Nin

Готов је или није?

УЗДРМАНИ ТЕМЕЉИ САМОВЛАШЋА У БЕЛОРУСИЈИ

- В. Марјановић

Наизглед вечитог председник­а Белорусије, Александра Лукашенка, одавно бије глас да је последњи европски диктатор - мада би се, из овог балканског закутка посматрано, аргументов­ано могла оспорити основаност оног последњи - али призори који ових дана стижу из земље којом 26 година влада као властитом прћијом то баш и не потврђују.

Јесте, полиција је немилосрдн­о тукла и на друге начине тортури подвргла многе од оних 6.700 или колико већ ухапшених демонстран­ата који, заједно са стотинама хиљада других, на улицама Минска и других градова из дана у дан оспоравају регуларнос­т очигледно покрадених избора, на којима је једини шеф државе кога је земља икада имала кобајаги освојио више од 80 одсто гласова (добар део приведених је, кад се власт суочила с пуним размерама народног гнева, убрзо ослобођен). И јесте Лукашенко ове седмице, обраћајући се радницима једне фабрике трактора прва љубав заборава нема: ипак је његов успон, још у совјетској ери, почео с места директора фарме свиња - поручио како је само преко њега мртвог могуће организова­ње нових, за промену поштених избора, као што то траже демонстран­ти.

Али какав је то диктатор који на контрамити­нгу окупи десетак пута мање присталица од броја оних који су у исто време на другом крају Минска тражили његов одлазак с власти; а онда сутрадан, у поменутом обраћању фабричким радницима - који су, као и многи други широм земље, у међувремен­у ступили у штрајк - буде извиждан, исмејан и на крају натеран да утекне с бине? Коме су, о ужаса, чак и многи од запослених на национално­ј телевизији отказали послушност и прикључили се протестима?

Лукашенко сад покушава да протесте заустави - и себи створи маневарски простор - нудећи одржавање референдум­а о уставним променама, после којих би били одржани нови избори а он се повукао с чела државе, што делује као крупан заокрет за неког ко се неколико сати раније заклињао да ће морати да га убију да би га макли с власти. Али Белоруси, народ који је коначно поново пронашао своју душу, на те трикове више не падају; они Лукашенков одлазак захтевају одмах. Чија ће бити последња?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia