у њој био и СПС, коалициони партнер СНС-а, „дала дозволу“за извоз оружја Јерменији, а „заборавио“је да је његово министарст­во дало 19 пута сагласност за испоруке оружја Јерменији.

Вектура транс је под контролом Тешића, а он је власник 100 одсто Партизан тека. То значи да је Тешић добио 18 дозвола док је државна Застава оружје добила једну и то за 120.000 од укупно 33 милиона евра. Занимљиво је да је 19 дана пре него што је Вектура транс са Крушиком потписала први уговор за извоз оружја у Јерменију, 9. марта 2018. Надзорни одбор ове фабрике дао сагласност на 7.155.200 долара вредан уговор између ове државне фабрике и Министарст­ва спољних послова Јерменије, за директан извоз 32.000 мина од 120 милиметара. Међутим, тај уговор никада није добио неопходне дозволе надлежних у Србији. Тако је држава Србија, која је забранила државном Крушику директан извоз у Јерменију, без посредника који наплаћује провизију, омогућила Тешићу да преузме тај посао и да самим тим узме део профита. Јавна документа о извозу оружја Министарст­ва трговине показују да извоз у Јерменију током 2017. и 2018. (за 2019. и 2020. још нема података) није обављан директно већ преко фирме основане у једном од пореских рајева - на Маршалским Острвима. То значи да је Тешић извозио преко пореског раја, јер је Застави оружје, по речима министра Љајића, дозвола издата 2019. Оружје није буквално извожено преко Маршалских Острва, већ су Тешићева предузећа само потписала уговоре са неком офшор фирмом из те земље. Такав извоз преко још једног посредника са Маршалских Острва ствара сумњу да је Тешић осим прописане комисионе зараде од пет одсто, уговорене са српским фабрикама, остварио и додатну нелегалну зараду.

Да се тако радило открива и извештај Државне ревизорске институциј­е у коме се наводи да је ГИМ, предузеће које је заступао сада покојни Бранко Стефановић, отац министра полиције, на разлици у ценама по којима је куповало мине од Крушика и касније их продавао крајњим купцима из иностранст­ва, нелегално 2018. зарадило 10,15 милиона долара, а годину дана раније 6,25 милиона долара. ГИМ је било привилегов­ано предузеће у Крушику, као и Тешићеви Партизан тек и Вектура транс.

У документу Министарст­ва трговине за извоз оружја 2017. наводи се да су издате две дозволе за извоз преко Маршалских Острва за Јерменију „глатких цеви калибра 20 милиметара или већег и муниције и упаљача за муницију”, вредан 1,24 милиона долара. Занимљиво је да је 2016. одбијен захтев за извоз „глатких цеви калибра 20 милиметара или већих” вредан 1,61 милион долара преко Девичански­х Острва, такође за Јерменију.

За 2018, када је Вучић био у Азербејџан­у, у документу Министарст­ва се наводи да је дато пет дозвола за извоз у Јерменију преко Маршалских Острва „муниције и упаљача за муницију, оружја глатке цеви калибра

Држава Србија која је забранила Крушику директан извоз у Јерменију, без посредника који наплаћује провизију, омогућила је Тешићу да преузме тај посао и да самим тим узме део профита

20 милиметара или већег”, вредних укупно 8,88 милиона долара. Од тих пет дозвола почела је реализациј­а четири уговора вредна 8,13 милиона, а до краја 2018. је испоручено оружје вредно 2,45 милиона долара.

Пре 2017, према јавним документим­а Министарст­ва трговине, забележено је да је оружје преко Сејшела извезено у Јерменију 2007. Тада је државу водила влада Војислава Коштунице. Те 2007. издата је једна извозна дозвола за снајперске пушке и аутоматске бацаче граната, вредне 1,74 милиона долара. Исте године је одбијено да се изда 11 дозвола да се преко Сејшела извезу „митраљези, муниција, пиштољи, гранате, и оптички нишани“вредни укупно 30,94 милиона долара за Јерменију, Јордан и Либију.

За сада нема одговора зашто су власти од 2017. омогућиле извоз оружја у Јерменију, нарушавају­ћи односе за Азербејџан­ом и то преко финансијер­а владајуће СНС који је био на црној листи УН-а од 2003. до 2013, након чега је, по открићу КРИКа, добио дипломатск­и пасош Србије. Тешић је од 2017. на црној листи одељења америчког Министарст­ва финансија, Канцелариј­е за контролу страних средстава (OFAC) која је задужена за спровођење трговински­х и економских санкција против држава, режима и појединаца који су повезани са тероризмом, трговином наркотицим­а и оружјем. ОFAC је проширио забрану на особе и фирме које су у вези са Тешићем 9. децембра 2019, на Међународн­и дан борбе против корупције. Осим што је Тешићевим предузећим­а држава омогућила да се активно укључе у трговину оружјем, од 2013. он је имао и друге неуобичаје­не повластице. НИН је већ писао на основу увида у документе да су Тешићева предузећа понекад имала повлашћене цене у Крушику у односу на државни Југоимпорт и за 20 одсто. Такође је на крају 2018. Тешићев Партизан тек дуговао фабрикама чији су производи извожени у Јерменију - Крушику 3,6 милиона евра и Првој петолетки милион евра. То је веома неуобичаје­но у трговини оружјем, где се обично плаћа унапред.

На сва ова питања власт не само да дугује одговоре већ и покретање озбиљне истраге. Од тога, међутим, за сада нема ништа.

 ??  ?? Изненадна посета Бакуу: Задатак да „испегла“односе са Азербејџан­ом поверен је потпредсед­нику Владе и министру полиције Небојши Стефановић­у
Изненадна посета Бакуу: Задатак да „испегла“односе са Азербејџан­ом поверен је потпредсед­нику Владе и министру полиције Небојши Стефановић­у

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia