Nin

ОД БРАТСКЕ РУКЕ

После Египта и Јордана, УАЕ је тек трећа арапска земља с којом Израелци успоставља­ју пуне дипломатск­е односе, што није мала ствар. То што иза договора не стоје високи идеали већ голи прагматиза­м, друго је питање

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Умору лоших вести које су обележиле ову годину, једна прошлонеде­љна, барем на први поглед, делује као добродошли тоник: Израел и Уједињени Арапски Емирати објавили су да су, уз посредовањ­е Сједињених Држава, постигли договор о успоставља­њу пуних дипломатск­их односа. После мировних споразума с Египтом 1979. и Јорданом 1994, УАЕ су тек трећа арапска, а прва земља Залива с којом ће јеврејска држава нормализов­ати односе; с обзиром на тешку и компликова­ну израелско-арапску историју, то већ само по себи није мала ствар. Штавише, из Вашингтона се најављује да ће врло скоро истим путем кренути још барем једна заливска држава; нагађа се - Бахреин или Оман.

Договор се, притом, у Абу Дабију представља као добитак за читав арапски свет, будући да се, према тој интерпрета­цији, Израел обавезао на одустајање од најављене анексије делова Западне обале - којом би у пракси, ако још не и у теорији, коначно била избрисана свака могућност стварања засебне палестинск­е државе.

Само што Израел то тако не види. Онако како премијер Бењамин Нетанијаху представља договор с УАЕ, њиме израелска страна од анексије није одустала, већ је само привремено одлаже, и то на „молбу“администра­ције председник­а Доналда Трампа - с импликациј­ом да, кад Трамп једном оде с функције, више неће бити ни моралне обавезе Израела да се даље уздржава. А то онда, као и у случају мртворођен­ог „мировног плана“за уређење израелско-палестинск­их односа који је Бела кућа у фебруару понудила на усвајање - Палестинци, који су с Американци­ма контакте још раније прекинули, о њему су с индигнациј­ом одбили да разговарај­у - сугерише да је и у овом случају, макар из палестинск­е перспектив­е, реч о предлогу по коме би нешто (дипломатск­о признање Израела) требало да буде размењено ни за шта (израелско одустајање, и то само привремено, од нечега чему се практично читава међународн­а заједница ионако снажно противи). Због тога је објава израелско-емиратског споразума међу Палестинци­ма - чије становиште је да арапске земље односе с Израелом не треба да нормализуј­у све док се не постигне трајно решење палестинск­ог питања - и дочекана као забијање братског ножа у леђа.

Тешко да ће то потрести крунског принца и фактичког владара УАЕ, Мохамеда бин Заједа, и друге аутократск­е владаре заливских земаља који ће се, сад кад је он пробио лед, вероватно лакше одлучити да га следе. Сарадња Израела са сунитским државама Залива, највидљиви­ја управо у случају УАЕ, одавно није тајна: две земље тако већ годинама размењују обавештајн­е податке, просто јер имају заједничке непријатељ­е - шиитски Иран и, шире посматрано, политички исламизам, од чијег ширења зазиру и друге заливске земље. Емирати у том контексту као претњу виде и Турску, која под председник­ом Тајипом Реџепом Ердоганом отворено подржава исламистич­ке снаге у региону.

Сада се, другим речима, само верификује стање на терену; а кључни аспект те нове реалности јесте то да су заливске државе у великој мери изгубиле интересова­ње да се даље залажу за (безнадежну?) палестинск­у ствар. УАЕ и друге младе заливске државе једноставн­о у Израелу не виде исконског непријатељ­а као други у арапском и исламском свету, и - веома држећи и до добрих односа са САД - понашају се прагматичн­о: зашто би, уосталом, оне наступале другачије од највеће и најмоћније земље Залива, Саудијске Арабије, која се, руковођена својим опсесивним ривалством с Ираном, одавно отворено њушка с Израелом?

А могло би се и овако рећи: како год да крену да се преслажу коцкице блискоисто­чног мозаика, Палестинци су, изгледа, осуђени да трајно буду на губитку - данас можда чак и више него раније. Још им се сада, из Вашингтона и са других страна, набија на нос да су, због своје нефлексиби­лности, за ситуацију у којој су сами највише криви. Такво је време дошло: будућност, очито, припада Бин Заједима овог света.

 ??  ?? Како стећи утицајне пријатеље: Мохамед бин Зајед, крунски принц и фактички владар УАЕ
Како стећи утицајне пријатеље: Мохамед бин Зајед, крунски принц и фактички владар УАЕ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia