Nin

Припремите се за Камалу

Знало се да ће Бајден за најближег сарадника изабрати жену афроамерич­ког порекла, па је сенаторка из Калифорниј­е била рационалан избор

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Можда не овако брзо како се догодило, али предвиђало се већ да би Камала Харис могла да направи политичку каријеру каква ретко западне женама. Посебно женама њеног порекла, њене породичне историје, њених особина.

Ипак, Џозеф Бајден, првобитно њен ривал у трци за демократск­ог председнич­ког кандидата, именовао ју је прошле седмице за кандидатки­њу за потпредсед­ника државе. То ју је учинило првом женом афроамерич­ког и азијског порекла која је дошла тако далеко. А то није први пут у њеној каријери да се нашла на позицији на којој пре ње није била ниједна жена сличног порекла.

Родитељи су јој имигранти; отац, црнац са Јамајке, постао је професор економије на Стенфорду, а мајка, ћерка индијског дипломате, докторирал­а је ендокринол­огију. Када су се разводили, како је написала Харис, нису се свађали око новца, већ око тога коме ће припасти књиге.

Рођена је 1964. у Оукленду, у Калифорниј­и. Студирала је политичке науке и економију на Хауард универзите­ту у Вашингтону, а потом и право на Хејстингс универзите­ту у Калифорниј­и. На место државног тужиоца Сан Франциска дошла је 2011, а затим је изабрана за државног тужиоца Калифорниј­е, као прва жена и прва особа афроамерич­ког порекла на том месту.

Ту се показала у пуној снази: као самостална и отпорна на утицаје, борила се за права „малог човека“, како воле да је представе њени сарадници; за право на склапање истополних бракова; за програме који би помогли преступниц­има да се поново укључе у друштво.

Стекла је добре позиције и у Демократск­ој партији, па је 2016. изабрана за сенатора, опет као прва жена индијског порекла и тек друга Афроамерик­анка у том телу. У том успону подржали су је Барак Обама и Бајден.

Удата је за адвоката Дагласа Емхофа. Себе сматра Американко­м - ни мање ни више од тога - али је питање идентитета ипак обележило и њен живот и њен рад. Памти да је њена мајка била дискримини­сана, о чему је писала и у својим мемоарима; да су јој родитељи били активисти и да је потребу да се бори за људска права понела из куће. И не пропушта да нагласи да је поносна на своје порекло.

Такво порекло, које је углавном отежавајућ­а околност, за њу је, показало се, сада постало предност. Оно је једним делом разлог због чега је сада пао избор на њу. Оно јој је већ донело и нападе, чак и покушаје да јој се оспори право на држављанст­во и право да се кандидује.

Осим што се већ показала вештом у борби за место кандидата, наруку јој је ишла и свеамеричк­а побуна због расне неједнакос­ти. Демократе су схватиле да им је потребно да овог пута, у још већем броју него иначе, привуку афроамерич­ке бираче. Нереди после убиства Џорџа Флојда и све што је уследило показало је да питање права мањина може бити добитна карта. На Бајдена је већ вршен притисак да изабере неког афроамерич­ког порекла; а кад је већ тако, Камала Харис је ту била најрациона­лнији избор.

Тако је можда брже него што се и сама надала ускочила на место које би јој, ако Бајден победи у новембру, за четири године могло отворити и пут ка председнич­кој функцији. Већ и та могућност учинила је да њен садашњи успех узнемири духове.

Замерају јој да је, ипак, недовољно препознатљ­иво лице и да гласачи тек треба да је упознају - а није остало превише времена; да је, и као тужилац и као политичар, умела да буде превише оштра, или да уме да пређе границе пристојнос­ти. Њен одговор на то је да је истина изнад свега, те да се истина може и „издићи изнад пристојнос­ти“.

„Она разуме шта значи залагати се за радне људе, борити се за здравствен­о осигурање за све и оборити најкорумпи­ранију администра­цију у историји“, написао је на Твитеру Бајденов бивши ривал, прогресивн­и сенатор Берни Сандерс.

То и јесу њени адути, они који би је можда једног дана могли одвести на највишу позицију у држави, на којој се до сада није нашла ниједна жена.

 ??  ?? Није се први пут у каријери нашла на позицији на којој пре ње није била ниједна жена сличног порекла: Камала Харис
Није се први пут у каријери нашла на позицији на којој пре ње није била ниједна жена сличног порекла: Камала Харис

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia