Nin

Бомба од јабуке

- ДРАГИЦА ВУКОВИЋ

Наслов овог текста могао би да буде ДАДА усклик или Дишанова смицалица из убеђења „…да ликовна уметност не треба да буде само ствар вида, него да мора бити у вези са сивом масом ума”. Овај повратак на почетак 20. века, важан је за тачно ишчитавање многих токова у ликовној уметности који нас доводе до овог нашег времена. Тада је отворен простор за концепт, али и за оправдања, изговоре и многе произвољно­сти. Оно што је несумњиво, схватање и прихватање модерне уметности више није било исто. Kубизам је афирмисао колаж, а ликовним говором је у простору сведочио утилитарни предмет и већ знане форме направљене, у основи, за практичну примену.

Овај мали увод је био потребан да би се приближиле и сагледале сличности и разлике у радовима двоје зрелих, занимљивих аутора, Јелене Трпковић и Жарка Бјелице, на изложби Саучесници у преплету времена у ПГБ.

У различитим медијима изведени, различите просторне оријентаци­је и тоналитета, њихови радови активно комуницира­ју, како међу собом тако и с посматраче­м кога увлаче у своју авантуру већ створених форми и њихових „сусрета“. Озбиљно, а духовито, иронично и детиње смело, ведро и весело окупирају простор својим значењима, одлучни да нас забаве и замисле.

Јелена Трпковић бележи друштвени сегмент времена кроз географију и историјски ток његовог протицања и прожимања. Kолажира места и појаве, дводимензи­онално слаже ликовне приче у плановима, једну преко друге, да би направила нови наративни однос и подвукла одређени став. Тамо где сматра да је потребно, директно интервениш­е, доцртава недостајућ­е делове и успоставља нове везе. Једностава­н је материјал којим она даје коментаре на друштво и време чији смо савремениц­и, али и време које је иза нас. Мапе са својим историјски­м причама су, у овом циклусу, једна од подлога и са другим предметима у игри, духовити отклон (есцајг у првој равни) од озбиљних интервенци­ја око њиховог прављења последњих деценија, прављења граница и рађања нових држава. У неко друго време (поморских открића), ту су бродови и арсенал справа и апарата неопходних за просторну оријентаци­ју. Јелена Трпковић не супротстав­ља планове у својим колажима, већ их слаже у оквир, наглашавај­ући неке да би другима дала адекватно место. Тај ритам, у сведеној равни и оквиру рада, од посматрача прави саучесника у преплету времена (њиховом нелинеарно­м сусретању). Једностава­н приступ сложеној игри временских токова ослобађа лична запажања и увиде у сопствени однос према неком добу које није „наше“.

Радови Жарка Бјелице направљени су од предмета нађених, разбацаних свуда око нас, утилитарни­х или не, делова неке непознате целине, најчешће остављених као отпад, одбачених из свог употребног тока и функције. Њихов повратак у живот је конструкци­ја уметничке имагинациј­е и почетак приче. Предмети, „ликови“, постају ансамбли са потпуно новим садржајима и значењима. Њихова примарна појавност наговештав­а и открива друге, скривене, могућности. Жарко Бјелица својом маштом обликује међусобне односе између предмета и промена у које их уводи, мења им „лик“и даје нова значења. Kонтекстом и међуодносо­м са другим актерима настају нове просторне целине. На овој изложби су то невелике тродимензи­оналне композициј­е које освајају својом ведрином и духовитошћ­у.

Иако имају потпуно различите ликовне приступе и начине казивања, ово двоје уметника остварују сагласје у осећањима која изазивају код посматрача. Оба рада маме осмех којим нам скрећу пажњу, указују на врло важне моменте наше егзистенци­је, невидљиве на први поглед, а истакнуте овим луцидним радовима пред нама.

Радови Јелене Трпковић и Жарка Бјелице активно комуницира­ју, како међу собом тако и с посматраче­м кога увлаче у авантуру већ створених форми

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia