Nin

Долар пада, али динар неће

-

Долар у слободном паду! Ускоро пропаст долара! - вриште скорашњи наслови - не само у руским или кинеским медијима. Ни амерички наслови не заостају, погледајте: „Долар ће у 2021. изгубити чак трећину вредности“, каже бивши председник Морган Стенлија. А до краја године, каже Алистер Маклод, чувени њујоршки брокер – „вредност долара пашће на нулу!“

Од глупих и неразумних објава имамо ону да ће се у свету смањити број валута: тренутно их има преко сто, а остаће их само шест. Први ће нестати долар, тврди Пауло Гуедес, бразилски министар привреде, на овогодишње­м Светском економском форуму. Зашто да нестане долар, и још стотинак других валута? Зато што ће многе земље успешно да уведу заједничку валуту, баш како је то учинила Европска унија: „То би могло да се понови у другим деловима света, па бисмо за 20 или 30 година имали само пет, шест валута“, рекао је Гуедес, медији то забележили, а он остао жив.

Добро, али сад, озбиљно: зашто долар пада и шта то значи? На почетку пандемије, долар је растао - јер су инвеститор­и широм света, као и у свакој кризи, пребацивал­и новац у сигурнију валуту, а већина њих још увек највише верује у долар.

Паника је настала тек недавно, када се установило да вредност долара пада већ осам недеља заредом. А пада зато што још од марта, дакле, од самог почетка пандемије, сваки незапослен­и Американац добија помоћ у износу од око 930 долара недељно. До јула месеца, скоро 44 милиона Американац­а изгубило је посао, а преко сто хиљада фирми ставило катанац, па ви видите колико је то пара отишло из државне касе.

Наравно, ни богатој Америци то више није било одрживо. Долар је почео вртоглаво да пада, а помоћ за незапослен­е недавно је смањена на 330 долара недељно. Вашингтон пост процењује да је та сума далеко мања од оне која је потребна једној породици да плати храну, лекове и кирију.

Не треба се заваравати, нити мислити да је ситуација лако решива. Пандемија још траје, а буџетска канцелариј­а америчког Конгреса процењује да ће до краја године буџетски дефицит достићи 14 одсто БДП-а, што ће бити највећи дефицит који је Америка икада имала. Али се друга велика америчка бољка, ниска стопа штедње, скроз преокренул­а! У априлу је штедња достигла историјски максимум од 33 одсто личног расположив­ог дохотка - о чему Србија ни у најлуђим сновима не може ни да сања.

Зато се не треба бринути да ће долар да нестане или да ће га нека друга валута тако лако заменити. Један од разлога је и тај што главни конкуренти на валутном тржишту, Кина, Јапан и Европска унија највише тргују баш са Америком – па им се свакако не исплати да им главни партнер упадне у проблеме – па и њих повуче за собом! Уз то, Америку од пропасти, као и увек, чува њена продуктивн­ост. Док је она највећа на свету – неће ни долар лако одлетети са позиције главне, то јест, носеће светске валуте, макар се штампање долара наставило, барем још неко догледно време.

И сад, може ли неко да разуме, како то да Србија емитује из хеликоптер­а толике милијарде динара - а динар не губи вредност? Раније би једно од објашњења био прилив дознака, које српска емиграција лети доноси родбини, али су те посете сад пресушиле. Нити долазе стране инвестициј­е, нема ни прилива девиза, па да вредност динара расте. Државна политика је, дакле – динар не сме да пада! А то се без „невидљиве руке“Јоргованке Табаковић једноставн­о не би могло десити.

За кога је то корисно? Ако ми неко каже да је за потрошаче корисно да динар јача, јер увозна роба појефтињуј­е, онда молим да ми неко покаже - која је то увозна роба појефтинил­а? Није појефтинил­а ниједна, само се џепови увозника дебљају ли, дебљају. А добро је и за стране инвеститор­е, оне који купују српске обвезнице, па им на крају исплатимо дебеле камате, и све више евра, јер у Србији динар јача, а вредност евра - пада.

А извозници, којима би одговарало да динар слаби, па да донесу тај полет и раст кога овде више нема – њима је оваква политика динара погубна. Али, коме овде требају извозници? Зар да зарађују, а да се СНС ту не угради ни на који начин? Ако ништа, треба их политиком јаког динара обесхрабри­ти. Можда се и они опамете, и учлане се у праву будућност Србије.

Како то да Србија емитује из хеликоптер­а толике милијарде, а динар не губи вредност? Државна политика је да динар не сме да пада! А то се без „невидљиве руке“Јоргованке Табаковић једноставн­о не би могло десити

 ??  ?? Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia