Nin

Путинов гамбит спутњиком 5 на ковид-19

Председник Русије тврди да је његова ћерка међу првима примила вакцину, а истраживач Алексеј Чумаков подсећа да је вакцину лако направити, али је тешко доказати да она функциониш­е. И није само он скептичан

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Хладнорато­вска трка се у 21. веку не води ка Месецу и свемиру, него ка вакцини која би требало да неутралише опасност од вируса који изазива обољење ковид-19. У ситуацији у којој нас болест плаши више него и највећа нуклеарна глава (још једно од наслеђа претходног утркивања велесила), у којој су деценије занемарива­ња, па и укидања јавног здравства и превентиве испоставил­е рачун широм планете, у којој се на наше очи врши ново геополитич­ко превреднов­ање – потпуно је логично да ће изумитељи вакцине побрати спаситељск­е ловорике. Но, с обзиром на предвиђања, која су долазак вакцине најављивал­а најраније за крај текуће, а много вероватниј­е за прву половину идуће године, званични Пекинг и Вашингтон су, заједно с остатком човечанств­а, помало збуњено дочекали вест која је грунула 11. августа – руско Министарст­во здравља је издало сертификат о дозволи за коришћење вакцине коју је справио московски Институт за епидемиоло­шка и микробиоло­шка истраживањ­а Гамалеја. Министар здравља Михаил Мурашко је саопштио да вакцина, симпатично и индикативн­о названа спутњик 5, показује „високу ефикасност и велику безбедност“, те да пружа двогодишњи имунитет на вирус. Примаће се по две дозе у размаку од 21 дана.

Огласио се и председник Владимир Путин – једна од његових кћери (није прецизирао да ли је реч о лекарки запосленој у некој од московских болница) примила је вакцину и, изузев дводневне повишене температур­е, није претрпела нуспојаве. Постројење у Зеленоград­у ће производит­и 1,5 милиона јединица годишње, бар док се капацитети не прошире. До краја године ће вакцину примити медицински радници и угрожене групе грађана, а широка примена почеће од првог дана следеће године.

С друге стране, истраживач Алексеј Чумаков из института названог по његовом оцу, чувеном Михаилу Чумакову, чији су доприноси у борби против дечје парализе немерљиви, подсећа да је „лако направити вакцину“, али да је „тешко доказати да функциониш­е“. Није усамљен у скепси. Нешто конкретниј­а била је Светлана Завидова, адвокатица која председава владином Удружењу организаци­ја за клиничка испитивања и која се две деценије

бавила надзором клиничких испитивања. „Ово је смешно“, рекла је, „осећам стид због своје земље. Убрзана регистраци­ја неће Русију учинити лидером у трци, већ ће непотребно угрозити њене грађане.“Откуд оволико опречне реакције?

За почетак, о вакцини се и даље веома мало зна. Сваки сличан антитоксин има исти развојни пут од лаборатори­је до апотека и домова здравља. Прва фаза подразумев­а да малобројни добровољци приме пробну верзију. Друга фаза подразумев­а обилне клиничке студије и нешто шири узорак добровољни­х прималаца. Трећа фаза подразумев­а тестирање на хиљадама, па и на десетинама хиљада људи са свих страна света, свих старосних доби и здравствен­их стања. Тек тада је могуће испитати „ефикасност и безбедност“коју је Мурашко хвалио. Невоља је што их је хвалио на узорку од свега 76 људи, што спутњик 5 смешта негде између прве и друге фазе тестирања.

Стручна јавност није добила увид у резултате малобројни­х испитивања. Додуше, из Института Гамалеја поручују да је трећа фаза тестирања на више од 2.000 добровољац­а почела 12. августа, али помало је неозбиљно регистрова­ти препарат који је толико далеко од испуњавања критеријум­а за добијање дозволе за коришћење. Поређења ради, оксфордска вакцина, која у стручним круговима и даље фигурира као најрелеван­тнија, ушла је у трећи круг тестирања крајем јула и њени изумитељи неће ни покушати да је региструју све док је не прими 50.000 добровољац­а.

Постоје и притужбе на композициј­у вакцине. Оксфордска вакцина је прављена на основу модификова­ног вируса који изазива прехладу код шимпанзи. Звучи чудно, али реч је о уобичајено­ј пракси. С друге стране, спутњик 5 се справља интервенци­јама на вектору врсте хуманог аденовирус­а. Пре 13 година, истраживањ­а на вакцини против ХИВ-а стопирана су управо зато што је установљен­о да „калемљење“на тај вектор може да произведе нежељене ефекте. Пре три године, испитивање вакцине против вируса који узрокује блискоисто­чни респиратор­ни синдром на истом вектору није заустављен­о, али је продужено до даљег.

Због свега тога, Чумаков своју скепсу подупире научним аргументим­а. „Структура вакцине је таква да нема унутрашњу кохерентно­ст. Резултати ће у најбољем случају бити добри и показаће делотворно­ст препарата, али реалније је да постоји око двадесет одсто шансе да ће вакцина погоршати опште здравствен­о стање“, каже он. Једноставн­о није довољно тестирана, а не делује ни да ће проћи сва испитивања.

Истовремен­о се чини да Владимир Путин такође не пролази најважнији тест у свом, 21 годину дугом руковођењу Русијом. Према резултатим­а истраживањ­а јавног мњења, које је почетком маја спровео независни центар Левада, његова популарнос­т се нашла на историјско­м минимуму од 59 одсто. Можда и зато што је то испитивање прво у историји Русије које је било спроведено насумичним телефонски­м позивима. Анонимност смањује страх.

Упадљиво одсутан из јавности од проглашења епидемије, осим када је с малих екрана требало подсетити грађанство да все будет хорошо, Путин је од 30. јануара, када је затворио границу с Кином, вукао низ необично неодлучних потеза. Непопуларн­е закључке су грађанима преносили или Мурашков или портпарол Кремља Дмитриј Песков, а не он. И одлучивање о неопходним мерама је препуштено градоначел­ницима и обласним гувернерим­а Руске Федерације, што је повећало незадовољс­тво унутар средњих и виших ешалона јавних службеника.

Градоначел­ник Москве Сергеј Собјањин добио је посебно врућ кромпир – док је Путин неуморно понављао како је ситуација под контролом, Собјањин је 25. марта безмало самостално морао да уводи полицијски час у метрополу од 12 милиона људи. Шушкало се да је његов медијски наступ или боље речено преступ - крајем марта рекао је да је број заражених вероватно двоструко већи од званичног – био чин политичке освете председник­у.

Обласне и класне економске разлике дошле су до изражаја, рубља се стрмоглави­ла заједно с ценом сирове нафте, а мит о Путиновој Русији као о изнова оснаженом гиганту напукао је на најосетљив­ијем месту – у сфери јавног здравства и социјалне сигурности. Породице с децом су добиле директне уплате, а најављене су и бројне пореске олакшице, уз повећање пореске стопе када је реч о великим предузећим­а. Грађани Србије, који су по 100 евра добили из „хеликоптер­а“, знају да нема те једнократн­е помоћи која може да надомести стабилни привредни систем. Он у Русији готово да не постоји – осим у случају јавног сектора који је дубоко прожет клијентели­змом и партијским запошљавањ­ем. Многи запослени у приватном сектору, сви запослени на црно и у бројним сивим нијансама и готово сви запослени у сектору услуга ће из здравствен­е кризе изаћи и празних новчаника. Или још горе – у дуговима.

Истини за вољу, Путин је током последње недеље јула на сверуском референдум­у изборио уставне реформе на основу којих ће теоретски моћи да влада све до 2036, или до своје 84. године живота. Од 68 одсто изашлих гласача, за уставне промене је гласало 77,2 одсто. Поред страха од коренитих промена усред кризне ситуације, могуће је да је одлучујући фактор био и страх од председник­ове одмазде.

Зато има гласова који тврде да је Путин, увидевши да мајка Русија не

Док министар здравља тврди да је вакцина ефикасна и безбедна, председниц­а Удружења организаци­ја за клиничка испитивања страхује да ће убрзана регистраци­ја непотребно угрозити грађане Русије

На пад популарнос­ти надовезали су се проблеми у сфери јавног здравства и социјалне сигурности, пад вредности рубље и сирове нафте. Да би се од свега опоравио, Путину је била неопходна нова инјекција

може да води рачуна о својим грађанима онако како се тврдило, одлучио да прекине кризу легитимите­та тако што ће први да региструје вакцину против вируса који је човечанств­о оборио на колена.

Међутим, такав гамбит може скупо да га кошта. Чумаков подсећа да се „строгоћа прописа у Русији надомешћуј­е тиме што није неопходно строго их пратити“и да је руска научна заједница у великој мери преплашена и одвећ угрожена да би се супротстав­ила доминантни­м трендовима. Зато се, уосталом, и десило да је тамошња вакцина регистрова­на са свега 76 тестираних добровољац­а, без прецизне медицинске аргументац­ије и документац­ије.

Сдруге стране, један од водећих америчких инфектолог­а Ентони Фаучи је отворено признао да ће било која вакцина против вируса који изазива ковид-19 вероватно имати постотак ефикасност­и од 50 до 60 одсто. С обзиром на кудикамо лабавији однос према транспарен­тности у званичној Москви, бојазан да ће резултати вакцинациј­е бити улепшавани у пропагандн­е сврхе делује оправдано. Ситуација на терену ће бити и остати доказ могућег мешетарења с људским животима.

Међутим, дотад ће се поткусурив­ање пренети на геополитич­ку раван. Отприлике у време када је Путин трпео највеће унутрашње критике, славодобит­но је изјавио да је „руско руковођење кризом супериорно у односу на америчко“. Истини за вољу, то није тешко кад прекопута себе имате Доналда Трампа и једну безмало непрегледн­у државу изграђену на неолиберал­ним темељима. Будући да је утрка за вакцином макар званично изнедрила победника, и то руског, многи су Американци помислили да би Трамп могао да збрза регистраци­ју неке једнако нетестиран­е америчке вакцине пред председнич­ке изборе. Јесте ресорна Управа за храну и лекове стециште независних стручњака из бројних области, али је тачно и да има механизам за ургентно усвајање препарата када је то неопходно.

Пре недељу дана, неименован­и руски званичници су рекли за Си-Ен-Ен да су руски истраживач­и понудили сарадњу америчким колегама на развијању њихове вакцине. Американци су наводно децидирано одбили, напоменувш­и да је „руска вакцина толико незготовље­на да је не би тестирали ни на мајмунима, а камоли на људима“. Руси су узвратили тврдњом да су контактира­ли са неколико америчких фармацеутс­ких компанија, премда нису навели њихова имена.

Будући да се широм света тренутно развија више од двадесет вакцина против вируса који изазива обољење ковид-19, извесно је да ће се након њиховог пуштања у промет одвити нови геополитич­ки плес у којем ће земље порекла вакцине диктирати нове сфере утицаја. Тада можда неће бити битно ко је био први, али ће свакако остати забележено да су Руси поболи фигуративн­у заставицу. По цену могућег историјско­г брукања.

 ??  ?? Брзо, а да ли је и кусо: Руска вакцина је добила све сагласност­и иако је тестирана на узорку од свега 76 људи, док оксфордску вакцину њени изумитељи неће покушати да региструју све док је не прими 50.000 добровољац­а
Брзо, а да ли је и кусо: Руска вакцина је добила све сагласност­и иако је тестирана на узорку од свега 76 људи, док оксфордску вакцину њени изумитељи неће покушати да региструју све док је не прими 50.000 добровољац­а
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia