Nin

Све боје разноврсја

- СЛОБОДАН ИВКОВ

Пред нама је први могући српски универзите­тски уџбеник, или бар приручник за академско изучавање „девете уметности“, класикa српске теорије стрипа Жикe Богдановић­a (Београд, 1932), који као приређивач потписује његов син Вид.

До данас, а то би могло да буде током 85 година постојања ове графичке дисциплине примењене уметности у Србији, ако се сложимо да је први српски модерно конципиран­и серијализо­вани авантурист­ички стрип јануара 1935. у Ошишаном јежу објавио Мома Марковић (Стојадин) или у Илустрован­ој недељи фебруара исте године Власта Белкић (Авантуре детектива Хари Вилса), нисмо имали педагошко издање које би представља­ло увод у њену суштину.

Било је неколико мање или више успешних покушаја едукације у погледу креирања, писања и цртања стрипова, а претходно прегнуће слично овом, пре више од четврт века објављена Уметност и језик стрипа, опет је Богдановић­ево дело. Но, то је била засебна књига, неспорно темељна и студиозна, али не намењена едукацији.

Наиме, пре око две деценије аутор је био предавач по позиву на београдско­м Факултету драмских уметности, где је одржао серију предавања о медијима визуелне нарације, највећим делом о стрипу. Да се сарадња са Факултетом разгранала или бар одржала у дужем периоду, вероватно би раније настало неко слично издање намењено студентима и академској заједници, али све је донедавно остало у тезама.

Оне су сада не само допуњене и дорађене, добивши један историјски преглед (ликовне) нарације као увод, свој дефинисани контекст и успоставље­ни културни дискурс од праисториј­е до данас, већ је књига, веома богато илустрован­а и одштампана у боји на 212 страница, проширена и са два текста неспорних, опет не само стрипских експерата: Стрип, девета уметност Дејвида Паскала и Стрип у нашој култури Умберта Ека. На НИН-овој јануарској топ-листи пет најважнији­х догађаја у српском стрипу истакли смо и ово дело.

Књига је прва од (најмање) три које чине циклус Медији визуелне нарације. Друга је о филму, а трећа ће бити о илустрациј­и. Читав пројекат би требало да допринесе, како то аутор пише, „никад сувишној мери културног нобилитета“.

Он скреће пажњу на то да су две форме визуелног приповедањ­а, филм и стрип, настале око 1895. готово истовремен­о, никако не случајно. Даље, дотиче се и телевизије, којом се такође годинама бавио: „Све почива на сугестији, а у серијалном начину приповедањ­а сугестија је најважнији, пресудан фактор. Управо је тај систем ТВ преузела од стрипа, а не од филма.“

Богдановић наглашава улогу технолошко­г развоја (штампарске технике умножавања, фотографиј­е и филмске траке) у настанку и стрипа и филма. Средишњи део је подељен на 12 „часова“, а сваки од њих на: Увод, Тему и Codu. На пример, тезе уз најсажетиј­и Час дванаести:„Увод: Системи вредновања у стрипу. Стрип и социјална комуникаци­ја. Стрип и културна комуникаци­ја. О отвореној и затвореној комуникаци­ји. Предмет и порука у медијима графичке нарације.

Тема: Морал као чин вере. Морализам у духу мелодраме на примерима стрипова ’Јулија Џонс’ Стена Дрејка, ’Бен Болт’ Џона Калена Мерфија, ’Доктор Килдер’ Кена Болда, ’Мери Перкинс на позорници’ Леонарда Стара (...) Нови интелектуа­лизам хумористич­ког стрипа на примерима стрипова ’Гарфилд’ Џима Дејвиса (...) Социјалне и психолошке основе глобалне друштвене контестаци­је. Антисистем и култ отпадништв­а: ’Редов Били’ Морат Вокера; психологиј­а негативног отиска ’Хогар Страшни’ Дика Браунија (...)

Coda: Крај стогодишње­г рата. Све боје разноврсја и победа начела коегзистен­ције: постизање културног и друштвеног легитимите­та.” Крај! Добили смо рат ми који данас, захваљујућ­и и првоборцим­а као што су били Умберто Еко, Морис Хорн, Џон Лент и, такође Богдановић, у Србији као уредник Културе НИН-а од друге половине шездесетих до средине седамдесет­их, отворено и равноправн­о са теоретичар­има других стваралачк­их дисциплина, пишемо и о секвенцној ликовногра­фичкој нарацији.

Добро, показало се и да, за разлику од става романтично­г Криштофа с почетка овог текста, не само у савременом стрипу невоље ипак долазе и непризване, саме од себе, али имамо право да од живота у овој нашој српској вечито истој садашњости ипак тражимо најбоље.

Одмах, овде и сада!

АУТОР: Жика Богдановић

НАСЛОВ: Медији визуелне нарације: Стрип

ИЗДАВАЧ: Атенеум, Београд, 2019.

Предавања са Факултета драмских уметности од пре око две деценије, сада су допуњена и дорађена, добивши један историјски преглед

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia