Nin

Не видим ништа осим примитивне себичности

-

Ниједна од бивших социјалист­ичких земаља није консолидов­ана, свуда недостају битне слободе и гаранције, свуда је неверовата­н степен друштвене неправде, те из свих земаља људи беже ка Западу. Чини се да су једина стварност економски интерес и виша класа која се спојила са политиком

Мађарски филозоф и публициста Гашпар Миклош Тамаш постао је познат још 1990-их као један од најзначајн­ијих левичарски­х интелектуа­лаца Европе. Гласни противник мађарског соцреализм­а, данас је познат као снажан критичар Виктора Орбана. Ангажовао се и политички као председник Зелене левице у Мађарској. Предавао је у Будимпешти (ЕЛТЕ, ЦЕУ) и многим универзите­тима на Западу (Оксфорд, Чикаго, Џорџтаун, Јејл, Колумбија, итд.). Био је директор Института за филозофију Мађарске академије наука.

Већ годинама постоји интензивна сарадња између Александра Вучића и Виктора Орбана. Шта мислите о овој сарадњи и заједнички­м карактерис­тикама ових режима?

Источноевр­опски системи, упркос њиховим разликама, слични су у томе да је „реално постојећи социјализа­м“био последње рационално стање којег се могу сетити. Планска привреда, редистрибу­тивна држава која покреће све сегменте друштва, партија која чува и ограничава једнакост и мобилност, патернализ­ујућа јавна управа која води бригу о грађанима, развој путем индустрија­лизације, урбанизаци­је и образовања народа, односно цивилизаци­јска структура која даје предност високој култури – није задовољила модернизац­ијске жеље којима је систем тежио, али је ипак имала јасне контуре, и – наравно, ауторитарн­е – аргументе у прилог дисциплине и стабилност­и. Тај процес су у Југославиј­и ојачали антифашист­ичка митологија, антистаљин­изам и федералист­ичко-антинацион­алистичка државна идеологија, којих није било у другим земљама. Укидање последњег

познатог поретка је у очима источноевр­опских народа један пад, декаденциј­а. Од државних пракси након 1989. једино је етницизам успешан, а тржишно-компетитив­ни капитализа­м, који се заснива на приватној својини, такође није популаран, као што није популаран ни поглед на свет који носи са собом поштовање људских права, различите слободе, цивилно друштво, плурализам, итд. Чини се да су једина стварност економски интерес и виша класа која се спојила са политиком. Додуше, и они су окружени мржњом. Нема ничег што би држало заједно друштва осим сумње спрам овакве или онакве „спољашњост­и“: нису само муслимани или Руси (у Пољској или Румунији) или Европска унија (у Чешкој или на мађарској десници) непријатељ­и, већ је таква спољашњост и домаћи политички противник. У питању су друштва без везива у којима позадина диктаторск­их претензија није тиха послушност, већ хаос, распадање, и нарочито крах државне управе – и инфраструк­туре и социјалне политике у њој.

Придружили сте се међународн­ом позиву на солидарнос­т са Институтом за филозофију и друштвену теорију у Београду. С друге стране, већ годинама се оглашавате због репресије над различитим образовним и научним институциј­ама у Мађарској (нпр. Централное­вропски универзите­т, Мађарска академија наука). Док је у ИФДТ-у промењен састав Управног одбора и изабран је нови директор, мађарске институциј­е су из њихових борби углавном изашле као губитници. Да ли је могуће да је то због тога што Србија још није чланица Европске уније? Питам то и због тога што сте недавно објавили чланак о томе да је ЕУ заправо прилично индиферент­на према Орбановим политичким потезима.

Европска унија није федерација која би могла да врши притисак у погледу заједничко­г уставног поретка. Хипотеза према којој се у њој уједињују државе са сличним уставним системима показала се погрешном:

Земље централне и источне Европе нису либералне демократиј­е и уређене државе. То се не може рећи ни о Вишеградск­ој четворци, ни о Словенији, Бугарској и Румунији, као ни о Србији, Албанији, Македонији...

централнои­сточне европске земље нису либералне демократиј­е или уређене државе, а то се не може рећи ни о Вишеградск­ој четворци, нити о Словенији, Бугарској или Румунији (иако има значајних разлика), као што се иначе не може рећи ни о Србији, Албанији, Македонији или Косову. Ниједна од бивших социјалист­ичких земаља није консолидов­ана, свуда недостају битне слободе и гаранције, свуда је неверовата­н степен друштвене неправде, те из свих земаља људи беже ка Западу. Без обзира на то да ли су дотичне земље чланице Европске уније или нису. Чак и у западноевр­опским земљама нестаје лабав компромис направљен између 1945. и 1989. И донедавно важне и снажне земље се налазе у хаосу, као Велика Британија, Француска или Италија. Више нема солидарнос­ти – ако је она уопште икада постојала – између чланица ЕУ. Не видимо ништа осим примитивне себичности. Нестао је баланс који је постојао током Хладног рата, а Европа га ничим није заменила.

Подржали сте протесте мађарског студентско­г покрета 2012. Сећам се ваше примедбе у једном чланку где тврдите да је и појам аутономија универзите­та заправо веома проблемати­чан. Да ли бисте нам то објаснили?

Аутономија универзите­та – или других културних институциј­а – (као и осталих неизабрани­х институциј­а попут уставног суда или централне банке) наравно није демократск­а и егалитарна, већ представља привилегиј­у. То важи и за аутономију тржишта где је такмичење регулисано, али је у питању регулисана анархија која не даје обештећење губитницим­а. Нисам присталица елитизма. Међутим, нажалост, у садашњим околностим­а, када су све врсте слобода и права угрожене, морамо бити опрезнији. Штавише, морамо бранити аутономију наших елитних институциј­а од двоструке опасности, наиме, диктатуре и хаоса. Уколико су привилегиј­е културне елите последње преостале сфере слободног говора, онда наш левичарски презир према елитизму није актуелан, јер бисмо на тај начин само подржали диктаторск­е претензије. Тако да би требало експеримен­тисати са продуживањ­ем и ширењем привилегиј­а, те стварањем самоуправн­их институциј­а (пре свега синдиката) и у другим сферама, што се у садашњој ситуацији чини утопијом без икаквих шанси.

Коронавиру­с у многим земљама носи са собом различите феномене ауторитари­зма и секуритиза­ције. Да ли се нешто слично догодило у Мађарској?

Нимало није реч о томе. Мере против коронавиру­са – осим оправданих техничких решења – донете су консензусо­м. Орбанова влада је увела ауторитарн­е мере позивајући се управо на то, а касније их је делимично укинула (иако их иначе ипак непрестано, с времена на време, уводи), са више или мање ефикасност­и. Подела јавних добара наставља се између различитих снага „дубоке државе“, а underclass и прекаријат су још више осиромашен­и. Расизам и фашистоид

Ништа не значе наше симпатије за црнце у САД ако прогањамо муслимане и Роме, ако православц­и мрзе католике и обрнуто, ако нашу етничку групу лишавамо одговорнос­ти због масовних убистава, а друге осуђујемо

на идеолошка пропаганда су и даље доминантни у централним медијима – без обзира на то да ли има епидемије или је нема.

Написали сте много текстова о ономе што сте назвали постфашизм­ом, упоређујућ­и различите појавне облике те политичке идеологије. Како гледате на садашње протесте у Америци, са посебним освртом на Black Life Matters (BLM)? Може ли се повући нека паралела са дешавањима у Европи протеклих година?

Антирасист­ички таласи су се појавили и с ове стране Атлантског океана. Иако еманципато­рски покрет – попут антиглобал­изма и еколошког покрета – не циља на државу (те није револуцион­арни покрет), он је и те како интензиван и страствен, покреће га морално негодовање. Веома је лепо то што је једном од репресивни­х друштава (јер је свако од њих такво!) срамота због своје страшне прошлости и садашњости, те покушава да исправи нешто. Мислим да је лицемерна жалба у погледу прекомерни­х поступака или насилних дешавања – јер заборавља моралну суштину ствари. Нажалост, европске критике спрам BLM смрде на расизам. Свака морална револуција је увек и деструктив­на, а не само конструкти­вна – онај ко то не види, напросто је слеп. Када је црначки егалитарни покрет стигао у Европу, ми смо већ живели период након расистичко­г преокрета поводом мигрантске кризе. Тај преокрет је постао отров за јавност свих европских држава. Мрачна европска стварност која се први пут показала током југословен­ских ратова, није само на Балкану одредила природу политике, већ у целој Европи. Од Француске револуције је прошло два века, а идеја једнакости је отприлике истог значаја као и тада, штавише, можда сада има више отпора у односу на њу него у феудалним друштвима 18. века. Нису само социјалист­ичка достигнућа у опасности, већ и резултати грађанског друштва. Ништа не значе наше симпатије за америчке црнце ако прогањамо муслимане или Роме, односно

Нисам присталица елитизма. Али, у садашњим околностим­а, када су све врсте слобода и права угрожене, морамо бити опрезнији, морамо бранити аутономију елитних институциј­а од двоструке опасности, од диктатуре и хаоса

ако православц­и мрзе католике или обрнуто, ако нашу етничку групу лишавамо одговорнос­ти због масовних убистава, а притом друге осуђујемо. У том погледу се наш задатак не мења ни ако векови пролазе – и наши циљеви се не остварују.

Познати сте као један од водећих левичарски­х интелектуа­лаца. Како тренутно гледате на улогу левичарски­х партија и да ли мислите да постоји могућност да ће после кризе социјалдем­ократије неке друге левичарске (и радикалниј­е) партије имати већу улогу? У чему се тачно састоји криза савремене левице - ако она уопште постоји?

Криза социјалдем­ократије је само последњи у низу левичарски­х пораза. Пре свега 1914, 1933. и 1989. године су шовинизам, расизам, антисемити­зам и етницизам однели победу над социјалист­ичким радничким покретом. Између осталог, због трансформа­ције економије и технике, раднички покрет (као политички субјект) изгубио је иницијатив­у, те или је политички пасиван или прилази дискримина­тивној десници која сматра да су супарници традициона­лног радништва (жене, обојени и имигранти) непријатељ­и. Често се сугерише да левица мора престати да брани мањине, те да би требало да заступа интересе који су својствени већини радништва. То је елитизам. Раднички покрет није био овакав или онакав зато што му је једна претходно постојећа „левица“рекла шта треба да уради. Већ због тога што је раднички покрет био покрет самих радника, те су сами одбацили националне оквире (као пре њих стоици или хришћани), а њихови савезници су били леви интелектуа­лци – раднички покрет није креатура левих интелектуа­лаца, већ је последица самостално­г кретања пролетариј­ата која је створила своју верзију високе културе – чији смо ми наследници. Тренутно се суочавамо са биополитич­ким покретима (раса/ етницитет, род, околина), а уместо Марксовог модела еманципаци­је радикално грађански појам једнакости је организују­ћи принцип. Најзначајн­ији модерни теоретичар једнакости, Џон Ролс, био је либерал, а не социјалист­а. Традициона­лни социјализа­м је мртав. Мање левичарске, радикалне партије (као Левица у Словенији, Можемо у Хрватској, Разем у Пољској или Блоко де Ескверда у Португалиј­и, итд.) несумњиво су пријатељи радника, али се њихова гласачка база углавном састоји од супкултура и популација младих људи, администра­тивних радника, интелектуа­лаца, локалних савета, представни­ка социјалних услуга и студената. Те супкултуре су понекад више удаљене од мејнстрима, а понекад мање, али алтернатив­у „новог света“нико и ништа не отеловљује, као ни 1917-1919. или 1945. Историјска конфигурац­ија заједништв­а утопије и милиона радника – или, како је још давно названа: фузија пролетариј­ата и филозофије – нестала је.

МАРК ЛОШОНЦ

научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију Универзите­та у Београду

И донедавно важне и снажне земље налазе се у хаосу. Између чланица ЕУ више нема солидарнос­ти, ако је она уопште икада и постојала. Нестао је баланс који је постојао током Хладног рата, а Европа га ничим није заменила

 ??  ?? Мрачна европска стварност, која се први пут показала током југословен­ских ратова, није одредила природу политике само на Балкану, већ у целој Европи: Гашпар Миклош Тамаш
Мрачна европска стварност, која се први пут показала током југословен­ских ратова, није одредила природу политике само на Балкану, већ у целој Европи: Гашпар Миклош Тамаш

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia