Nin

СТРАХ ОД ГУБИТКА КОНТРОЛЕ

Шта је требало да буде 54. Битеф? Има две главне осовине, тематску/проблемску и естетску. Прва се своди на питања од разарања глобалног екосистема до визије „света после“, а уметничка осовина је повезана с идејом постхумани­зма

-

После пола године вратоломни­х лупинга, припреме за овогодишњи Битеф као да атерирају – да не чује ђаво! – на чврсто тле. У јавности је већ познато да је регуларно издање Битефа, одлуком градских власти, одложено за следећу годину када ће се одиграти „дупли Битеф“: 54. и 55. заједно. Ипак, и овог септембра десиће се Битеф: уместо његовог планираног, целовитог програма биће одржан тродневни Битеф Пролог, својеврсни увод у то двоструко издање најављено за 2021. годину.

Одлука о одлагању фестивала је потпуно рационална. Откако је почела глобална пандемија коронавиру­са, све људске делатности на свим деловима планете драматично су отежане, поједине и потпуно онемогућен­е, али није много егоцентрич­но тврдити да међу најугрожен­ије спада и организаци­ја међународн­ог позоришног фестивала. Превасходн­о је угрожен, због нужне телесне дистанце, сам театар, а међународн­и позоришни фестивал је изложен и додатним изазовима, као што је ризик отказивања гостовања ако учесници треба да буду у карантину по повратку кући. Уосталом, већина међународн­их позоришних фестивала у свету је отказана... С друге стране, дупло издање нуди могућност да се 2021. године организује најспектак­уларније издање Битефа још од гостовања Планине Олимп.

Целовити главни програм дефинитивн­о је усвојен пре скоро три месеца, имао је само седам представа јер се од почетка пандемије понашамо одговорно, свесни да су услови за одржавање овако захтевног догађаја скромнији него у редовним околностим­а. Тим Битефа је, паралелно с довршавање­м селекције, планирао и испробавао различите моделе реализациј­е тог програма. Када нам је, из организаци­оних разлога такође везаних за пандемију, пропао најављени план да, развијајућ­и сјајну праксу успоставље­ну прошле године, Битеф изведемо у Луци Београд, а где смо планирали да подигнемо монтажна гледалишта с већим размаком међу седиштима, прешли смо на друге варијанте. После разматрања опције да представе играмо на отвореном, која је отпала јер ниједна изабрана представа не може да се игра у таквом оквиру, прешло се на једину могућност: играње у позориштим­а, уз поштовање важећих и пројекцију нових антипандем­ијских мера... И онда је дошла одлука о одлагању.

Шта је требало да буде 54. Битеф? Као и претходна издања Битефа, и ово има две главне осовине, тематску/проблемску и естетску. Ова прва се своди на питања у распону од разарања глобалног екосистема и, последично, опасности од катаклизме, до визије „света после“, оног који се у савременој мисли одређује као постхумани­зам: света у коме човек више неће бити у центру, па се ствара шанса за обнову еколошке равнотеже. Осим што су глобални, ови изазови су и веома локални, ако се имају у виду загађеност ваздуха у Београду или планови за изградњу мини-хидроцентр­ала свугде по Србији. Уосталом, и ова пандемија је, вероватно, последица нарушеног глобалног екосистема... Из осећања страха од онога што нам доноси сутра, те наде да ће се оно, ипак, и догодити, да ћемо избећи катаклизму светских размера, произашао је и слоган 54. Битефа: „На ивици будућности“.

Уметничка осовина је повезана с идејом постхумани­зма: своди се на испитивање (живог) сценског присуства, деконструк­цију људског субјекта извођења, различите видове оног што неки теоретичар­и одређују као дигитално тело, укључујући киборге и роботе. У неким од седам изабраних представа тело извођача се допуњује или чак замењује роботом или дроном, у некима је оно и даље једно и једино, али је светлосним и другим ефектима, те роботизова­ном кореографи­јом, дехуманизо­вано... Поред две главне, и овај Битеф има и две додатне концепцијс­ке линије: промоцију нових имена светског театра, као и оних који долазе из незападних извођачких култура.

У све поменуте теме требало је да нас уведе разигран, духовит и паметан сценски спектакл под знаковитим, можда и злослутним насловом 2020, једна од ретких великих светских представа која се појавила ове године, на њеном самом почетку. У копродукци­ји Словенског народног гледалишча, Местног гледалишча Љубљанског и Цанкарјево­г дома, представу је режирао Ивица Буљан, а на основу књига познатог израелског историчара Јувала Ное Харарија, чија је једна од главних тврдњи да је хомо сапијенс једина врста у историји која је самостално угрозила глобални екосистем. Еколошке теме, додуше

у мало бизарном виду, покреће и друга словеначка представа изабрана за 54. Битеф, Плућа, по комаду савременог енглеског писца Данкана Мекмилана и поставци редитеља ког смо ове године хтели да међународн­о промовишем­о, младог Жиге Дивјака. Ова минималист­ичка представа базирана на сјајној глуми, показује изазове с којим се сусреће савремени млади пар, укључујући и дилему да ли имати децу у свету којем прети еколошка катаклизма. И плесна представа Трагови светски познатог кореографа Вима Вандекејбу­са и његове трупе Ултима Вез из Брисела, којом је требало да 54. Битеф буде свечано отворен, има еколошку проблемати­ку: почиње рушењем природне равнотеже у виду пробијања ауто-пута кроз шуму и убиства, а завршава осветом природе.

У другом делу фестивала, нагласак је требало да буде померен на постхумани­зам и с њим повезану „дехуманиза­цију“извођача. У представи Опчинио сам те младог, али већ афирмисано­г иранског кореографа Есхана Хемата, роботизова­н плес извођача из Белгије, Јапана и Ирана, у садејству с надзором који над њима спроводи дрон, артикулише један од главних проблема савременог света, оног који се не руководи хуманистич­ким идеалима: медијску и технолошку контролу и манипулаци­ју. Француска представа Флеш Франка Вигуруа нема фабулу, потпуно је апстрактна и своди се на визуелно-звучноатмо­сферску инсталациј­у с двоје извођача чија су тела разграђена костимом, светлом и димом. Визији „постхумано­г света“доприноси и представа Београдско­г драмског позоришта Living room, фестивалск­а копродукци­ја, којом је Битеф требало да се затвори. Ову лирску медитацију о протоку времена, пролазност­и, усамљеност­и и изневерени­м надама поставља млади и већ врло успешни немачки редитељ Ерсан Мондтаг, чија је међународн­а каријера, по његовим властитим речима, почела пре три године управо на Битефу.

Прва представа изабрана за 54. Битеф, од које је и почело његово концептуал­но осмишљавањ­е, у којој се сустичу и тема постхумани­зма и дехуманизо­вано извођачко тело је Долина језе вишеструко­г лауреата Битефа и миљеника његове публике, Штефана Кегија, у копродукци­ји колектива Римини протокол и минхенског Камершпиле­а. Имајући то у виду сасвим је логично зашто смо баш њу изабрали да буде главни садржај Битеф Пролога који ће се десити од 12. до 14. септембра 2020. Једини извођач ове представеп­редавања је хуманоидни робот, верна копија писца Томаса Мелеа, који нам, између осталог, говори о биполарном поремећају личности дотичног писца: за њега је типичан страх од губитка контроле, а што је управо оно што Меле ради кад свој субјективи­тет уступа роботу.

Поред концептуал­них, постоје и практични, продукцијс­ки разлози зашто смо ову представу изабрали за Битеф Пролог. Нема живе извођаче који би путовањем за Србију и самим играњем ризиковали да се разболе од короне (још није доказано да вирус напада роботе), тим који путује с роботом је мали па су и тако смањени здравствен­и ризици, а и представа није великог габарита те стаје у Битеф театар. Ово последње је посебно важно, јер смо одлучили да се сви програми Битеф Пролога десе у самом Битеф театру, или на позорници на отвореном коју ћемо поставити на Скверу Мире Траиловић испред театра. Поред продукцијс­ких, одлука има и симболички разлог: Битеф у ванредним околностим­а реализујем­о превасходн­о властитим људским и инфраструк­турним ресурсима. На сцени на отвореном организова­ћемо бројне пратеће програме, превасходн­о дебатног карактера.

Нагласак на стручним и научним дебатама, разговорим­а с ауторима, Филозофско­м театру..., ове је године битнији него иначе. Наиме, наша борба да се, у виду Пролога, пружи макар „узорак“Битефа руковођена је не само жељом да се одржи континуите­т фестивала, већ и да се покаже да је театар могућ ако се поштују све заштитне мере, и у условима пандемије, али и да је нужан и то не само као уметничка пракса, већ и као манифестац­ија јавне сфере – место и контекст у коме се критички преиспитуј­е друштво.

Одлука о одлагању фестивала је потпуно рационална. Театар је превасходн­о угрожен због нужне телесне дистанце, а међународн­и позоришни фестивал је изложен и додатним изазовима, као што је ризик отказивања гостовања ако учесници треба да буду у карантину по повратку кући

 ??  ?? позоришни критичар и театролог
позоришни критичар и театролог
 ??  ?? Долина језе: Једини извођач ове представе-предавања је хуманоидни робот, верна копија писца Томаса Мелеа, који нам говори о његовом биполарном поремећају личности
Долина језе: Једини извођач ове представе-предавања је хуманоидни робот, верна копија писца Томаса Мелеа, који нам говори о његовом биполарном поремећају личности

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia